Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

BAZOOKA - ZERO HITS

Πανκ ροκ  παρατεταμένης εφηβείας

| 05/06/2019

Μετά την «Άχρηστη Γενιά» και την εντύπωση που προκάλεσε στο κοινό και μια στάση «φυσιολατρικού πανκ» με το ep «Ζούγκλα», οι bazooka επανέρχονται στη τσίτα, όπως οφείλει κάθε νεανικό πανκ γκρουπ που σέβεται τον εαυτό του, με το «Zero Hits».

Το άλμπουμ ξεκινά με το «Έλα» και είναι σαν να σου λέει από την αρχή «παιδιά μήπως έχετε ξεχάσει ποιοι είμαστε;», βάζοντας τον ακροατή και την ακροάτρια στο mood των Bazooka, δηλαδή στο σπιντάτο, αγριεμένο, ιδρωμένο rock n’ roll που έχουν μάθει να παίζουνε. Η «Φυλακή» προκαλεί με τους στίχους παίζοντας με τις έννοιες ελευθερία/ανελευθερία, συνεχίζοντας στις ίδιες ταχύτητες και είναι γεγονός ότι και τα δύο πρώτα κομμάτια είναι αρκετά «κολλητικά» στο αυτί.

 

Στο «Κενό» δανείζονται την πνευστή διάσταση του Ska –punk αλλοιώνοντας θετικά τον ήχο τους, δίνοντας του μια πιο καλοκαιρινή αύρα. Στο «Μόνος» αναρωτιέσαι τι είδους «φτιάξιμο» γέννησε αυτούς τους στίχους και γενικά τη φάση του κομματιού: «γυρίζω σπίτι μου, όλα είναι μπλε, βλέπω ένα πρόβατο στο καναπέ, το μαύρο σύννεφο ρίχνει αστραπές, κόσμος ακούγεται απ’ τις ακτές…». Στο «Oι βλάκες κάνουνε παρέλαση» δείχνουν επιρροές από το νεοϋορκέζικο κιθαριστικό ήχο τύπου Strokes. Από εκεί και πέρα το άλμπουμ κυλάει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις με το «Βραδυνή Βάρδια»  να ξεχωρίζει με το γκρουβάτο και συνάμα ψυχεδελικό του στυλ και την αυθάδικη στιχουργική  του.

To Zero Hits είναι δυνατό, χορευτικό, διασκεδαστικό και δεν είναι «Zero» μιας και έχει τουλάχιστον 2-3 κομμάτια που θα μείνουν στη θύμηση του πανκ ροκ ακροατηρίου. Οκ καλά μέχρι εδώ αλλά μήπως πρέπει οι Bazooka να αρχίσουν να υπερβαίνουν σιγά-σιγά τη πανκ-ροκ αισθητική μιας παρατεταμένης εφηβείας και των απωθημένων της, θετικών και αρνητικών; Δεν μιλάμε βέβαια για έναν πιο «σοβαρό» ήχο ούτε για μια αντίστοιχα πιο «προβληματισμένη» στιχουργική, αλλά για μια αναζήτηση, μπροστά και στο επόμενο δισκογραφικό βήμα, μιας σύνθεσης που αντιμετωπίζει το σύγχρονο πανκ σαν ένα ρεύμα που δεν αναπαράγει μόνο τα ένδοξα στοιχεία του παρελθόντος και τον αιώνιο «κωλοπαιδισμό» που βγάζει αυθάδικα τη γλώσσα του στο σύστημα, αλλά μπορεί να προσφέρει και σημαντικές μουσικές στιγμές.

Μέχρι τότε βέβαια μπορούμε να χορεύουμε στους ρυθμούς του «Zero Hits» στα γεμάτα ένταση live των Bazooka…

Το «Zero Hits» ηχογραφήθηκε στο Electric Highway Studio με μηχανικό ήχου τον Γιάννη Βούλγαρη και σε παραγωγή του ίδιου του συγκροτήματος. Κυκλοφορεί από τις 18 Ιανουαρίου σε μαύρο και γαλάζιο βινύλιο, CD και Digital album από την Inner Ear.

Οι Bazooka είναι οι: Ξάνθος Παπανικολάου, Βασίλης Τζελέπης, Γιάννης Βούλγαρης και Άρης Ράμμος.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…