BDS: Μποϊκοτάρετε τη Eurovision - μην δώσετε άλλοθι στην ισραηλινή κατοχή

Συγκλονιστική επιστολή - έκκληση και από Ισραηλινούς καλλιτέχνες

| 03/04/2019

«Αγαπητοί συμμετέχοντες στην Eurovision,

Είμαστε Ισραηλινοί καλλιτέχνες, μουσικοί, δημιουργοί ταινιών και συγγραφείς. Πολλοί από εμάς έχουμε έχουμε υπογράφει επιστολή  υποστήριξης των παλαιστινιακών εκκλήσεων για αλλαγή του τόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision προκειμένου να μην διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ. Και αυτό γιατί:

Εμείς, ως Εβραίοι Ισραηλινοί που επιθυμούν να ζουν σε μια ειρηνική και δημοκρατική κοινωνία, αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί αυτό αν δεν λάβει τέλος η καταπίεση της κυβέρνησής μας επί εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Μια κοινωνία δεν μπορεί να θεωρείται δημοκρατική αν διατηρεί στρατιωτική ισχύ επί εκατομμυρίων ανθρώπων, αρνούμενη τα βασικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους στο εκλέγειν. Τι σημαίνει δημοκρατία όταν το ένα πέμπτο των Ισραηλινών πολιτών, οι Παλαιστίνιοι Άραβες, στερούνται ίσων δικαιωμάτων με τους υπόλοιπους πολίτες δια νόμου;

Οι νέοι μας, άνδρες και γυναίκες, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό κατοχής, συμμετέχοντας στη διάπραξη κάθε είδους εγκλήματος εναντίον Παλαιστινίων, στα οποία περιλαμβάνεται και ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας.

«Θα ζούμε πάντα δια του σπαθιού» υποσχέθηκε ο φανατικός πρωθυπουργός μας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λοιπόν, εμείς δεν θέλουμε να ζούμε με τη δύναμη του σπαθιού! Θέλουμε να ζήσουμε κανονικές, ειρηνικές ζωές, χωρίς να καταπιέζουμε ή να υποδουλώνουμε κανέναν. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε σε έναν στρατό τον οποίο ο περισσότερος κόσμος κατηγορεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Στο ίδιο το Τελ Αβίβ, το Ισραήλ εκτοπίζει τους ντόπιους Παλαιστινίους της Γιάφα χρησιμοποιώντας νομικίστικα και οικονομικά μέσα, διώχνει οικογένειες, καταστρέφει σπίτια και παραμελεί και υποχρηματοδοτεί ολόκληρες γειτονιές.

Έχει προγραμματιστεί να εμφανιστείτε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ, πάνω στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού αλ Σάικχ Μουγιανίς, του οποίου οι κάτοικοι, δια της βίας, εκτοπίστηκαν και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν.

Σκεφτήκαμε πάρα πολύ τις προγραμματισμένες σας εμφανίσεις. Από την μία, θα ήταν τόσο ωραίο να ακούσουμε την μουσική σας και τα μηνύματα της συμμετοχής σας. Από την άλλη, το μήνυμα αυτό θα δοθεί στο Τελ Αβίβ, και θα χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ ως μέσο για δημόσιες σχέσεις, για να απομακρύνει την προσοχή από τη στρατιωτική κατοχή, τις πολιτικές απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση ενάντια στον ντόπιο παλαιστινιακό λαό. Θα είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός.

Εμείς, ως καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί ενώ οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας υποχρεώνονται στη σιωπή, στην απανθρωποποίηση και υποφέρουν από βία. Και σας ζητάμε να ενωθείτε μαζί μας για να το καταγγείλουμε αυτό. Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες σας κάλεσαν να αποσυρθείτε από την Eurovision και εμείς ενώνουμε τις φωνές μας με το κάλεσμά τους αυτό για το καλό του κοινού μέλλοντός μας.

Aviad Albert, musician
Shlomit Altman, artist
Meira Asher, sound artist
Kerem Blumberg, filmmaker
Dror Dayan, filmaker
Anat Even, filmmaker
Ohal Grietzer, musician
Nir Harel, artist
Avi Hershkovitz, film director
Liad Hussein Kantorowicz, performance artist
Noki Katan, DJ
Jonathan Ofir, conductor and violinist.
Hagar Ophir, installation and performance artist
David Oppenheim, artist, musician
Michal Peleg, writer
Nira Pereg, artist
Timna Peretz, filmmaker
Sigal Primor, artist
Danielle Ravitzki, musician, visual artist
Ben Ronen, visual artist
Michal Sapir, musician, writer
Anka Schneidermann, artist
Yonatan Shapira, musician
Eyal Sivan, documentary filmmaker
Eran Torbiner, documentary filmmaker
Eyal Vexler, art and cultural producer and curator
Oriana Weich, artist

Ανοικτή Επιστολή  – Έκκληση Ισραηλινών καλλιτεχνών για μποϋκοτάζ της Eurovision

 

Οι Ισραηλινοί που υψώνουν ανάστημα απέναντι στην κατοχή του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί παρά να βρίσκονται στην κορυφή της οποιασδήποτε λίστας καταγγελίας της επίσημης ισραηλινής πολιτικής, η οποία, πλέον, συστηματικά, ανοιχτά και επίσημα προσπαθεί, μάλιστα, να ταυτίσει την καταγγελία των κατοχικών εγκλημάτων με τον αντισημιτισμό.  Οι Εβραίοι Ισραηλινοί, από οποιαδήποτε επαγγελματική θέση και αν βρίσκονται, αποτελούν ντε φάκτο την απόδειξη ότι όσο σκληρό και αν είναι το τίμημα (και για τους Εβραίους Ισραηλινούς που καταγγέλλουν την ισραηλινή κατοχή είτε ως επαγγελματίες όπως τώρα οι καλλιτέχνες, είτε ως αρνητές στράτευσης στην κατοχική εγκληματική μηχανή, είτε από οπουδήποτε αλλού), ο αγώνας αυτός παραμένει ζωντανός. Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία, ελευθερία και αξιοπρέπεια, ένας αγώνας που καθημερινά γράφεται με το αίμα του, είναι και δικός μας αγώνας. 

Το κάλεσμα  για μποϋκοτάζ της Eurovision έχει αποτυπωθεί στα ελληνικά με το ακόλουθο κείμενο:

«Οι µεγάλες ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις δεν είναι δυνατόν να αποστρέφουν την προσοχή µας από τις συνεχείς, συστηµατικές και ατιµώρητες παραβιάσεις της διεθνούς νοµιµότητας και των ανθρώπινων δικαιωµάτων που συντελούνται στη σκιά τους. Πολύ περισσότερο, είναι ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται επικοινωνιακά για τον εξωραϊσµό τους.

Ο Διαγωνισµός Τραγουδιού Eurovision 2019 έχει προγραµµατισθεί να πραγµατοποιηθεί τον ερχόµενο Μάιο στο Ισραήλ, µε οικοδεσπότη τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Αναµφίβολα, η περίσταση πρόκειται να χρησιµοποιηθεί για να προβληθεί ενώπιον εκατοµµυρίων τηλεθεατών η πλαστή εικόνα ενός Ισραήλ «ανεκτικού», «πολύχρωµου», «φιλότεχνου», «LGBTfriendly» και ανεπιφύλακτα αποδεκτού από τη διεθνή κοινωνία των πολιτών.

Όλα αυτά, όταν σε απόσταση µερικών χιλιοµέτρων από τον χώρο του Διαγωνισµού Τραγουδιού θα βρίσκονται τα στρατεύµατα κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, οι διαρκώς επεκτεινόµενοι παράνοµοι οικισµοί εποίκων, οι φυλακές των κρατούµενων χωρίς δίκη, το Τείχος του αίσχους, τα checkpoints της καθηµερινής ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού. Όταν η Λωρίδα της Γάζας ασφυκτιά υπό αποκλεισµό και υφίσταται αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδροµές (όπως άλλωστε και η Συρία και ο Λίβανος), οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πυροβολούνται στο ψαχνό (µετρώντας τουλάχιστον 190 νεκρούς και 25.000 τραυµατίες µόνο από πέρσι τον Μάρτιο µέχρι τον Δεκέµβριο), ενώ δεκάδες ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών για το ζήτηµα παραµένουν ανεκτέλεστα.

Πιστεύουµε ότι για αυτούς τους λόγους η Eurovision 2019 πρέπει να αποτελέσει αντικείµενο καταγγελίας και µποϊκοτάζ.

Καλούµε όλους τους συντελεστές της ελληνικής συµµετοχής να ταχθούν µε την πλευρά της δικαιοσύνης, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αποσυρθούν, η δε ΕΡΤ να ακυρώσει τη µετάδοση του διαγωνισµού.

Καλούµε τον καλλιτεχνικό κόσµο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως των απόψεών του για τη συγκεκριµένη διοργάνωση, να τοποθετηθεί – οµοίως και κάθε δηµοκρατικό συλλογικό φορέα ή πολίτη.

 

Η θέση µας τις µέρες του διαγωνισµού δεν είναι µπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες, αλλά σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και καταγγελίας του «ξεπλύµατος» του κράτους-απαρτχάιντ. Ας δώσουµε την δική µας µουσική απάντηση µε συναυλίες και πάρτυ σε όλη τη χώρα.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε το Παλαιστινιακό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, το Σωµατείο Παλαιστινίων Δηµοσιογράφων και την Παλαιστιακή Καµπάνια για το Ακαδηµαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσµο (λ.χ. Brian Eno, Roger Waters, Peter Gabriel, Ken Loach), που αναδεικνύουν την καταπίεση και τις διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων δηµιουργών και καλούν σε µποϊκοτάζ της Eurovision 2019.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη που έχουν ζητήσει οι χώρες τους να µην συµµετέχουν στον φετινό διαγωνισµό.

Ενώνουµε τη φωνή µας µε το διεθνές κίνηµα BDS, θεωρώντας ότι το ζήτηµα είναι εξαιρετικά κρίσιµο για την ίδια την Ελλάδα, ως χώρα η οποία έχει βρεθεί το τελευταίο διάστηµα προσδεδεµένη στο άρµα του Ισραήλ, συνεργάζεται µαζί του πολιτικά, οικονοµικά και στρατιωτικά στο όνοµα µιας ψευδούς επίκλησης του “εθνικού καλού” και υφίσταται ποικιλόµορφη διείσδυση ισραηλινών συµφερόντων.

Ήδη η αρχή έχει γίνει. Η πρωτοβουλία δεκάδων Ελλήνων πανεπιστηµιακών και ερευνητών που καλούν µε κοινό κείµενό τους, κατά το πνεύµα του BDS, σε ακαδηµαϊκό µποϊκοτάζ του Ισραήλ (βλ. https://acadbdsgreece.org), οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ανάληψη από τη ΣΤΑΣΥ έργων στην κατεχόµενη Ανατολική Ιερουσαλήµ, οι κινήσεις αλληλεγγύης στα δίκαια των Παλαιστινίων, οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται δείχνουν τον δρόµο. Αυτόν τον δρόµο δεν µπορεί να τον κλείσει, ούτε στην Ελλάδα ούτε διεθνώς η καταστολή, η συκοφαντία, η σύγχυση εννοιών και κριτηρίων ή η καταχρηστική και προσχηµατική εργαλειοποίηση της (κατά τα άλλα αναγκαίας) καταγγελίας του αντισηµιτισµού.

Για προσθήκη υπογραφής παρακαλούµε στείλτε όνοµα, επώνυµο, καλλιτεχνική ιδιότητα/οργανισµό στο [email protected]

ΟΧΙ ΣΤΗ EUROVISION-ΞΕΠΛΥΜΑ  ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


Συλλογή υπογραφών από καλλιτέχνες για μποϊκοτάζ της Eurovision 2019