Auditorium
Οι δισκογραφικές προτάσεις της εβδομάδας

Δεν είναι καθόλου καινούρια τούτη η στήλη. Έκανε την πορεία της για αρκετό καιρό, στο παρελθόν («Δίφωνο», «Jazz& Τζαζ») πέρασε στην διαθεσιμότητα και έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του φιλόξενου «Περιοδικού». Κυρίως νέες μουσικές θα παρουσιάζει αλλά δεν θα παραλείπει να μεταφέρει δημιουργικές προτάσεις από το κυρίως ρεύμα της δισκογραφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση των καλλιτεχνικών προϊόντων.
Επανακυκλοφορία από την ντόπια G.Ο.D. (Garden Of Dreams) Records του θρυλικού δίσκου των Αυστραλών, The Wet Taxis, “From the Archives”, που πρωτοβγήκε το 1984. Σε αυτό, ο ηγέτης του γκρουπ- γνωστός και σε εμάς – Louis Tillett, τραγουδάει και παίζει micromoog (συνθετητή). Μαζί του, πλειάδα ιστορικών μουσικών της αυστραλέζικης σκηνής. Το υλικό, συνδυάζει στούντιο και ζωντανές ηχογραφήσεις που έγιναν σε ένα διάστημα τριών χρόνων ενώ επαναφέρει πανηγυρικά το γκαράζ – ψυχεδελικό και R&B ήχο των 60’s. Ηθελημένα σκληρή γραφή, με αντηχήσεις, επικά φωνητικά και επιθετικούς τόνους το άλμπουμ των Wet Taxis ομνύει στην αθωότητα και την καθαρή ενέργεια του ροκ εν ρολ αλλά με συνείδηση καθώς έχει προηγηθεί η τομή του Πανκ.
[hr]
Το τρίο των The Savanna απ’ την Πορτογαλία ασκείται εντατικά στην ψυχεδελική ποπ και αυτό ακριβώς προσφέρει δημιουργικά στο δίσκο του, “Dreams To Be Awake“. Λάτρεις των αναλογικών μηχανημάτων εννοούν να φέρνουν στα σημερινά αισθητικά δεδομένα ήχους από το ’60 και το ’70 πλαισιωμένα από ανορθόδοξες μελωδικές γραμμές καθώς συνθέτουν ατμοσφαιρικά τοπία. Επηρεάζονται, μάλλον, από την progressive τεχνοτροπία με σχετικά σύντομες αλλά περιεκτικές συνθέσεις που θυμίζουν την ευρωστία των 10 cc. Τα πλήκτρα, οι κιθάρες και οι χορωδιακές, φωνές σε πρώτο πλάνο, αρθρώνουν ένα μουσικό προϊόν που εντυπωσιάζει με την ωριμότητά του.
[hr]
Έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον η δουλειά του Σείριου Σαββαΐδη, καθότι στην “Πλανωδία” του υπάρχει μόνο η φωνή και η ακουστική κιθάρα του που από μόνες τους ικανές είναι να τέρψουν τον ακροατή. Βαθιές επιρροές από το δημοτικό μας τραγούδι, τη βυζαντινή μουσική αλλά και από τα άσματα των τροβαδούρων του Μεσαίωνα. Παρ’ όλα αυτά τα “παλαιά”, ο Σαββαΐδης έλκει την καταγωγή του από το άσιντ φολκ των αγγλοσαξόνων – των 70’s – και τολμούμε να πούμε και απ’ το έντεχνο ελληνικό στις καλύτερες στιγμές του. Οι τρεις διασκευές του, σαν το «Θαλασσάκι μου» και τη «Μάγισσα», ενδύονται μια ιδιαίτερη αύρα ένεκα της ερμηνείας του Σαββαΐδη.
[hr]
Η καινούρια μπάντα της γνωστής ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού Εύης Χασαπίδου – Watson, (Echo Tattoo, No Man’s Land) – σεξτέτο, υπό το όνομα She Tames Chaos – κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες ένα εδραιωμένο μουσικά άλμπουμ, το ”Oh Fair Father Where Art Thou?”, αποδεικνύοντας έτσι την ικανότητά της να φτιάχνει καλά δομημένες συνθέσεις. Κλασικό γυναικείο ροκ, ψυχεδέλεια, σόουλ εξάρσεις, θόρυβος, ελεγχόμενοι πειραματισμοί και ονειρική φολκ συν νύξεις εδώ και εκεί από progressive – το μουσικό σύμπαν της καλλιτέχνιδας σε πλήρη παραγωγική ανάπτυξη.