Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Νέοι και ωραίοι!

Agatha, Corniza, StarWound, ΛΑΡΓΚΟ

| 13/06/2016

Παρουσιάζουμε τέσσερα νέα σχήματα της εγχώριας σκηνής που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία, με τα στοιχεία της δημιουργικότητας, της αγάπης και του ανοιχτού πνεύματος να τα ενοποιεί, παρά τις διαφορετικές μουσικές τους αναζητήσεις και κατευθύνσεις.

μιχαλης7

AGATHA – FIRST LIGHT ep (The Sound Of Everything)

H Agatha, κατά κόσμο Αγαθή Κέζιου, εισέβαλε ξαφνικά στο μουσικό μας κόσμο πριν λίγους μήνες, με το ντεμπούτο ep της First Light. Καμιά φορά χρειάζεσαι μόνο ένα δείγμα για να καταλάβεις με τί έχεις να κάνεις. Με το που ακούς το ομώνυμο opening track σου έρχεται στο μυαλό ο βρετανικός ήχος που είχες αγαπήσει, εκεί στα 90’s, από γκρουπ σαν τις Heart Throbs π.χ. Μελωδικότητα και μουσική ατμόσφαιρα που ενώνει τη ενέργεια με την αισθαντικότητα, από μια συνθέτρια και ερμηνεύτρια που συνδυάζει τη brit pop και το trip hop με το Λοΐζο και το Χατζηδάκη. Ακουστικές κιθάρες, θέρεμιν, τσέλο, πιάνο και ηλεκτρονικά, γίνονται τα μέσα μιας σύγχρονης ποπ έκφρασης που δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε μόνο Τάμτες. Η Agatha θα «δοκιμαστεί» στην πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά, την οποία, μετά το First Light, περιμένουμε με προσμονή. Αλλά έτσι και αλλιώς το ep άνοιξε τα φώτα της σκηνής για αυτήν και γέννησε ελπίδες σε μας για το μέλλον της στη μουσική.

cORNIzA: Corniza’s Noise (Imantas)

Η Corniza είναι μία multi – media καλλιτέχνης, συνθέτης και μουσικός. Σπούδασε μουσική και πιάνο από την παιδική της ηλικία και είναι θεατρολόγος. Χρησιμοποιεί αναλογικά και ψηφιακά μέσα ενσωματώνοντας σ’ αυτά την κλασική της παιδεία για να ορίσει πια τον εαυτό της σαν μία avant – garde καλλιτέχνιδα. Το «CORNIZA’S NOISE» (O θόρυβος της Corniza) είναι το ντεμπούτο της, σε αποκλειστική κυκλοφορία από την Imantas Record. Ηλεκτρονικές και θεατρικές χροιές αναμιγνύονται με παραμορφωμένες κιθάρες και όργανα, θορύβους του αστικού τοπίου και της τεχνολογικής μας πραγματικότητας, φέρνοντας στο νου τις ηχητικές αναζητήσεις δημιουργών σαν τον Aphex Twin για παράδειγμα.

μιχαλης1

Θεματικά, το album είναι γεμάτο με εικόνες απομάκρυνσης, δύσκολης επικοινωνίας, περιθωριοποίησης, απελπισίας και παραμόρφωσης. Σαν ένα σάουντρακ μιας ταινίας φουτουριστικής δυστοπίας, εκφράζει την ψυχολογική κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου σε συνθήκες κρίσης και μη εμφάνισης θετικής διεξόδου. Βρίσκει το δρόμο της μεταξύ τεχνολογίας και ρομαντισμού για να δημιουργήσει ανάλογες ατμόσφαιρες και ηχοτοπία εισάγοντας ένα νέο επίπεδο μελωδικής και ρυθμικής πολυπλοκότητας εμπνευσμένο από τους κλασικούς συνθέτες.

Σκοτεινό και ατμοσφαιρικό, με ένα περιπαιχτικό φινάλε, αποτελεί μια εγχώρια συμβολή στο πειραματικό και avant-garde ήχο.

Info: www.imantas.org

STARWOOD: MILES TO WALK

Οι StarWound σχηματίστηκαν το 2012 από τους Κωνσταντίνα Σταυροπούλου (φωνή), Πέτρο Μπούρα (πιάνο), Φίλιππο Σουγλέ (κιθάρα-κλαρινέτο) και Γιάννη Σταυρόπουλο (μπάσο-κιθάρα) και εμφανίστηκαν για πρώτη φόρα το Φεβρουάριο του 2012 στο Faust Bar-Theatre-Arts, παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Talking about a revolution». Εμπνευσμένοι από τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τα μέλη της μπάντας παρουσίασαν μία ιστορική αναδρομή μέσα από τραγούδια που γράφτηκαν για σημαντικά πολιτικά γεγονότα, προσπαθώντας να αναδείξουν τις ρίζες αλλά και τη συνέχεια του φαινομένου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.

μιχαλης4

Η επιτυχία του project και η συνεχιζόμενη κοινωνική και πολιτική κρίση οδήγησε το συγκρότημα στη σύνθεση των πρώτων τους κομματιών. Το Φεβρουάριο του 2013 στην μπάντα ενσωματώθηκε ο drummer Ηλίας Καραχάλιος και έτσι αυτή απέκτησε τη σημερινή της σύνθεση.

μιχαλης5

Το Miles to walk είναι ένα άλμπουμ 10 τραγουδιών, συνάντησης της τζαζ με το ροκ, τη κλασική και παραδοσιακή μουσική. Μια τζαζ που παραπέμπει στο καμπαρέ κλίμα των 40΄ς και διασχίζεται από τον ροκ ηλεκτρισμό. Οι συνθέσεις είναι ως επί το πλείστον mid-tempo, ενώ οι ενορχηστρώσεις αναδεικνύουν την ισότιμη παρουσία των μουσικών, φιλοσοφία που αρμόζει σε μια μπάντα που πατάει στη τζαζ κουλτούρα. Η φωνή της Σταυροπούλου εκφράζει άνετα και με χαρακτήρα τα τραγούδια. Τα Bye me και The day of Raymond Ray αποτελούν τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του άλμπουμ.

ΛΑΡΓΚΟ: ΛΑΡΚΟ ep (ΑΧΟΣ)

Ξεκινώντας από το 2014 , οι ΛΑΡΓΚΟ σταθεροποιήθηκαν ως ένα εξαμελές σχήμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζουν το πρώτο τους πόνημα εν έτει 2016. Ένα EP πέντε συνθέσεων, χωνευτήρι βαλκανικών και ηπειρώτικων πνευστών, ρεμπέτικων καταβολών , μπολιασμένα με αιχμηρές ροκ κιθάρες.

μιχαλης2

Το πρώτο κομμάτι του ep, «Κωλοχανείο», υποδηλώνει με το πιο καθαρό τρόπο στιχουργικά την παρέμβαση των Λάργκο για όσα συμβαίνουν γύρω μας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για τα κοράκια τους τραπεζίτες και τις άλλες ύαινες, την ώρα που «οι γέροι ξεψειρίζουν τη τσέπη για ψιλά ». Το «Ταβέρνα» μας εισάγει στη γλεντζέδικη τους διάσταση, ενώ το «Victims of the system» είναι το κομμάτι που χαρακτηρίζει το μουσικό τους στίγμα. Ήχος που υπογραμμίζει τη τάση αρκετών νέων μουσικών να ενσωματώσουν δημιουργικά τη παράδοση και το λαϊκό στοιχείο σε μια σύνθεση του παρόντος που αναγνωρίζει και σέβεται το παρελθόν, χωρίς να το μουμιοποιεί αλλά ούτε και να το αντιγράφει.

μιχαλης3

Και στα πέντε κομμάτια η μουσική είναι δικές τους συνθέσεις, με την συμμετοχή του Χριστόφορου Αλεξίου σε δύο απ’ αυτά. Οι στίχοι στα τραγούδια είναι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Δαβίδ Σαμιάν. Στο δίσκο συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λάζος (μέλος των Villagers ofIoannina city ) στην γκάιντα και Φίλιππος Φασούλας στο κλαρίνο. Η επιμέλεια και η καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής ανήκει στο Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Οι Λάργκο είναι οι: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου: ηλ. κιθάρα, φωνή, Τάσος Κοφοδήμος: ακουστική κιθάρα, φωνή, Παύλος Μέτσιος: Τρομπέτα, Μανόλης Σταματιάδης: ακορντεόν, πλήκτρα, Ηλίας Ρότσιας: ηλεκτρικό μπάσο, Κώστας Αναγνώστου: τύμπανα.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…