Andy Gill (Gang of Four) : I support ANTARSYA

Η Συμμορία των Τεσσάρων κάνει... ανταρσία, ενάντια στο "ευρωπαϊκό υπερκράτος"!

| 14/05/2014

#Παρότι τέτοιες μέρες είμαστε συνηθισμένοι, τα δημόσια φόρουμ να κατακλύζονται από δηλώσεις στήριξης σε πολιτικά κόμματα και υποψηφίους (χωρίς τις περισσότερες φορές αυτές να προκαλούν τεράστια έκπληξη), η παρακάτω δήλωση έρχεται από πολύ μακριά και μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής και του σχολιασμού μας… 

Λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές λοιπόν, ο Andy Gill, ηγέτης και ιδρυτικό μέλος των πρωτεργατών του βρετανικού post punk συγκροτήματος, Gang of Four, έστειλε διαβάζοντας την διακήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις Ευρωεκλογές, το εξής μήνυμα:

Υποστηρίζω την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το σχέδιο του ευρωπαϊκού υπερκράτους μπορεί να είναι θετικό για τη Γερμανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν είναι όμως για τους απλούς ανθρώπους και όσους δεν είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Η κάθε χώρα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τα επιτόκια.

– Andy Gill , Gang of Four


Οι Gang Of Four έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά ροκ συγκροτήματα των τελευταίων 30 χρόνων. Και με αυτή την έννοια ίσως και να μην ξενίζει η ενασχόληση του Gill με τα πολιτικά δρώμενα ακόμη και όταν αυτά αφορούν την Ελλάδα! Ο Gill άλλωστε πάντα θεωρούνταν ο ιθύνων νους του πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού της μπάντας.

Η “συμμορία των τεσσάρων” ιδρύθηκε το 1976 στο Ληντς. Το όνομά τους βγαλμένο μέσα από ένα από τα πιο ταραχώδη στιγμιότυπα της μετα – μαοϊκής Κίνας και ο ήχος τους, ένα κράμα από post-punk, funk και reggae-dub που μαζί με τον πολιτικοποιημένο στίχο τους, θα τους κατατάξει ψηλά στο χάρτη της Βρετανικής και παγκόσμιας ροκ σκηνής. Οι Gang Of Four με αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση του «πως μπορείς να ακούγεσαι μαχητικός χωρίς να είσαι δογματικός και μπανάλ». Επηρεασμένοι από το μαρξισμό και τα ρεύματα σύγχρονης κοινωνικής κριτικής, έκαναν το κοινό να χορεύει και ταυτόχρονα να σκέφτεται.

gang-of-four (1)

Το 1978 κυκλοφορούν το Damage Goods EP και το 1979 το άλμπουμ Entertainment!, το οποίο έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ντεμπούτο άλμπουμ της ροκ μουσικής. Μουσικοί όπως ο Flea (Red Hot Chili Peppers), Tad Doyle (TAD), Kurt Cobain (Nirvana) και Michael Stipe (R.E.M.), έχουν μιλήσει δημόσια για το πόσο επηρεάστηκαν από τους Gang Of Four. Και βεβαία δεν είναι μόνο αυτοί. “Μπάντες σαν τους U2 και Rage Against The Machine χρωστάνε πολλά στους Gang Of Four, σήμερα δε, όλοι ακούγονται σαν τους Gang Of Four: Futureheads, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Bloc Party” (περιοδικό MOJO). Η επιρροή τους φαίνεται και στις «δικές» μας Τρύπες ή στα Μωρά στη Φωτιά…

Σταμάτησαν το 1983, για να ενωθούν ξανά 2 φορές τη δεκαετία του 90, μέχρι την οριστική επανένωση τους το 2004. Το 2006 αποχώρησαν ο μπασίστας Dave Allen και ο ντράμερ Hugo Burnham. Σήμερα οι κιθάρες του Andy Gill στηρίζονται στο rhythm n’ section του μπασίστα Thomas McNeice και του ντράμερ Mark Heaney, με τον John Gaoler στο μικρόφωνο.

Ιούνιος 2013, Φεστιβάλ Αναιρέσεις, φωτό: Γιάννης Καραμπάτσος

Ιούνιος 2013, Φεστιβάλ Αναιρέσεις, φωτό: Γιάννης Καραμπάτσος

Πέρσι τον Ιούνιο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αναιρέσεις (που διοργανώνεται από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ, οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κάτι που φυσικά είναι πιθανόν να έπαιξε ρόλο και στη σημερινή τοποθέτηση του Gill…

Εδώ η δήλωση του στα αγγλικά:

I support ANTARSYA. The European superstate project may be good for Germany and for big business but it’s not good for ordinary people and for the less well off. Countries need to be able to set their own interest rates.
– Andy Gill , Gang of Four

Παρακάτω βίντεο από την περσινή τους εμφάνιση στην Αθήνα: