Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Baildsa - War Zone

Ride the Balkan Express

| 01/04/2019

Μπορεί να μη είναι πια στη εναλλακτική μόδα το Balkan Ska και ο crossover Βαλκανικός ήχος, αλλά οι Baildsa όπως ακριβώς δεν εξαρτιόνταν από μόδες, όταν έβγαιναν στη πιάτσα πριν περίπου 12 χρόνια, έτσι δεν εξαρτιόνται και τώρα. Γιατί όταν κάνεις αυτό που πιστεύεις δεν σε αγγίζουν συγκυριακές καταστάσεις…

Το Ware Zone είναι το τρίτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της μπάντας μετά το αρχικό United States of Balkans του 2011 και το Svarna του 2014. Ο πολεμικός του τίτλος υπογραμμίζει την αίσθηση της μπάντας, ότι ζούμε εν μέσω πολεμικού κλίματος, κοινωνικού, πολιτικού, πολιτιστικού ενίοτε και πραγματικού πολέμου. Οι Baildsa λοιπόν μετρούν τα «όπλα» και τα «πυρομαχικά» τους και αμύνονται με Balkan Rock δυναμίτες (We ‘re heading north, Balkan Express). Αντιτάσσουν το δικό τους μανιφέστο (No Pasaran), χαλάνε τη «συνταγή» (αν και οι Baildsa δεν αρέσκονται και πολύ σε συνταγές) με το ελληνόφωνο «τώρα», τα σπάνε με το Gone και μας παρουσιάζουν ένα από τα πιο όμορφα τους τραγούδια το London Rut.

To War Zone είναι ένα επιτυχημένο χωνευτήρι των Βαλκανικών ρυθμών και ήχων, της reggae και του dub, του rock, του punk και του post punk, της παράδοσης της ανατολής και της μεσογείου. Ένα παθιασμένο τρένο που σε προκαλεί να πηδήξεις στα βαγόνια του. Enjoy the ride of Balkan express….Μπορεί ο ήχος των Baidlsa να είναι δυναμικός και κοφτός, αλλά υπάρχουν σημεία στα κομμάτια τους που δεν υπολείπονται μιας πιο σύνθετης και progressive αντίληψης και παρουσίασης. Το War Zone σε κρατά σε ψηλό τέμπο αλλά δεν το κάνει μόνο βασισμένο στη ταχύτητα και την ένταση αλλά και με τα παιξίματα και το τζαμάρισμα των μουσικών του συντελεστών.

Το War Zone κυκλοφορεί από τη Mantra Records. Μπορείτε να το «κατεβάσετε» με εθελοντικό αντίτιμο, στηρίζοντας το συγκρότημα απευθείας, χωρίς άλλες διαμεσολαβήσεις.

Για τη παραγωγή, το master και τις μίξεις υπεύθυνος είναι ο Nikodemos T. Βοηθός στον ήχο ο  Αστέρης Παρταλιός. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Magnanimous Studio, εκτός από το Balkan Express (Ride the train) που ηχογραφήθηκε στο Sonik Ark Studio. Αντίστοιχα το μάστερ στο nVelope Studio. Το artwork οφείλεται στον Πέτρο Βούλγαρη.

Οι Baildsa είναι:

Θάνος Γκουντάνος – Κιθάρες, φωνητικά

Γιάννης Βαμβακάς – Ακορντεόν

Δημήτρης Χαβλίδης – Τρομπέτα

Γιάννης Ιωαννίδης  – μπάσο

Γιάννης Κουντάνος – Τύμπανα

Στο άλμπουμ επίσης έπαιξαν και οι: Πασχάλης Καρβουνάρης, Μανόλης Τσιαούσης στις τρομπέτες και ο Γιώργος Κορτσινίδης στο νταβούλ.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…