Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

«Alex Drakos Trio»: «Tora»

Ενα concept άλμπουμ όπου το κάθε ένα από τα κομμάτια που το απαρτίζουν αποτελεί σταθμό μιας ιστορίας

| 30/03/2016

To «Alex Drakos Trio», αποτελεί το προσωπικό όχημα του καταξιωμένου ντράμερ Αλέξανδρου – Δράκου Κτιστάκη, στο οποίο συμβάλουν δημιουργικά οι Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο, πλήκτρα) και Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο, ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο), αμφότεροι μέλη των «The Next Step Quintet».

Στο δε «Tora» (PuzzleMusik) συμμετέχουν και οι: David Lynch (αφήγηση στο “Drum Suffering”), Κωστής Χριστοδούλου (keyboards στο “Tora”), Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνο στο “Paint it black”) και Γιώργος Λιμάκης (κιθάρα στο Elegie που είναι και δική του σύνθεση).

παπαμακ1

Το «Tora» έχει σαν αφετηρία του την jazz, με βάση την οποία ενσωματώνει στοιχεία και από ένα μεγάλο φάσμα άλλων μουσικών ειδών (rock και pop, electro, ελληνική παραδοσιακή μουσική, ρετρό μελωδικές στιγμές). Αποτέλεσμα, ένα concept άλμπουμ όπου το κάθε ένα από τα 10 κομμάτια που το απαρτίζουν αποτελεί σταθμό μιας ιστορίας, χωρίς όμως ποτέ να χάνει τη μοναδικότητα του.

Αυτό όμως που κυρίως χαρακτηρίζει το άλμπουμ είναι ο αυτοσχεδιασμοί και οι ερωταποκρίσεις μεταξύ του πιάνου και των ντραμς, βασισμένες πάνω στην απόδοση του μπάσου. Χαρακτηριστικό κομμάτι το «Nagual» το οποίο ξεκινά με το παίξιμο του πιάνου το οποίο σε στέλνει αρχικά στην Αβάνα για να ακολουθήσει ένα κρεσέντο από τα ντραμς σε μια ακολουθία καταιγίδας – ουράνιου τόξου και η επαναφορά στην εναρκτήρια γλυκιά του αίσθηση. Αντίστοιχου χαρακτήρα είναι και το «Esbjorn».

Το τρίο δείχνει πώς απελευθερώνεται στη πράξη η μουσική από τις θεματολογικές, υφολογικές και αισθητικές της συμβάσεις και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους ακρόασης του «Tora».

παπαμακ3

Δεν είναι ο μόνος βέβαια καθώς σε αυτό συμβάλουν επίσης η αφήγηση, η ποίηση και ο προφορικός λόγος. Από το εναρκτήριο ήδη “Suffering” με την αφήγηση του David Lynch (εμπνευσμένο από κείμενο του Arthur Miller) ή με το “Sublove” (στο οποίο ενσωματώνεται απόσπασμα από ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη), ο λόγος εντάσσεται λειτουργικά στο σύνολο και προσθέτει το δικό του χρώμα

Το «Tora» είναι ένα άλμπουμ που βασίζεται στη jazz για να προκαλεί τα όρια της. Πολυποίκιλο και ατμοσφαιρικό, ένα άλμπουμ συνόλου που καλεί τον ακροατή εντός του και τον οδηγεί σε μια μυσταγωγική εμπειρία.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…