Στήλη: Aldebaran

Aldebaran | Contemporary Photography Hub

Κόμβος συνάντησης για τη φωτογραφία, τις οπτικές τέχνες, τη θεωρία και την κριτική

| 13/02/2017

Αλντεμπαράν ονομάστηκε ο αστέρας α του αστερισμού του Ταύρου, από τους Άραβες. Ο «νότιος οφθαλμός του Ταύρου», σύμφωνα με τους Έλληνες. Ο Αλντεμπαράν είναι ο λαμπρότερος αστέρας του συμπλέγματος στο χάρτη του ουράνιου στερεώματος, ο οποίος ακολουθεί τις Πλειάδες. Εδώ, στο νότιο άκρο της Ευρώπης, το Aldebaran | Contemporary Photography Hub, ένα νέο συλλογικό φωτογραφικό, και όχι μόνο, εγχείρημα έρχεται να «φωτίσει» την πλειάδα των δημιουργών που κινούνται επάνω στο χάρτη του φωτογραφικού στερεώματος.

Σε μια εποχή με ιλιγγιώδεις ρυθμούς λήψης και προβολής εικόνων και ριζικού μετασχηματισμού της χρήσης του μέσου, αρκετοί αναρωτιούνται προς τα πού κινείται η πλειάδα αυτή. Πέρα από τις προτιμήσεις του κοινού ή των ειδικών, η σύγχρονη φωτογραφία, μάλλον, κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, διαχέεται μέσα στο σύνολο της τέχνης, καθώς και σε κάθε σπιθαμή του υλικού και του ψηφιακού σύμπαντος. Το Aldebaran | Contemporary Photography Hub  επιχειρεί να μετατοπίσει το ερώτημα ρίχνοντας φως στο πώς κινείται η φωτογραφία σήμερα, στο ποιός είναι ο λόγος και ο Λόγος της φωτογραφίας σήμερα. Με αφετηρία αυτό το ερώτημα επιδιώκει μια ευρεία συνάντηση φωτογράφων, καλλιτεχνών, θεωρητικών, συγγραφέων, εκδοτών, επιμελητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών από διαφορετικά πεδία, με διαφορετικές αισθητικές και ιδεολογικές καταβολές. Η συνάντηση αυτή, όπως μας λένε οι δημιουργοί του εγχειρήματος, είναι στην πραγματικότητα ένας ζωντανός κόμβος που αφενός συγκεντρώνει και φιλοξενεί το διάσπαρτο φωτογραφικό και θεωρητικό έργο και αφετέρου αξιοποιεί τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινότητας. Το παρόν εγχείρημα επιδιώκει, ταυτόχρονα, να ανιχνεύσει το πώς η φωτογραφία διαπλέκεται γενικότερα με τις οπτικές και άλλες τέχνες, καθώς και το πώς αυτή η συνύπαρξη, αλλά και η εποχή, επηρεάζουν τον τρόπο χρήσης τού μέσου εκ μέρους των δημιουργών, κάτι που για να προσεγγιστεί απαιτεί, επιπλέον, και την κριτική επισκόπηση των παραγόμενων έργων, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου.

16667752_983229501809981_1679940477_o

Όπως διαβάζουμε στη διακήρυξη του εγχειρήματος: “Το Aldebaran | Contemporary Photography Hub, μέσα από τις ματιές των δημιουργών του, μέσα από τη δημιουργία ενός ζωντανού φωτογραφικού οργανισμού, επιχειρεί να υπερβεί το δίπολο αισθητικοποίηση-εξιστόρηση, που χαρακτηρίζει την ιστορία της δημιουργικής φωτογραφίας, ένα δίπολο που αντανακλά τη χρήση της ως μέσο ερμηνείας και απόδοσης του κόσμου που ως άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε και στον οποίο δρούμε. Έρχεται να διερευνήσει το πώς ο ίδιος κόσμος, και μάλιστα σε κρισιακή εποχή, μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε βαθύτερα τον Λόγο της φωτογραφίας”.

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας αυτής αποτυπώθηκε στη δημιουργία ενός ιστότοπου, ο οποίος φιλοξενεί κείμενα θεωρίας και κριτικής, έργα φωτογράφων, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις συνολικού έργου δημιουργών, καθώς και μια ενημέρωση για τα τρέχοντα γεγονότα που αφορούν στις οπτικές τέχνες. Οι δημιουργοί του κόμβου μας ενημερώνουν ότι ετοιμάζουν ποικίλου χαρακτήρα δημόσια γεγονότα για το επόμενο διάστημα που θα φέρουν υπόγεια ρεύματα στο προσκήνιο. Αναμένεται προσεχώς μία κεντρική εκδήλωση της οποίας ο χώρος και ο χρόνος θα ανακοινωθούν σύντομα. Στους δύο μήνες ύπαρξής του, το Aldebaran έχει ήδη τραβήξει την προσοχή του κόσμου της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται, πρόκειται για το ξεκίνημα μιας πορείας που θα μας απασχολήσει αρκετά, καθώς μάλλον έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες.

Welcome to the Bull’ s Eye…

*Το Περιοδικό για τη Διατάραξη της Κοινής Ησυχίας θα φιλοξενεί τακτικά άρθρα από το Aldebaran.photo. Προσεχώς το Aldebaran.photo θα έχει και την δική του στήλη στο Περιοδικό.