Στήλη: Auditorium

AUDITORIUM | Εκφάνσεις της σύγχρονης τζαζ

| 15/07/2019

Δεν είναι καθόλου καινούρια τούτη η στήλη. Έκανε την πορεία της για αρκετό καιρό, στο παρελθόν («Δίφωνο», «Jazz& Τζαζ») πέρασε στην διαθεσιμότητα και έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του φιλόξενου «Περιοδικού». Κυρίως νέες μουσικές θα παρουσιάζει αλλά δεν θα παραλείπει να μεταφέρει δημιουργικές προτάσεις από το κυρίως ρεύμα της δισκογραφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση των καλλιτεχνικών προϊόντων.

Μια σειρά δημιουργικά άλμπουμ από την ετικέτα της ECM αρχής γενομένης από το «Beyond The Borders» με βασική ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη και ενορχηστρωτή τον γείτονά μας, Cihan Türkğolu, ο οποίος παίζει σάζι, kopuz, ενώ τραγουδάει σε κάποια κομμάτια. Μαζί τους μουσικοί όπως η γνωστή Γερμανίδα τσελίστρια, Anja Lechner, η Meri Vardanyan εξ Αρμενίας στο κανονάκι -μέλος του Gurdjieff Folk Instruments Ensemble- ο Κούρδος, Izzet Kizil, στα κρουστά  και ο Χρήστος Μπάρμπας (Magnanimus Trio) στο νέι. Στις συνθέσεις του Türkğolu, η Αγαθή Δημητρούκα γράφει τους στίχους και στις παραδοσιακές, τους ελληνικούς, η Μαρία Θοίδου. Διότι, ο δίσκος εμπεριέχει, επίσης, τραγούδια από το Λίβανο, την Αρμενία και την Τουρκία και είναι ο τρόπος δόμησής τους- κλασικά περάσματα, λαϊκές μελωδίες συνδυασμένες με αυτοσχεδιασμό, που προσδίδουν την αίσθηση μιας μοντέρνας και συνάμα ανανεωτικής έκφρασης πέρα από μουσικά και γεωγραφικά σύνορα.


Λίγα χρόνια μετά το ντεμπούτο του, «Eight Winds», για την ECM, ο Σωκράτης Σινόπουλος επιστρέφει με το «Metamodal».  Με το ίδιο κουαρτέτο- Yann Keerim (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (ακουστικό μπάσο) και Δημήτρης Εμμανουήλ (ντραμς)- ο συνθέτης και λυράρης Σινόπουλος, επενδύει υφολογικά σε όλα εκείνα που τον συναρπάζουν και τον εμπνέουν: φόρμες φολκ, κλασική και Βυζαντινή μουσική- όλα αυτά μέσα σε επινοητικούς αυτοσχεδιασμούς. Το κλασικό τζαζ τρίο συνοδεύει δυναμικά την λύρα με αποτέλεσμα κομμάτια που άνετα κατατάσσονται στην σύγχρονη μουσική καθώς οι τεχνικές του παραδοσιακού έγχορδου παράγουν απολαυστικές μουσικές!


Ύστερα από εξαιρετικό «Rusilvo», δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, ο μπασίστας, πολύ-οργανίστας και συνθέτης Dine Doneff κυκλοφορεί το «IN/OUT», ένα 21λεπτο έργο που αναφέρεται ως, «Θέατρο ηχητικού περιβάλλοντος για μπάσο και μαγνητοταινίες». Ηχογραφημένο ζωντανά στο Μόναχο αποτέλεσε μέρος έκθεσης ένδεκα Μακεδόνων καλλιτεχνών. Ένα, ίσως, μονόπρακτο θεατρικό έργο όπου ο αυτοσχεδιαστικός  διάλογος ανάμεσα στο περιβάλλον ηχογραφήσεων πεδίου και προϋπαρχόντων μουσικών συνθέσεων καλά κρατεί. Όπως γράφτηκε, το ΙΝ και το OUT δημιουργεί το διαλεκτικό δίδυμο, ηθοποιός/ αυτοσχεδιαστής –  συνθέτης/ στοχαστής. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των κομματιών: « Κοινός Τόπος», «Αντίφαση», «Επιστροφή», «Εξορία», «Ανησυχία» κ.α.


 «Οι Σταχυολόγοι»- «The Gleaners»– ονομάζεται το σόλο άλμπουμ του Καλιφορνέζου κόντραμπασιστα Larry Grenadier· μια εκ βαθέων έκφραση με υφολογικά σπαράγματα  πολιτιστικών του βιωμάτων αναμεμειγμένα με στέρεο αυτοσχεδιασμό. Με τίτλο δανεισμένο από το ομώνυμο φιλμ της Ανιές Βαρντά, αποτίει φόρο τιμής στα μουσικά του πρότυπα, τον μπασίστα Oscar Pettiford αλλά και τους John Coltrane, Paul Motian και Paul Hindemith, ενώ εκτός των δικών συνθέσεων ερμηνεύει και άλλες συγχρόνων. Ο Grenadier έρχεται από την μακριά  παράδοση των λευκών bassmen – Dave Holland, Charlie Haden, Eberhard Weber κ.α.- και τούτη την σχολή την τιμά δεόντως.


Imaginary Friends, το νέο άλμπουμ του Αμερικανού τρομπετίστα Ralf Alessi , το τρίτο ως leader για την ECM, με συνεργάτες τον σαξοφωνίστα και συμφοιτητή του στο καλλιτεχνικό κολέγιο,  Ravi Coltrane- τον Drew Gress, στο μπάσο, που συμμετείχε και στα δυο προηγούμενα έργα συν τον πιανίστα Andy Milne και τον Mark Ferber στα κρουστά.  Ονειρικές οι συνθέσεις του, εδραιωμένες στην τζαζ παράδοση, μακριά απ’ τα διάφορα κλισέ που κατατρύχουν πολλούς εκ των σημερινών συναδέλφων του, λειτουργούν χαλαρωτικά άμα και θεραπευτικά με τον εξαιρετικό συνδυασμό τρομπέτας και σαξοφώνου- άκου πχ τα “Iram Issela” και “Oxide”.


Το «Avec Le Temps» του Ιταλού πιανίστα Giovanni Guidi κλέβει τον τίτλο απ’ το τραγούδι του μεγάλου Léo Ferré και το ερμηνεύει ως τρίο -Thomas Morgan(μπάσο), João Lobo (κρουστά), στην εισαγωγή όπως και στο αφιέρωμα στον Tomasz Stanko (“Tomasz”), στον επίλογο. Στα ενδιάμεσα κομμάτια προστίθενται και οι Francesco Bearzatti (σαξόφωνο) και Roberto Cecchetto (κιθάρα) έτσι ώστε οι συνθέσεις του Guidi να ρέουν αβίαστα πάνω στα  λυρικά πιανίσματα του καθώς το κουϊντέτο κλίνει το γόνυ στον John Coltrane της «A Love Supreme” περιόδου.


Η συνεργασία του βετεράνου Γαλλοβιετναμέζου κιθαρίστα Nguyên Lê με τους μουσικούς, Illya Amar (βιμπράφωνο), John Hadfield (κρουστά) και Chris Jennings (ακουστικό μπάσο), είχε τα θετικά αποτελέσματα του «Streams». Με δεδομένο πως ο Lê υπογράφει, σχεδόν, όλες τις συνθέσεις  έχει ενδιαφέρον να βεβαιώσουμε την πρόοδο του καλλιτέχνη τόσο στις τεχνικές της κιθάρας όσο και στην σύνθεση. Περισσότερο τζαζ παρά ποτέ αλλά με χαρντ- ροκ νύξεις όπως, επίσης, μαγκρεμπιανούς ρυθμούς και Βιετναμέζικες μελωδίες- η αισθητικές του NL και τα ηλεκτρονικά του, συμπληρώνονται, βεβαίως, από τους απολαυστικούς αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου.


Από τις πιο γνωστές τζαζ ερμηνεύτριες της Σκανδιναβίας, η Σουηδή Rigmor Gustafsson, ηχογραφεί το έβδομο για την ετικέτα της ACT άλμπουμ, με τίτλο «Come Home», ένθα συνυπογράφει τα περισσότερα τραγούδια χωρίς να ξεχνάει τις επιρροές τη από την Joni Mitchell και την Kate Bush. Επίσης, την Tanita Tikaram σε μια διαφορετική- με ακορντεόν-  εκτέλεση του «Twist In My Sobriety”. Με αυτά τα δεδομένα το νέο άλμπουμ της Gustafsson λειτουργεί στα πλαίσια μιας ρέουσας  τζαζ- ποπ, με δυναμικό σχήμα- πιάνο, μπάσο, ντραμς-, κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες και  ανοιχτούς αισθητικούς ορίζοντες.


Θα μπορούσε να χαρακτηρισθούν σούπερ γκρουπ της Ευρωπαϊκής τζαζ καθώς οι 4 Wheel Drive αποτελούνται από τους Σουηδούς, Nils Landgren (τρομπόνι, φωνητικά) και Lars Danielsson (μπάσο, τσέλο) και τους Γερμανούς, Michael Wollny (πιάνο) και Wolfgang Haffner (ντραμς). Με τέτοια μουσικά δεδομένα, το ομώνυμο άλμπουμ των τεσσάρων περιλαμβάνει από μία προσωπική σύνθεση του καθενός συν αρκετές διασκευές. Ας, πούμε, απολαυστική είναι η εκτέλεση του “Lady Maddona», των Beatles, με το τρομπόνι του Landgren να σολάρει ενδιάμεσα. Ή, πάλι, το “Maybe I’m Amazed» του McCartney με τον Wollny να οδηγεί το κομμάτι αλλά και το «If You Love Somebody Set Them Free»,τραγούδι του Sting με την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στο πιάνο και το τρομπόνι. Η συλλογή συμπληρώνεται με συνθέσεις των Billy Joel και Phil Collins.


Το νέο άλμπουμ- τρίτο για την Edition Records- του Νορβηγού τουμπίστα και συνθέτη Daniel Herskedal, το  Voyageπεριλαμβάνει πέρα των άλλων στο πλήρωμά του και τους Eyolf Dale στο πιάνο και Helge Andreas Norbakken στα κρουστά. Στην ομάδα συμμετέχει μια βιόλα και ενίοτε ένα ούτι ενώ ο Herskedal παίζει και μπάσα τρομπέτα. Με έμφαση στην μελωδία με Αραβικό χρώμα, οι συνθέσεις του Σκανδιναβού βρίσκουν το πνευστό να αυτοσχεδιάζει τόσο σε υψηλό ηχητικό ύψος (high register) όσο και σε χαμηλό (low register) θυμίζοντας φορές φορές τα ηλεκτρονικά των Pink Floyd!


Για περισσότερες  πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/AN-MUSIC-194639600602630

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.