Επόμενη μέρα και χρονικό της ομηρίας του εισαγγελέα στην Τουρκία.

Έφοδος της αστυνομίας με νεκρούς τους δύο ένοπλους του DHKP-C και του εισαγγελέα που κρατούσαν.

| 01/04/2015

Μία εξαιρετικά περίεργη και έντονη μέρα για την Τουρκία έλαβε τέλος με τον πιο αιματηρό τρόπο τις χτεσινοβραδινές ώρες.  Από το πρωί, η κεντρική είδηση για τη γειτονική χώρα ήταν το μπλακ άουτ στο ρεύμα. Σχεδόν όλη η χώρα είχε μείνει στο σκοτάδι, χωρίς μετρό και ηλεκτρικό, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να δημιουργούν ένα κλίμα φόβου από το πρωί, δηλώνοντας πως “δεν μπορούν να αποκλείσουν τρομοκρατική ενέργεια” και ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έκτακτη αυτή κατάσταση… Πολλοί σε δημοσιογραφικά και μη πηγαδάκια, στο φόντο τέτοιων δηλώσεων, άρχισαν να μιλούν για την τραβηγμένη πιθανότητα πραξικοπήματος ή την πιθανότητα, αντίστοιχων αλλά μικρότερης έντασης κινήσεων του Ερντογάν στον στρατό (στην Τουρκία υπάρχει μια πλούσια ιστορία πραξικοπημάτων μέχρι πολύ πρόσφατα που ευνοεί τέτοιες συζητήσεις).

Και εκεί που συζητιόταν το μπλακ άουτ και η πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, η καταδρομική επίθεση των δύο νεαρών φοιτητών νομικής και μελών της αριστερής οργάνωσης  DHKP-C, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι νεαροί Safak Yayla και Bahtiyar Dogruyo κατάφεραν να περάσουν μέχρι τον 6ο όροφο του επιβλητικού κτηρίου όπλα και σημαίες της οργάνωσής τους και να ακινητοποιήσουν τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, υπεύθυνου για μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις που αφορούν τα γεγονότα του ριζοσπαστισμού των τελευταίων χρόνων στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και συνολικά της Τουρκίας : την υπόθεση της δολοφονίας του Berkin Elvan.

EC09B026947FAC74DBAB4E36BC293B18

[hr]

Η υπόθεση του Berkin Elvan

[hr]

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από περίβλημα δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί κι ενώ στους δρόμους της πόλης λάμβαναν χώρα κατασταλτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ταξίμ και σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο. Από τότε μέχρι και πρόσφατα το DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα), ήταν από τις πιο οργανώσεις που “ορκίζονταν εκδίκηση”, ενώ και στα επεισόδια μετά τον θάνατο του 15χρονου, μέλη της καταγγέλονταν από τις αρχές ότι είχαν συμμετάσχει σε ένοπλη αντιπαράθεση με αστυνομικούς.

Πολλές αριστερές και αντιπολιτευόμενες οργανώσεις κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει την δολοφονία κωλυσιεργώντας και αναπτύσσοντας δικαιολογίες σε σχέση με την αδυναμία να βρεθούν οι αστυνομικοί (αφού στο σημείο βρισκόταν εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αυτών), που ευθύνονταν για την ευθεία βολή με δακρυγόνο που στοίχισε τη ζωή του 15χρονου. Πέρα από δηλώσεις για έρευνες που συνεχίζονταν, καμία πραγματική εξέλιξη δεν υπάρχει και κανένα όνομα αστυνομικού, ως υπεύθυνου για τη δολοφονία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Από την κηδεία του Berkin Elval

Από την κηδεία του Berkin Elvan

Φωτογραφία του 15χρονου Berkin

Φωτογραφία του 15χρονου Berkin

[hr]

H συνέχεια και η κατάληξη της ομηρίας του εισαγγελέα

[hr]

Κατ’ αρχήν οι ένοπλοι δημοσιοποίησαν τις εντυπωσιακές φωτογραφίες αλλά και βίντεο μέσα από το γραφείο του εισαγγελέα και έδωσαν διορία μέχρι τις 15:30 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία συνοπτικά ήταν τα εξής : 1)Οι δολοφόνοι του Berkin Elvan να βγουν δημόσια στην τηλεόραση και να δηλώσουν την ενοχή τους, 2) Να υπάρξει επανόρθωση των αδικιών που υπέστησαν οι πολίτες που μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον Berkin Elvan (παύση διώξεων, επαναπροσλήψεις απολυμένων), 3) Οι αστυνομικοί που μετείχαν στη δολοφονία του Berkin Elvan να δικαστούν σε λαϊκά – και όχι κρατικά – δικαστήρια. 4) Να μπορέσουν να βγουν χωρίς ενόχληση από τα δικαστήρια οι ίδιοι.

Οι αρχές δεν ικανοποίησαν κανένα αίτημα των ενόπλων μέχρι την ώρα που έληγε η διορία που είχαν δώσει, όμως είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί τους. Οι τελευταίοι όσο περνούσε η ώρα έδειχναν να κεντράρουν κυρίως στο αίτημα να αποκαλυφθούν τα ονόματα των αστυνομικών που εμπλέκονται στην δολοφονία του Elvan, τα οποία πίστευαν πως διαθέτουν οι αρχές. Μάλιστα άρχισαν να δημοσιοποιούν έγγραφα από το γραφείο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή η αστυνομία εκκαθάριζε τους συγκεντρωμένους που είχαν αρχίσει να μαζεύονται στο χώρο έξω από τα δικαστήρια φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και υπέρ του Berkin και η κυβέρνηση επέβαλλε την σιγή σε όλα τα ΜΜΕ σχετικά με τις εξελίξεις της υπόθεσης ομηρίας. Η αριστερή εφημερίδα Evrensel δεν συμμορφώθηκε με την απαγόρευση και από την ιστοσελίδα της μπορούσε κανείς να πληροφορείται με συνεχείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις.

Τελικά η αστυνομία επιχείρησε έφοδο λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν μέσα από το κτήριο ενώ λίγα λεπτά μετά ανακοινώνονταν ότι οι 2 ένοπλοι ήταν νεκροί και ο εισαγγελέας μεταφέρονταν βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα (περίπου στις 23:00) ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε κι αυτός στα τραύματά του.

iki_terorist_bakin_nereden_arkadas_cikti_1427860524_258

Safak Yayla και Bahtiyar Dogruyo : οι δύο ένοπλοι του DHKP-C

[hr]

Η επόμενη μέρα

[hr]

Αργά το βράδυ και μετά την είδηση της κατάληξης της υπόθεσης ομηρίας , επεισόδια ξέσπασαν σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης που θεωρούνται προπύργια αριστερών και αντιπολιτευόμενων οργανώσεων (σε μία από αυτές, πραγματικό κέντρο του ριζοσπαστισμού στην Τουρκία, το Οκμεϊντάνι, χτυπήθηκε θανάσιμα και ο Elvan), όπου μάλιστα έκαναν την εμφάνιση τους ένοπλοι άνδρες που όπως αναφέρεται ήταν μέλη ή συμπαθούντες του DHKP-C  (δείτε τις φωτογραφίες από το Insurrection News) :

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο πατέρας του Elval είχε δηλώσει πως “δεν επιθυμεί άλλο αίμα, αλλά τη δικαίωση του γιου του και την τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας τους. Μάλιστα είχε βρεθεί στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Ένα μεγάλο κομμάτι επίσης της υπόλοιπης αριστεράς της Τουρκίας, διαχωρίστηκε από την επιχείρηση των μελών του DHKP-C (ειδικά μετά το τέλος της) θεωρώντας ότι δεν εκφράζει το κίνημα των τελευταίων χρόνων και ότι μπορεί να δώσει δυνατότητες στον Ερντογάν να την εκμεταλλευτεί για να απλώσει πιο επιθετικά την αυταρχική – αντιδραστική του ατζέντα. Δημοσιογράφοι και στελέχη τέτοιων οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως ο Ερντογάν θα διεξάγει επίθεση εναντίον ολόκληρης της αριστεράς στο έδαφος “του κινδύνου της τρομοκρατίας”.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως το ρήγμα που έχει ανοίξει ανάμεσα στους κυβερνώντες και σε ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου της νεολαίας και της εργασίας στην Τουρκία δεν έχει κλείσει και δεν πρόκειται να κλείσει γρήγορα ή εύκολα. Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους τα τελευταία χρόνια έχουν βιώσει την δολοφονική επίθεση της αστυνομίας, ενώ δεν έχουν δει τα αιτήματά τους να δικαιώνονται.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι εδώ μπορεί κανείς να διαβάσει μια παλιότερη συνέντευξη – δήλωση ενός εκ των ενόπλων (“μαρτύρων”, όπως χαρακτηρίζονται από κάποιους χτες στην Τουρκία), του Şafak Yayla στην εφημερίδα Evrensel , που μιλάει για τα βασανιστήρια που είχε βιώσει από την αστυνομία σε μια επιχείρηση που είχε καταλήξει στην σύλληψή του ίδιου και συμφοιτητών του στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Παρά τη νηνεμία που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα εν όψει και της μακράς προεκλογικής περιόδου στη χώρα μέχρι τις 6 του Ιούνη, το “πνεύμα του Gezi” δεν φαίνεται να ησυχάζει εύκολα. Η ενδυνάμωση αριστερών, αντικαθεστωτικών οργανώσεων και η δημιουργία πολλαπλών κινηματικών εμπειριών σε μεγάλα κομμάτια κόσμου ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις, είναι γεγονός που σε συνδυασμό με την αφύπνιση του κουρδικού στοιχείου στις νοτιανατολικές περιοχές γύρω και από τα γεγονότα στη Συρία και στο Κομπάνι, αποτελούν αγκάθι και πραγματικό κίνδυνο για τα σχέδια του Ερντογάν. Είτε αυτά αφορούν την εσωτερική του ενδυνάμωση εν όψει και των κρίσιμων εκλογών του Ιούνη, είτε την ενίσχυση της δυναμικής της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη οι πολεμικές περιπέτειες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αφού η Τουρκία μαζί με τις ΗΠΑ είναι από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν ικανοποιημένες με τις αεροπορικές επιθέσεις της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι. Η Άγκυρα μάλιστα προσφέρθηκε να βοηθήσει τη συμμαχία υπό την Σ. Αραβία με μια σειρά τρόπους στο βαθμό που θα χρειαστεί…

Και κάπως έτσι η συνέχεια αναμένεται αντίστοιχα ρευστή και εκρηκτική, με το μεγάλο ερώτημα να τίθεται στο αν και με ποιον τρόπο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη γείτονα χώρα, ενισχύοντας το ριζοσπαστικό πρόσημο που δειλά δειλά έχει προβάλει τα προηγούμενα χρόνια….

berkin