Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

ANFO | BLACK SHEEP | Όταν τα πρόβατα γίνονται λύκοι…

| 14/04/2018

To πανκ έχει μεγάλη ιστορία πια και εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε μπάντα παίζει πανκ σήμερα αντικειμενικά έχει να αναμετρηθεί με όλο αυτό το φορτίο. Μπορεί κάποιοι να κάνουν τα βασικά, να τηρούν τους κανόνες του είδους, αν και κανόνες και πανκ είναι αντίφαση εν τοις όροις. Κάτι τέτοιο βέβαια μυρίζει και είναι επανάληψη. Μπορεί από την άλλη να τιμούν αυτή την ιστορία, κρατώντας τη φλόγα ζωντανή δίνοντας στο σήμερα την διάσταση που αξίζει, να κρατούν δηλαδή τα συστατικά στοιχεία και να τα μεταλαμπαδεύουν σε νέα γενιά ακροατών και απαιτήσεων. Το Black Sheep των ANFO ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Κλασικό και φρέσκο, άγριο και μελωδικό ταυτόχρονα. Άλλωστε αυτός ο συνδυασμός ήταν πάντα που ξεχώριζε τις καλές πανκ μπάντες από τις άλλες.

Ο δεύτερος δίσκος των ANFO, το mini LP με τίτλο Black sheep  αποτελείται από επτά κομμάτια, συνολικής διάρκειας 25 λεπτών. Τα κομμάτια, σύμφωνα με τη ίδια τη μπάντα, φωτογραφίζουν την πρώτη εποχή της μπάντας που ιδρύθηκε το 2013 και έρχονται σε συνέχεια του πρώτου mini LP που είχε κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Μια σειρά κομματιών που από τη πρώτη στιγμή σε κρατούν σε εγρήγορση και αποτυπώνονται στα αυτιά και το μυαλό σου. Αυτό γιατί οι συνθέσεις δεν είναι απλοϊκές, έχουν μελωδία (το πανκ ανέκαθεν αποτελούσε μια καταπιεσμένη ποπ ψυχή που απελευθερωνόαν με μια έκρηξη), οι Χλωρός/Χαραλαμπόπουλος οδηγούν το ρυθμικό άρμα ευθεία μπροστά και οι κιθάρες του Πατίκα «τραγουδάνε» στα κενά που αφήνει η φωνή του Θεοχάρη.

Άνοιγμα με το διακηρυκτικό Unite, πιο αγριεμένη συνέχεια με το Unfinished Song, στακάτο ξέσπασμα με το ομώνυμο, φρένο (τρόπος του λέγειν) για λίγα δευτερόλεπτα με το In a Sunday Moring Mirror με τις κιθάρες να κελαηδάνε επιτυγχάνοντας εκείνη τη δημιουργική αντίφαση της τραχύτητας με τη γλύκα, σαν το αρνί που μετατρέπεται σε λύκο. Συνέχεια με το Pray Drive, κομμάτι για πολύ «ξύλο» με ένα λυτρωτικό σόλο στο φινάλε του. Επόμενος σταθμός το εξίσου καλό και χειμαρρώδες Bipolar για να κλείσει το άλμπουμ με το Trigger Happy και εσύ στο τέλος να προσπαθείς να καταλάβεις τι σε χτύπησε.

Οι στίχοι του Σωτήρη Θεοχάρη ταγμένοι στο εξεγερτικό πνεύμα του πανκ,  μακριά από μηδενισμούς και καφρίλες. Ίσα ίσα, μιλούν για μια πολυεπίπεδη αντίσταση κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική καθημερινή. Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι οι ANFO “κανένα πρόβατο δεν τη γλύτωσε με παρακάλια”.

Πολύ καλή η παραγωγή του Γιώργου Παυλίδη (πρώην «Χάσμα» και νυν «Μπρος») που είχε κάνει την παραγωγή και στο πρώτο ομώνυμο mini LP της μπάντας. Γιατί όταν ο παραγωγός πρέπει να αναδείξει μια δουλειά χωρίς πολλά πολλά φτιασίδια και εφέ, η δουλειά του γίνεται πιο δύσκολη….

Η ηχογράφηση έγινε στο ιστορικό στούντιο «Ηχοβρύχιο» στην Αθήνα. Το mastering είναι του μουσικού και συνθέτη Τάσου Μακρυγιάννη γνωστού και από την δουλειά του στους «Βάλια Κάλντα» ανάμεσα σε άλλα. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο φωτογράφος, ζωγράφος, tattoo artist και γραφίστας Λούης Κωνσταντίνου από την Ζυρίχη της Ελβετίας.

Για όσους λοιπόν βαρέθηκαν να είναι πρόβατα και θέλουν να γίνουν λύκοι… Black Sheep!

Το Black Sheep κυκλοφορεί στο bandcamp ( https://anfoband.bandcamp.com/ ) για δωρεάν download, με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά κατ’ επιλογή των ακροατών

Η σύνθεση των ANFO σε αυτό το δίσκο είναι:

Σωτήρης Θεοχάρης – Lead Vocals/Rhythm Guitar
Φώτης Πατίκας – Lead Guitar
Νίκος «Τσουλούφης» Χαραλαμπόπουλος – Bass/Backing Vocals
Γιώργος Χλωρός – Drums/Backing Vocals

Additional backing vocals: Βασίλης Ζερβακάκης

Email: [email protected]

YouTube Chanel: https://www.youtube.com/user/ANFOBAND/

Facebook: https://www.facebook.com/ANFOband/

Bandcamp: https://anfoband.bandcamp.com/

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…