Στήλη: Auditorium

Auditorium: μεταλλαγμένο τζαζίστικο λάουντζ, ατονάλ, drones και industrial θόρυβοι

Περίτεχνα μουσικά μονοπάτια

| 05/12/2016

Δεν είναι καθόλου καινούρια τούτη η στήλη. Έκανε την πορεία της για αρκετό καιρό, στο παρελθόν («Δίφωνο», «Jazz & Τζαζ») πέρασε στην διαθεσιμότητα και έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του φιλόξενου «Περιοδικού». Κυρίως νέες μουσικές θα παρουσιάζει, αλλά δεν θα παραλείπει να μεταφέρει δημιουργικές προτάσεις από το κυρίως ρεύμα της δισκογραφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση των καλλιτεχνικών προϊόντων.

[hr]

auditorium44

Γνωστοί ως ντούο οι Βρετανοί Spaceheads – Andy Diagram, τρομπέτα με ηλεκτρονικά και Richard Harrison, κρουστά- κυκλοφορούν το 12ο δίσκος τους με την προσθήκη του Ελβετού, Vincent Bertholet, στο ακουστικό μπάσο. Το “Laughing Water” με τις οκτώ συνθέσεις του, αποτελεί, μάλλον, το πιο εύληπτο άλμπουμ του γκρουπ καθώς επεκτείνει έτι περαιτέρω το ντανσάδικο ύφος τους, αυτό το μεταλλαγμένο τζαζίστικο λάουντζ με τις ψυχεδελικές προεκτάσεις.

spaceheads.co.uk

auditorium22

Τους HEXA αποτελούν ο Lawrence English και ο Jamie Stewart (Xiu Xiu). Το άλμπουμ τους “Factory Photographs” αποτελεί σάουντρακ της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφίας του σκηνοθέτη David Lynch, σχετικά με εγκαταλειμμένα εργοστάσια στον Βορρά των ΗΠΑ. Ατονάλ, drones και industrial θόρυβοι που ταιριάζουν απόλυτα με τις εικόνες των βιομηχανικών κουφαριών, με το παραγόμενο ηχητικό υλικό να προέρχεται από στέρεα υλικά που συλλέχθηκαν από την εν λόγω περιοχή.

emporium.room40.org

auditorium11

Ένα ενδιαφέρον πλην ιδιόμορφο εγχείρημα αυτό του Αυστραλού συνθέτη Chris Cobilis με την μεταγραφή φράσεων από την γνωστή, προηγούμενων δεκαετιών, αμερικανική εκπομπή Funniest Home Videos, δημιουργώντας κόμικς συνοδευόμενα από μουσική. Το “This Is You” ερμηνεύεται ζωντανά στο στούντιο από το Chicago’s Spektral Quartet και τον ποιητή Kenneth Goldsmith ενώ τεχνικός ήχου είναι ο γνωστός μας Steve Albini. Είναι ο λόγος που καλύπτει συχνά τη μουσική αλλά όταν η τελευταία ακούγεται χωρίς περιορισμούς τότε καταλαβαίνεις πως ο ήχος επηρεάζεται πολύ από την μοντέρνα σύνθεση και από την δουλειά που έκανε ο συνθέτης Carl Stalling στις λεγόμενες Silly Symphonies για τα κόμικς της Warner Bros.

emporium.room40.org

auditorium33

To “Subterranea” είναι το πρώτο άλμπουμ του νεανικού σεξτέτου, Mosaic, καθοδηγούμενου από τον πολλά υποσχόμενο βρετανό βιμπραφωνίστα και συνθέτη Ralph Wyld. Επτά συνθέσεις επηρεασμένες από μουσικούς όπως ο τρομπετίστας Kenny Wheeler, ο μπασίστας Dave Holland, ο ενορχηστρωτής Gil Evans και ο μινιμαλιστής Steve Reich, όπου οι κλασικότροποι ήχοι συνδυάζονται με οργανωμένο αυτοσχεδιασμό πάνω σε μελωδική βάση καθώς στηρίζονται στα κύματα των ρυθμικών μπασογραμμών.

auditorium55

Η “Συγκατοίκηση” αποτελεί προϊόν ηχογράφησης συναυλίας που έγινε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με συντελεστές τον Κ. Βήτα, το ARTéfacts Ensemble, τον ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας Κορνήλιο Σελαμσή και την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα. Πρόκειται για συνθέσεις του Κ. Βήτα που καλύπτουν την εικοσάχρονη πορεία του διασκευασμένες από το εικοσαμελές σχήμα έτσι ώστε να εκτελούνται εν πλήρη ελευθερία απαλλαγμένες από τις όποιες συμβατότητες και τις επαναλήψεις. Και είναι αλήθεια πως τα τραγούδια του ΚΒ ακούγονται τόσο σύγχρονα και φρέσκα όσο ποτέ.

www.puzzlemusik.com

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.