AUDITORIUM

Δεν είναι καθόλου καινούρια τούτη η στήλη. Έκανε την πορεία της για αρκετό καιρό, στο παρελθόν («Δίφωνο», «Jazz& Τζαζ») πέρασε στην διαθεσιμότητα και έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του φιλόξενου «Περιοδικού». Κυρίως νέες μουσικές θα παρουσιάζει αλλά δεν θα παραλείπει να μεταφέρει δημιουργικές προτάσεις από το κυρίως ρεύμα της δισκογραφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση των καλλιτεχνικών προϊόντων.
[hr]
Πιανίστας και συνθέτης ο Μοσχοβίτης Dmitry Evgrafov κυκλοφορεί την δεύτερη δουλειά του, “Comprehension of Light”, με την χρήση ηλεκτρονικών αλλά και κουαρτέτου – Iskra String Quartet– καθώς συνδυάζει “εικονικούς” ήχους με αληθινά μουσικά όργανα σε ένα ηχητικό περιβάλλον που παραπέμπει στις ταινίες του Ταρκόφσκι και στο σάουντρακ του Eduard Artemiev για το φιλμ “Stalker”. Ο ορχηστρικός όγκος είναι εντυπωσιακός καθώς και η μεταφυσική αίσθηση που προκαλεί ο τρόπος που ο Evgrafov αναπτύσσει τα έγχορδα και το πιάνο. Μετά- συμφωνικό πρότζεκτ που συντάσσεται με την σχολή δημιουργών όπως ο Max Richter, ο Hauschka και- ακόμη παραπέρα- ο Caretaker.
[hr]
“The Late Trane” είναι το καινούριο έργο του Βρετανού σαξοφωνίστα Denys Baptiste με αναφορά στην ύστατη μουσική του John Coltrane. Πρόκειται για τη περίοδο 1963- 1967, με σημαντικά έργα του μεγάλου δημιουργού, έργα που φανερώνουν ενασχόλησή με ανατολίτικες μελωδίες και πνευματικά θέματα. Το κουαρτέτο του Baptiste ερμηνεύει με ανανεωτικό πνεύμα συνθέσεις σαν τα “Dusk Dawn”, “Living Space” και “Transition”, με τους μουσικούς να έρχονται από την πολύ- πολιτισμική σκηνή του Λονδίνου δίνοντας, έτσι, στον ήχο φρεσκάδα και ολότητα. Απολαυστικό φόρος τιμής για τα 50 χρόνια από την «αναχώρηση» του σημαδιακού μουσικού.
Για περισσότερες πληροφορίες
[hr]
Μετά από τρία σπουδαία δόλο άλμπουμ, ο Νορβηγός συνθέτης και πολύ- οργανίστας Stein Urheim με την συνεργασία έξη δυνατών μουσικών- της Cosmolodic Orchestra– κυκλοφορεί το “Utopian Tales”, άλμπουμ επηρεασμένο από την μικροτονικότητα- τα μικρά κενά ανάμεσα στις νότες. Σε αντίθεση με την πλήρως οργανωμένη δομή της Δυτική κλίμακας, η μικροτονική μουσική προσφέρει περισσότερο ελεύθερους τρόπους έκφρασης. Με βάση αυτή και με έμπνευση από εναλλακτικές, ελευθεριακές, καταστάσεις αντικουλτούρας σε κοινωνικό επίπεδο, ο Urheim και η παρέα του περιδιαβαίνει την ακουστική Americana, τα ηλεκτρονικά ηχοτοπία, τις μουσικές του Roger Eno, των πρώιμων Pink Floyd και τον Miles Davis της εποχής “Bitches Brew”- όλα βέβαια συνοδευόμενα από εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς. Με αναφορές σε ουτοπικές κοινότητες, φανταστικές αλλά και ζωντανές ακόμη.
Για περισσότερες πληροφορίες
[hr]
Από τους ανερχόμενους πιανίστες της τζαζ, ο Φιλανδός συνθέτης και πιανίστας, Alexi Tuomarila,με θητεία δίπλα στον τρομπετίστα Πολωνό Tomasz Stanko, ερμηνεύει με το τρίο του- Mats Eilertsen, ακουστικό μπάσο και Olavi Louhivuori, κρουστά- δικά του και συνεργατών του κομμάτια, συν το κλασικό του Dylan, “The Times That Are A-Changin’ ”, έτσι ώστε το 7ο του άλμπουμ, “Kingdom”, να λειτουργεί τόσο μελωδικά όσο και αυτοσχεδιαστικά. Συγκροτημένες συνθέσεις, ρέον ήχος, ελεύθερη έκφραση και σόλα των μουσικών, εξαιρετικός συντονισμός- προσοχή στις σιωπές- ατμόσφαιρα που ενσωματώνει στοιχεία απ’ το θρυλικό πλέον E.S.T.
Για περισσότερες πληροφορίες
[hr]
“Jolly New Songs”, το τέταρτο άλμπουμ των Πολωνών Trupa Trupa – ενός post-punk-psych κουαρτέτου- εμπεριέχει πλήθος αισθητικών εναλλαγών και αλλά κυρίως ρυθμών. Επικεφαλής του σχήματος, ο art- ροκ ποιητής Grzegorz Kwiatkowski ταξιδεύει το γκρουπ στα μπιτλικά χωράφια της ψυχεδέλειας ( “Coffin”) και στο krautrock (“Falling”) για να περάσει κατόπιν και στους Radiohead αλλά υπό γοτθική γωνία. Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε την ειρωνεία των τίτλων αλλά και το σκοτεινό ύφος που απλώνεται στο έργο και τα απολαυστικά δίκην μάντρα ρεφρέν, τότε έχουμε ένα μουσικό προϊόν που καινοτομεί ανανεώνοντας την παράδοση (“Leave It All”).
Για περισσότερες πληροφορίες
[hr]
Βετεράνος της Αγγλικής τζαζ σκηνής, ο κιμπορντίστας Django Bates, (Loose Tubes), συλλαμβάνει στο φαντασιακό του, μια απόδοση ολόκληρου του εμβληματικού έργου των Beatles, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band “ και την πραγματώνει με την βοήθεια της Frankfurt Radio Big Band, με τον ίδιο στα πλήκτρα και ακόμη τρεις μουσικούς- φωνή, μπάσο και ντραμς- της global σκηνής του Λονδίνου. Διότι το “Saluting Sgt. Pepper” είναι ενορχηστρωμένο- ενώ κρατά τις βασικές δομές και την τονικότητα του- με τα προσωπικές χρωματικές επιλογές του Bates και τους ρυθμούς της μεγάλης μπάντας, σαν ένα καλειδοσκόπιο ήχων!
[hr]
Από τις πιο δυναμικές DJ/παραγωγούς στο κύκλωμα των κλαμπ του Βερολίνου, η Ziúr ντεμπουτάρει στην ετικέτα της Planet Mu με το “U Feel Anything?”- ένα techno κατά βάση μουσικό προϊόν που ομνύει στην εκτός συμβάσεων εναλλακτική ποπ και στον αυτοσχεδιασμό- στην μελωδικότητα και στον σπειροειδώς αναπτυσσόμενο ρυθμό. Παράξενες εξωτικές φωνητικά διατρέχουν τα κομμάτια στα οποία ο συνδυασμός σκληρών ηλεκτρονικών, κιθαριστικών σαμπλς και οργανωμένων μεταλλικών χτυπημάτων συνοδεύει ενίοτε φωνές αληθινών ερμηνευτριών (Zhala, Aïsha Devi) και δημιουργεί ενδιαφέρουσες συνθέσεις όπως το dub ρέγγε , “Laughing and Crying are The Same Things “.
Για περισσότερες πληροφορίες
[hr]
Ο λόγος για το φωνητικό ντουέτο των Γερμανών Audiac (Alexander Wiemer van Veen και Niklas David) και τον δεύτερο μετά από…14 χρόνια δίσκο τους, “So Waltz”! Παρ’ όλο που οι φωνές είναι κυρίαρχες, ο ήχος είναι αυτός που οδηγεί τις συνθέσεις, με τα σπαράγματα μελωδιών που εντάσσονται δημιουργικά στο πέρασμα της μουσικής, χάρη στον παραγωγό Hans- Joachim Irmler- πρώην οργανίστα των θρυλικών Faust. Χορωδίες, φαντασμαγορικά πιάνα, πνευστά, παραμορφωμένα περάσματα αρμόνιου- επιρροές από μουσική θεάτρου, γαλλικό chanson, γερμανικό ρομαντικό Lied, trip – hop, Antoni- “Gospels Unreal”, “Ambulance Music”,τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του δίσκου.
Για περισσότερες πληροφορίες
[hr]
Γεννημένος στο Μιλάνο ο Nicola Ratti– μουσικός, σχεδιαστής ήχων της πειραματικής σκηνής και συνεργάτης του θεατρικού σκηνοθέτη Romeo Castelluci– κυκλοφορεί το “The Collection” ένα άλμπουμ που πήρε αρκετό χρόνο στην ηχογράφησή του και στο οποίο τίποτα δεν ήταν εκ των πρωτέρων προγραμματισμένο. Εναλλαγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, πιεσμένες μελωδίες, κρουστά χαμηλών τόνων, σκόρπια field recordings- συνθέσεις απρόβλεπτες στην εξέλιξή τους, εμβαπτισμένες στον πειραματισμό. Δημιουργική ελεκτρόνικα, ίσως;
Για περισσότερες πληροφορίες