Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

AGATHA | ILLUSION OF AN ERA

O ήχος μιας συναισθηματικής ζωής

| 22/01/2018

Από το άκουσμα του πρώτου της ep First Light πριν 2 χρόνια, αυτή εδώ η στήλη την είχε καλωσορίσει προσμένοντας το πρώτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ. Τον Νοέμβρη που μας πέρασε το ‘Illusion of an Era’ ήταν πλέον πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας  τις ελπίδες που μας γέννησε το First Light.

Το album περιέχει 11 τραγούδια, καθένα από τα οποία, αποτελεί και μία ξεχωριστή ιστορία. Οι 11 ιστορίες, τοποθετημένες σε στοχευμένη σειρά, σκιαγραφούν το εσωτερικό αφήγημα της πορείας μιας ζωής. Η αναγνώριση της πλάνης, η ανάγκη για εσωστρέφεια, ο επαναπροσδιορισμός, ο οραματισμός μιας νέας βάσης, η λύτρωση από το παρελθόν και η συνειδητοποίηση της ωριμότητας, είναι επιγραμματικά τα βήματα της πορείας που περιγράφονται μέσα από τα 11 τραγούδια της μεταμόρφωσης.

Στον ήχο που διαμορφώνει τελικά ένας μουσικός αντανακλάται ο συναισθηματικός του κόσμος «φιλτραρισμένος» από τη παιδεία του και βέβαια τις καλλιτεχνικές και εκφραστικές του δυνατότητες. Ακούγοντας το ‘Illusion of an Era’ καταλαβαίνει κανείς ότι και στα τρία αυτά επίπεδα η Agatha έχει έναν πλούτο που αξίζει να ανακαλυφθεί. Είναι πάντα συγκλονιστικό το πώς μπορεί να περιγράφει ένα μουσικό κομμάτι συναισθήματα και ανθρώπινες καταστάσεις, αυτό άλλωστε κάνει τη μουσική τόσο μοναδική σαν τέχνη. Ακούγοντας λόγου χάρη το Today You ‘ve Grown, είναι σαν να βλέπεις μπροστά σου την ωρίμανση ενός νέου ανθρώπου μέσα από κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής του, τη γλυκιά μελαγχολία μιας εποχής που αφήνεται πίσω για μια νέα που δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Σκοτάδι και φως ταυτόχρονα, λύπη και χαρά. Είναι κάτι σπουδαίο να μπορεί ένα τραγούδι να σου «πει» κάτι τέτοιο. Θεωρώ το συγκεκριμένο κομμάτι ένα από τα πιο όμορφα που ακούγονται τη τελευταία περίοδο στην Ελλάδα.

Το ‘Illusion of an Era’ διαθέτει μια σειρά πολύ καλών κομματιών, όπως το Windprinds , το Sun God, ή το Call me rain και συνολικά ακούς ένα δίσκο γεμάτο εικόνες και συναισθήματα από την αρχή ως το τέλος. Η παραγωγή του Greggy K έχει συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στο να επιτευχθεί το ηχητικό αποτέλεσμα που σου δίνει το άλμπουμ, ενώ οι ενορχηστρώσεις και ειδικά ο ισορροπημένος συνδυασμός των ηλεκτρονικών με τα ακουστικά όργανα δένει το σύνολο ομοιόμορφα. Γενικά πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη προσέγγιση και έκφραση ενός έτσι κι αλλιώς καλαίσθητου συνθετικού υλικού. Τον δίσκο μπορεί να τον περιγράψει κανείς ως εναλλακτική pop, ως trip hop ή ηλεκτρονικό fusion, στο τέλος όλα αυτά δεν έχουν και πολύ σημασία. Εγώ θα τον χαρακτηρίσω απλά Agatha…

Την μουσική του δίσκου υπογράφει η Agatha εκτός από το ‘Call me Rain’ (Greggy K). Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο White Studio ενώ το mastering επιμελήθηκαν οι George Bousounis &  George Ginis στο Online Recording Master Studio. Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη The Sound Of Everything.


Στο project συμμετείχαν: 

Lyrics by Marianna Avouri, Fenia S, Ren, Vicky Stamati.
Agatha – Acoustic guitars
Greggy K – Bass, electric guitars & things
Dennis Panagiotidis – Drums ‘n loops
Ren – Piano
Stefania Stefanou – Violin & viola
P.Faithfull – Cello
Artwork: Julia X., Ren, Lila Simitzi.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…