Auditorium
Τέλη Ιούνη και νέοι ήχοι

Δεν είναι καθόλου καινούρια τούτη η στήλη. Έκανε την πορεία της για αρκετό καιρό, στο παρελθόν («Δίφωνο», «Jazz& Τζαζ») πέρασε στην διαθεσιμότητα και έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του φιλόξενου «Περιοδικού». Κυρίως νέες μουσικές θα παρουσιάζει αλλά δεν θα παραλείπει να μεταφέρει δημιουργικές προτάσεις από το κυρίως ρεύμα της δισκογραφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση των καλλιτεχνικών προϊόντων.
[hr]
Είναι γνωστή η ιστορία των Αμερικανών Oregon, σχεδόν πενήντα χρόνια τώρα – με τον βασικό πυρήνα του γκρουπ, Paul McCandless (όμποε, γαλλικό κόρνο, σοπράνο σαξόφωνο και μπάσο κλαρινέτο) και Ralph Towner (κλασική κιθάρα, πιάνο, συνθετητής), να συνεργάζεται, από το ’99, με τον ντράμερ Mark Walker και προσφάτως με τον μπασίστα Paolino Dalla Porta. Το 30ο άλμπουμ τους, «Lantern» – έκτο για την ετικέτα CamJazz – βρίσκει το κουαρτέτο σε πολύ καλή φόρμα, με δέκα χαρακτηριστικές του ήχου του συνθέσεις: δημιουργικό μείγμα κλασικότροπης αισθητικής με φολκ στοιχεία, ατμοσφαιρικής υφής, εξαιρετικής δεξιοτεχνίας όπου οι μουσικοί, ο καθένας με την σειρά του, αυτοσχεδιάζουν δυναμικά χωρίς περιττές φιοριτούρες και φιουζιονίστικα κλισέ.
[hr]
Μια διπλή συλλογή Λιθουανικής σύγχρονης μουσικής του 21ου Αιώνα, η «Anthology of Lithuanian Art Music in the 21st Century», επιμελημένη από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και συνθέτη Frank J. Oteri αναδεικνύει το πλήθος και την ποιότητα της μοντέρνας δημιουργίας σε μια χώρα που γέννησε τον σπουδαίο σκηνοθέτη πειραματικού κινηματογράφου Jonas Mekas και τον ιδρυτή του κινήματος τέχνης Fluxus, George Maciounas. Με αυτήν την προϊστορία καθόλου δεν μας εκπλήσσουν οι μουσικές της εν λόγω ανθολογίας μιας και υπάρχει στέρεο δημιουργικό υπόβαθρο έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μεγάλο εύρος ηχητικών επιλογών και ύφους.
[hr]
Μικρότερο χρονικά το σίκουελ άλμπουμ του πρώτου «Threads of a prayer» – το «Volume 2»– του Αμερικάνου συνθέτη Jeffrey Roden, συνεχίζει στο ίδιο αισθητικό μοτίβο με το οποίο ξεκίνησε: με δυο βιολιά, ακουστικό μπάσο, τύμπανα, ηλεκτρικό όργανο και πιάνο από τον Sandro Ivo Bartoly – με τον δημιουργό να επιμένει πολύ στις σιωπές ανάμεσα στα διάφορα μέρη και την μουσική να ρέει από το ένα κομμάτι στο άλλο, ο δίσκος εμφορείται αντιστοιχιών με τις μουσικές των Morton Feldman και Arvo Pärt, περισσότερο στο πνεύμα αλλά με μια ιδιαίτερη ατομικότητα που μόνο ο Roden μπορεί να προβάλλει. Χαμηλές συχνότητες, λεπτά ακουστικά περάσματα, τελετουργική ατμόσφαιρα. Ο χρόνος, το νήμα που οδηγεί τον ακροατή από την πρώτη ως την τελευταία νότα.
[hr]
Το «Premonition» εμπνευσμένο από την «Δίκη» του Κάφκα, αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός τρίπτυχου ηλεκτρονικών παραγωγών του Ιάπωνα αυτοσχεδιαστή, ντράμερ και ηλεκτρονικού Satoshi Takeishi. Ούτως, έχοντας ασχοληθεί με πλείστα όσα στιλ μουσικής αλλά και σάουντρακ, ο μουσικός δημιουργεί ένα ευέλικτο, ατμοσφαιρικά ζοφερό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ακουστικά όργανα, ελεκτρόνικς και προηχογραφημένα αποσπάσματα, με αποτέλεσμα «απολαυστικά» κλειστοφοβικά συναισθήματα. Ένα είδος «drone» μουσικής δοσμένος όμως με κινηματογραφικό τρόπο.
[hr]
O Jonas Kasper Jensen δουλεύει με διάφορα μέσα μεταξύ των οποίων ο ήχος αυτός καθ’ αυτός. Στο τρίτο του άλμπουμ, «Layers Of Bridges», ο Δανός καλλιτέχνης δημιουργεί περίπλοκα ηχητικά γλυπτά, πυκνής δομής όπου ο θόρυβος έχει, βέβαια, την πρωτοκαθεδρία δεν παύει, όμως να συνέχεται από κρυμμένες μελωδικές γραμμές. Ελεύθερος ηλεκτρονικός σχεδιασμός, σταδιακές αλλαγές ηχοτοπίων, σκοτεινή ατμόσφαιρα, ντοκιμαντερίστικο ύφος, θορυβώδη κύματα που σκάνε χαλαρά στα ακουστικά – άμπωτις και παλίρροια. Ήχος και φυσικό υλικό είναι αχώριστα στη δουλειά του Jensen.
[hr]
Το τρίτο άλμπουμ του Σουηδού μπασίστα και συνθέτη Lars Danielsson, «Liberetto ΙΙΙ», με συνεργάτες τους Grégory Privat (πιάνο), John Parricelli (κιθάρες) και Magnus Öström (κρουστά) – λειτουργεί, όπως και τα προηγούμενα προς δυο κατευθύνσεις: στην κλασικότροπη λυρική απ’ όπου και ο όρος αλλά και στην αυτοσχεδιαστική σχετικά με την ρίζα της λέξης – “liber”. Ούτως, η μουσική συμπληρώνεται από πνευστά (Arve Henriksen, τρομπέτα), ακουστική κιθάρα και ούτι έτσι ώστε να λειτουργεί ολοκληρωμένα ως προς τις προθέσεις τις, ήτοι, η εμμονή στην, ενίοτε, λαϊκή μελωδία μέσα από την ελεύθερη συνεισφορά των μουσικών.
[hr]
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει όλη αυτή η παρέα με την οποία ο Prins Obi έγραψε το δεύτερό του σόλο άλμπουμ, «The Age of Tourlou». Η αλήθεια είναι πως κάποια μέρη του δίσκου προέρχονται από ηχογραφήσεις που έκανε για μια space opera τα οποία συμπληρώθηκαν από καινούρια με την βοήθεια των Baby Guru και των νεότευκτων Dream Warriors (μέλη από The Voyage Limpid Sound, Chickn και Baby Guru), σε διάφορα φιλικά στούντιο. Η αλήθεια είναι πως οι μπιτλικές μελωδίες του Sgt. Pepper έχουν την τιμητική τους, η ψυχεδέλεια είναι επίσης παρούσα, οι κιθάρες, οι φωνές, οι συνθετητές, έχουν – τέλη των – 60’s καταβολές αλλά είναι τέτοια η ποικιλία ήχων και στιλ, η καλή τους γνώση, αλλά και ο τρόπος που αυτά εμπλέκονται μεταξύ τους ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικά δουλεμένο καλλιτεχνικό προϊόν.
[hr]
Ευχάριστη, ομολογουμένως, έκπληξη ο δεύτερος δίσκος των Κυπρίων Tricoolore, «World Without Words», έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό των μελωδικών γραμμών τους και τον διεθνισμό του συλλογικού αυτοσχεδιασμού. Με την βοήθεια γνωστών μουσικών – Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Τάκης Μπαρμπέρης (κιθάρα) – το τζαζ τρίο – Άγγελος Δούκας (πλήκτρα), Βασίλης Βασιλείου (κρουστά) και Νίκος Δούκας (ηλεκτρικό μπάσο, λούπες), δουλεύει με ανανεωτική διάθεση την φιούζιον έτσι ώστε να ακούγεται με καινούριο ενδιαφέρον μιας και δεν αναλώνονται σε κουραστικές δεξιοτεχνίες αλλά στην δημιουργική της ουσία. Που είναι ο συγκερασμός νεύρου, ρυθμού και λυρισμού, αφομοιωμένου από την αύρα της μεσογειακής λεκάνης.