"Η μουσική σίγουρα μπορεί να συνοδέψει και να φέρει κοινωνικές αλλαγές"

Συνέντευξη με τους BAZOOKA λίγο πριν την τελευταία στάση της εγχώριας περιοδείας τους στην Αθήνα

| 15/12/2015

Συναντήσαμε τους BAZOOKA κάπου ανάμεσα σε πρόβες, ταξίδια και ετοιμασίες διαφόρων επιπέδων. Λίγο πριν ολοκληρώσουν την τελευταία εγχώρια περιοδεία τους στην Ελλάδα, με τελευταίο σταθμό την Αθήνα, στις 17 Δεκέμβρη στο ΙΛΙΟΝ plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17).

To live γίνεται με την υποστήριξη (και σε συνεργασία με το ΙΛΙΟΝ plus) από το μουσικό τμήμα του ToPeriodiko.GR, αποτελώντας κομμάτι των MakeNoise Thursdays

Είναι αλήθεια πως σίγουρα αυτή είναι η πιο δημιουργική στιγμή της μέχρι τώρα πορείας τους. Μέχρι την επόμενη φυσικά. Αφού μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ο θόρυβος που δημιουργούν (εντός και εκτός σκηνής) έχει βάση. Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε τους Bazooka μία από τις πιο πολυσυζητημένες μπάντες της εγχώριας punk / garage σκηνής που αξίζει να γνωρίσετε:

[hr]

Κάντε μας μια παρουσίαση του εαυτού σας. Τι μουσική παίζετε; τι δουλειές έχετε κάνει μέχρι τώρα;

[hr]

Είμαστε οι Bazooka, καταγόμαστε από το Βόλο και μένουμε στην Αθήνα. Είμαστε μπάντα από το 2008. Παίζουμε ροκ με πολλές άλλες μουσικές επιρροές και παραλλαγές. Έχουμε κυκλοφορήσει τρία σινγκλ 7″ βινύλιου και ένα LP(ομότιτλο-Bazooka).

[hr]

Πώς προέκυψε το όνομα Bazooka?

[hr]

Aπό το κομμάτι των big black, “bazooka joe”.

[hr]

Ξεκινήσατε σαν μια σχολική μπάντα από το Βόλο. Πώς είναι να ξεκινάει μια ροκ μπάντα από την επαρχία; θα σας βοηθούσε περισσότερο αν ξεκινούσατε κατευθείαν από την Aθήνα;

[hr]

Στον Βόλο σχηματιστήκαμε αλλά στην Αθήνα ξεκινήσαμε. Το ότι είμαστε από την επαρχία διαμόρφωσε τον δικό μας “κόσμο” διαφορετικά απ’ότι αν μέναμε σε μια μεγάλη πόλη σαν τη Αθήνα.

[hr]

Αγαπημένες μπάντες; Επιρροές; έχετε όλα τα μέλη της μπάντας τα ίδια μουσικά ακούσματα;

[hr]

Σε γενικές γραμμές έχουμε κοινές επιρροές από παλιά και πρόσφατα. Ακούμε μουσική από ένα εύρος εποχών και ειδών. Λίγο δύσκολο να ονομάσουμε συγκεκριμένες.

[hr]

Γιατί διπλά ντραμς; για ένταση ή απλώς για πιο “φανταχτερή” σκηνική παρουσία;

[hr]

Πλέον δεν παίζουμε με 2 drummers. Τα δύο drumset προέκυψαν όταν σαν παρέα είχαμε 2 μπάντες στο Βόλο και αποφασίσαμε να παίξουμε όλοι μαζί ως μία.

[hr]

Για την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά επιλέξατε μια αμερικάνικη δισκογραφική. Κερδίσατε κάτι από αυτό; Πιστεύετε ότι είναι μια βοήθεια για τις ελληνικές μπάντες η στροφή προς τις δισκογραφικές του εξωτερικού;

[hr]

Δεν είναι η πρώτη μας δουλειά σε ξένo label. Έχουμε ήδη κυκλοφορήσει ένα single σε Γαλλική εταιρία καθώς και ένα LP και ένα ΕP στην αμερικάνικη Slovenly records. Αν θέλεις να έχεις παρουσία στο εξωτερικό και να περιοδεύεις εκεί βοηθάει πολύ μία ξένη δισκογραφηκή. Αρκεί όμως αυτή η δισκογραφηκή να έχει ένα οργανωμένο δίκτυο διανομής των δίσκων αλλιώς δεν έχει και πολύ διαφορά. Επίσης στις 16 Νοεμβριου κυκλοφορήσαμε το single ” Δεμένος στο Κρεβάτι σου” στην Αθηναϊκή Soundeffect Records.

IMG_3705

[hr]

Είναι το garage/punk ένα είδος μουσικής “πιο ανατρεπτικό” από τα υπόλοιπα; Μπορεί η μουσική να συνοδέψει και κοινωνικές αλλαγές;

[hr]

Δεν ξέρουμε αν είναι πιο ανατρεπτικό σαν είδος μουσικής αλλά η μουσική σίγουρα μπορεί να συνοδέψει και να φέρει κοινωνικές αλλαγές όπως έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Εξαρτάται από τα άτομα που κάνουν την εκάστοτε μουσική.Όπως λέγαν και κάτι παλιοί “it’s the singer not the song”.

[hr]

Ποια η γνώμη σας για την ελληνική ροκ underground σκηνή αυτή τη στιγμή; Υπάρχει κάτι αξιόλογο (πέρα από εσάς) που θα μας προτείνατε να ακούσουμε;

[hr]

Υπάρχουν πολλά νέα συγκροτήματα και νέοι μουσικοί στην Ελλάδα αλλα δεν θα λέγαμε οτι αποτελούν μία συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Από μπάντες ακούστε Βeyond the Βlackout, Alien Mustangs και Chinese Basement απο Θεσσαλονίκη και από Αθήνα οι Αcid Βaby Jesus οι ΤΣΟΠ , οι Gay Anniversary, Father Breath, Nerves και ο Πέρι σαμοσερφερ..

[hr]

Έχετε γενικώς σχέσεις με άλλα ντόπια συγκροτήματα;

[hr]

Έχουμε γνωστούς και φίλους στις μπάντες που μόλις προαναφέραμε.

bazooka 2

[hr]

Αντίστοιχα η ροκ underground σκηνή στο εξωτερικό έχει να μας πει κάτι καλό; Προτιμάτε κάποιες μπάντες;

[hr]

Ice Age, Viet Cong, Fat White Family, Useless Eaters , Sleaford Mods, Spits, Women

[hr]

Με ποια μπάντα από το εξωτερικό θα θέλατε να συνεργαστείτε (πχ για κοινό tour στο εξωτερικό) και γιατί;

[hr]

Τους Useless Eaters που τους ξέρουμε και παίξαμε μαζί στο we’re loud fest.

[hr]

Για ποιο λόγο επιλέξατε στο τελευταίο άλμπουμ να υπάρχουν πιο πολλά ελληνόφωνα τραγούδια; μετά την περιοδεία στο εξωτερικό δύσκολα θα το φανταζόταν κάποιος.

[hr]

Στο καινούργιο δίσκο θα είναι όλα ελληνόφωνα. Προέκυψε γιατί αρχίσαμε να ακούμε και ελληνόφωνη μουσική. Μπάντες όπως Κομοδίνα 3 , Βανδαλούπ, Τρύπες , Εξαδάκτυλος, αλλά και ρεμπέτικα , Σιδηρόπουλο και άλλα. Γενικά δεν το έχουμε στάνταρ ότι από εδώ και πέρα θα τραγουδάμε μόνο στα ελληνικά. Στο εφτάρι που βγήκε τώρα το b side είναι αγγλόφωνο.

[hr]

Ζούμε στην “περίοδο της κρίσης”, εδώ και καιρό. Επηρεάζει αυτό τη μουσική σας είτε όσον αφορά τυχόν οικονομικά εμπόδια στο να λειτουργήσετε είτε τις σκέψεις σας τους στίχους σας τις απόψεις σας.

[hr]

Οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν την λειτουργία του συγκροτήματος άμεσα και δυσκολεύουν κάποιες φορές τα εγχειρήματά μας (π.χ παραγωγή δίσκων, κλείσιμο τουρ, βιντεο κλίπ). αυτό επηρεάζει τις ζωές μας όπως και πάρα πολύ άλλο κόσμο αντίστοιχα.

[hr]

Τι πλάνα υπάρχουν για τη μπάντα από εδώ και στο εξής;

[hr]

Στις αρχές Μαρτίου θα κυκλοφορήσει το LP “Άχρηστη Γενιά” στη Slovenly Recordings και τον ίδιο μήνα φεύγουμε για Ευρωπαϊκή περιοδεία. Ετοιμάζουμε δύο videoclip και δουλεύουμε καινούργια κομμάτια για την επόμενη κυκλοφορία.

[hr]

Η περιοδεία σας στην Ελλάδα τελειώνει στις 17/12 στην Αθήνα sto ILION plus. Τι να περιμένουμε εκεί;

[hr]

Ελάτε και θα δείτε…Θα έχουμε περιορισμένες κόπιες του δίσκου που αναφέραμε παραπάνω καθώς και κόπιες από το εφτάρι “Δεμένος στο Κρεβάτι σου”.

 

[hr]

INFO

[hr]

BAZOOKA LIVE – “Δεμένος στο κρεβάτι σου” @ ΙΛΙΟΝ plus (Αθήνα) / w Father Breath


Η νέα περιοδεία των εκρηκτικών Bazooka είναι γεγονός και συμπίμπτει με την πρώτη τους κυκλοφορία μετά από δύο και πλέον χρόνια. Το «Δεμένος στο Κρεβάτι Σου» είναι μια one-off κυκλοφορία για την Αθηναϊκή Sound Effect Records, σε περιορισμένη συλλεκτική έκδοση 250 αντιτύπων που θα περιλαμβάνεται στο επερχόμενο άλμπουμ τους με τον ενδεικτικό τίτλο «Άχρηστη Γενιά», το οποίο θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του 2016 από την αμερικάνικη Slovenly Records.

Την συναυλία ανοίγουν οι Father Breath


Where: ΙΛΙΟΝ plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17)

When: 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 
Doors Open: 21:30
Damage: 5 ευρώ
Πληροφορίες: 2108824383, 6983600510 / ilionpolixoros.gr

bazooka (1)