B.K.S. Iyengar 1918-2014

Ένας από τους τελευταίους των μεγάλων δασκάλων της γιόγκα έφυγε από τη ζωή

| 20/08/2014

 Σε όσους ασχολούνται με την γιόγκα, το σύστημα ή κάποιες τεχνικές Iyengar  τους είναι μάλλον γνωστά. Για όσους δεν ασχολούνται με την γιόγκα, η μέθοδος Iyengar μπορεί να τους κάνει να ξεκινήσουν να ασχολούνται για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

IyengarΟ B.K.S. Iyengar (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar), εμπνευστής της μεθόδου αυτής, έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τετάρτη 20 Αυγούστου, σε ηλικία 96 χρόνων. Πρόκειται μάλλον για έναν από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους της γιόγκα, από αυτούς που έφεραν το δικό τους σύστημα στην πρακτική της άσκησης αυτής και εξέλιξαν με τα χρόνια σε Ανατολή και Δύση. Ειδικά για την Δύση, η συμβολή του υπήρξε καθοριστική, καθώς ήταν αυτός περισσότερο από άλλους, που ανέδειξαν και προσάρμοσαν την τεχνική της γιόγκα στο δυτικό τρόπο ζωής.

Ο B.K.S. Iyengar γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 στη νοτιοδυτική Ινδία. Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα από νωρίς και μάλιστα ήταν από τους πρώτους μαθητές του Sri T. Krishnamacharya, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας της σύγχρονης γιόγκα».

Η τεράστια συνεισφορά τού Iyengar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα. Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτό το είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης, από μία τεχνική για λίγους που κατάφερναν να πλάσουν το σώμα τους όπως απαιτείται, σε μία τεχνική όπου ο καθένας αναγνωρίζει και κινείται με βάση τα όριά του, και αποφασίζει πόσο και αν θα τα ξεπεράσει.

Η πρακτική που πρότεινε ο Iyengar έφερε πιο κοντά στο ευρύ κοινό όχι μόνο τις θέσεις (asanas) της γιόγκα, αλλά και τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama) μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις. Ο τρόπος του συμβάλλει στην βαθύτερη κατανόηση των περίφημων yoga sutras, εννοώντας τις 196 «οδηγίες»-αφορισμούς της Ashtanga yoga, οι οποίες περιλαμβάνονται στο «ιερό» βιβλίο του Patanjali, που θεωρείται ο συντάκτης των αφορισμών αυτών. Οι οδηγίες που εμπεριέχονται στο σημαντικό αυτό κείμενο αφορούν στις σωματικές και πνευματικές ασκήσεις που οφείλει ο κάθε ασκούμενος να έχει στο μυαλό του. Μιλάει για την ένωση (γιόγκα σημαίνει ένωση στα σανσκριτικά), για το Ομ, τις αισθήσεις και το μυαλό την ώρα της πρακτικής, τη δημιουργία και την πειθαρχία  κ.ο.κ.

iyengar

Αντίθετα με το ύφος των περισσότερων στυλ αστάνγκα γιόγκα, όπου κυριαρχεί ο γοργός ρυθμός και οι «ακροβατικές» κινήσεις, οι asanas στο στυλ του Iyengar διαρκούν περισσότερο χρόνο, επιτρέποντας στον κάθε ασκούμενο να επιτύχει τη μέγιστη ευθυγράμμιση του σώματός του, και με τη βοήθεια  διαφόρων εξαρτημάτων, όπως τα τουβλάκια και οι ζώνες, να αποκτήσει σταδιακά ευελιξία, αντοχή και δύναμη.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν πιστοποιημένοι δάσκαλοι στη μέθοδο Iyengar, οι οποίοι έχουν εξαπλώσει τη διδασκαλία του σε ένα πολύ διευρυμένο κοινό ανθρώπων που έχουν μικρή ή μεγαλύτερη σχέση με τη γιόγκα.

Οι New York Times, σε ένα αφιέρωμά τους το 2002, ανέφεραν ότι ο Iyengar ήταν μάλλον αυτός που έφερε τη γιόγκα στη Δύση. Το βιβλίο του Light on Yoga παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα στο είδος βιβλία παγκοσμίως και αποτελεί μια μικρή Βίβλο της γιόγκα.

yoga teaches

Η γιόγκα μας διδάσκει να θεραπεύουμε ό,τι δεν χρειάζεται να υπομείνουμε και να αντέχουμε ό,τι δεν μπορεί να θεραπευτεί

Παραθέτουμε ένα ασπρόμαυρο βίντεο με τον Iyengar να κάνει μία σειρά ασκήσεων, πριν από 76 χρόνια! Τις ίδιες ασκήσεις -και άλλες πολλές- συνέχισε να κάνει μέχρι τα 95 του χρόνια !!! Μην απογοητευτείτε, ξεκινήστε προπόνηση….