Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Billy Pod - Drums to heal society

Ακουστική, θεραπευτική εμπειρία

| 01/03/2019

Η μουσική οφείλει να μας διασκεδάζει, να μας ξεκουράζει, να μας κινητοποιεί, να μας μορφώνει, ενίοτε και να μας θεραπεύει από τις ασθένειες της κοινωνικής αλλοτρίωσης, της βαρβαρότητας και της στείρας καθημερινότητας. Ο Billy Pod και κατά κόσμο Βασίλης Ποδαράς, γνωστός μας από την πορεία του ως ντράμερ των Next Step και από τη συμμετοχή του σε μεγάλο αριθμό άλλων σχημάτων της ελληνικής σκηνής, κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ του Drums To Heal Society με το οποίο επιδιώκει μια τέτοια «θεραπεία».

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ, που όπως πολύ εύστοχα υπογραμμίζει το δελτίο τύπου της κυκλοφορίας του, «σύγχρονης jazz που εμπλουτίζει τον jazz κώδικα αφετηρίας του με στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, pop-electronica και ροκ για να δημιουργήσει έναν ήχο πολυμορφικό στον οποίο τα ενοποιημένα πλέον στοιχεία που απαρτίζουν το σύνολο αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη εμπειρία στη σύγχρονη κοινωνία».

Τον σταθερό πυρήνα του σχήματος του Billy Pod απαρτίζουν οι Μιχάλης Τσιφτσής (κιθάρα) και Κίμων Καρούτζος (κοντραμπάσο). Στο Drums To Heal Society συμμετέχουν επίσης ως καλεσμένοι και οι Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο), Γιάννης Παπαδόπουλος (μέλος των Next Step – πιάνο), Γιάννης Αναστασάκης (electronics), Στέφανος Χυτήρης (τύμπανα – από κοινού με τον Βασίλη Ποδαρά στο ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ) και Katerine Duska η οποία συμμετέχει με την φιλική συγκατάθεση της MINOS–EMI S.A. / UNIVERSAL MUSIC ερμηνεύοντας  το “Limit To Your Love” , σύνθεση των Feist και Chilly Gonzales (από το άλμπουμ της Feist “The Reminder”) το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό από την διασκευή του James Blake. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του άλμπουμ, μιας και μιλάμε για ένα κομμάτι βαθύτατου λυρισμού που ενώνει την αγάπη με τη μελαγχολία, το οποίο αποκτά πλέον την πλέον «σκοτεινή» και συνάμα καλαίσθητη εκδοχή του…

Το άλμπουμ περιλαμβάνει συνολικά 11 κομμάτια και αντανακλά τις σκέψεις του δημιουργού του για τον σύγχρονο κόσμο, με όλο το χάος του, την ομορφιά του αλλά και τις προοπτικές

που προσφέρει. Σημειώνω χαρακτηριστικά το “Billy Pod” με την συμμετοχή του Γιώργου Κοντραφούρη, μια πραγματική ακουστική απόλαυση συνομιλίας του μπάσου και των ντραμς με το πιάνο, κομμάτι που  έχει ήδη κερδίσει μια θέση στα κορυφαία σύγχρονα ελληνικά jazz anthems, το “Minor Mystery” με το γλυκό «νωχελικό» παίξιμο της κιθάρας από τον Μιχάλη Τσιφτσή που αντισταθμίζει την «συγκρατημένη» δύναμη των ντραμς του Pod και βέβαια το “Connection” που εδώ ζει μία δεύτερη ζωή (είχε εμφανιστεί πρώτη φορά στο ντεμπούτο του Next Step Quintet).

Ο ίδιος ο Βασίλης Ποδαράς αναφέρει για το concept του  άλμπουμ: «Όλοι μας έχουμε διαφορετικές πλευρές μέσα μας και αυτό είναι κάτι που νιώθω την ανάγκη να εξερευνήσω. Για μένα, τα τύμπανα συνδέονται με τα πάντα. Είναι ο ρυθμός με τον οποίο ζούμε τις ζωές μας, με τον οποίο ερωτευόμαστε, πολεμούμε, διεκδικούμε ή απελπιζόμαστε».

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολυμορφικό άλμπουμ με δυνατές μελωδικές γραμμές, με στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού αλλά και στοιχεία από άλλα μουσικά είδη που διαλέγονται και αλληλοσυμπληρώνονται ώστε τελικά να συνδιαμορφώνουν ένα ενιαίο σύνολο. Ένα άλμπουμ το οποίο ακούγεται βαθιά θεραπευτικό στα αυτιά μας….

Με το κίνδυνο να γίνω κουραστικός οφείλω να σημειώσω ότι το Drums To Heal Society  δίνει στο σύνολο του την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε σε πόσο υψηλό επίπεδο έχει φτάσει πλέον συνολικά η jazz σκηνή στην Ελλάδα και να διαπιστώσουμε επίσης την πρόσληψη και την ανταπόκριση που μπορεί να έχει αυτό στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το έγκυρο, βρετανικό, UK Vibe στην κριτική του δίνει βαθμολογία 4 στα 5 !

Ηχογράφηση – Μίξη: Γιώργος Καριώτης (Studio Sierra)

Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος (SweetSpot)

Παραγωγή: Βασίλης Ποδαράς (aka Billy Pod)

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη Puzzlemusik.

Artwork & Design εξωφύλλου: Carmelo Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες: Φώτης Φωτόπουλος

Live παρουσίαση του album


Το Drums To Heal Society θα παρουσιαστεί live στο σύνολο του στο Six Dogs την Δευτέρα 4/3 με την επί σκηνής σύμπραξη των περισσότερων από τους καλεσμένους που συμμετείχαν και στην ηχογράφηση του άλμπουμ.

Την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει και η έκδοση βινυλίου του άλμπουμ, επίσης από την Puzzlemusik.

Info


Billy Pod Links:

▶ Site: http://www.billypod.com/
▶ Soundcloud: https://soundcloud.com/billypod
▶Facebook: https://www.facebook.com/Billypoddrums/
▶Twitter: https://twitter.com/PodarasVassilis
▶ Instagram:https://www.instagram.com/billypod/
Puzzlemusik:
[email protected]
▶ Site: http://www.puzzlemusik.com/
▶ Soundcloud: https://soundcloud.com/puzzlemusik
▶ Facebook: https://www.facebook.com/puzzlemusik.label
▶ Twitter: https://twitter.com/puzzlemusik
▶ YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCW8

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…