Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

Black Lightning- Black Lives Matter και υπερήρωρες

Μαύρη κοινότητα, ρατσισμός και υπερδυνάμεις στο προσκήνιο

| 01/02/2018

Το Black Lightning ομολογουμένως έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, ήδη απ’ τα πρώτα του επεισόδια. Η νέα superhero σειρά του CW, είχε ανακοινωθεί απ’ την αρχή ότι δεν θα συνδεόταν με το Arrowverse, κι ευτυχώς που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα, γιατί τα τελευταία χρόνια –και φέτος– όλες οι σειρές του Arrowverse βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος που να μπορεί να τις σταματήσει. Ο Black Lightning, ευτυχώς, δεν θα προσπαθήσει να σώσει τον παρηκμασμένο πλέον κόσμο του Arrowverse, αλλά θα μας παρουσιάσει μια εντελώς νέα superheroπραγματικότητα, της οποίας το σενάριο απ’ ότι φαίνεται ασχολείται με πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα.

Η νέα σειρά της DC ξεχωρίζει για τον τρόπο που επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία του Black Lightning. Ο Black Lightning δεν είναι ένας νέος που ανακαλύπτει τις σούπερ δυνάμεις του και προσπαθεί να τις αξιοποιήσει για να πολεμήσει το κακό. Αντίθετα η ιστορία εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά του Black Lightning, δηλαδή στη ζωή του Jefferson Pierce, που στο παρελθόν φορούσε την στολή του Black Lightning, αλλά εδώ και χρόνια έχει παραιτηθεί απ’ την υπερηρωική του ιδιότητα και έχει αφοσιωθεί στο έργο της διεύθυνσης ενός Λυκείου στη Freeland και στην προστασία της οικογένειάς του. Ο διευθυντής Pierce παραλληλίζεται με τον «Μαύρο Χριστό» απ’ τους μαθητές και τους συμπολίτες του που έχει βοηθήσει να βελτιώσουν τη ζωή τους, ξεμπλέκοντας απ’ τον κόσμο της παρανομίας και απ’ το μέλλον της φτώχειας, στο οποίο τους καταδικάζει η κοινωνία, λόγω του χρώματος του δέρματός τους και της ταξικής τους θέσης.

Ακριβώς αυτό, δηλαδή το ζήτημα της φυλής και της μαύρης κοινότητας, είναι και το κεντρικό στοιχείο της σειράς, το οποίο δίνει ώθηση σε ένα σενάριο που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε superhero σειρές και ταινίες. Ενώ σε πολλές διαφορετικές στιγμές τα superhero comics έχουν ανοίξει την οπτική τους και έχουν ασχοληθεί με κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός, η κοινωνική ανισότητα, τα ριζοσπαστικά κινήματα, ο φεμινισμός και τόσα άλλα, συχνά οι superhero σειρές δεν εμβαθύνουν το σενάριό τους με τέτοιους προβληματισμούς, αλλά συνηθίζουν να ασχολούνται επιφανειακά με τους χαρακτήρες και να εστιάζουν στις σκηνές δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο το Arrowverse της DC, οι λίγες φορές που έχουν ασχοληθεί οι σεναριογράφοι των σειρών εμφανώς με κάποιο πολιτικό ζήτημα, ήταν για ζητήματα έντασης της άμυνας και της ασφάλειας, ως λύση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, οι -από κάθε άποψη- πιο ποιοτικές Marvel superhero σειρές του Netflix ήδη απ’ τα πρώτα τους βήματα έθεσαν στο επίκεντρο κοινωνικά ζητήματα. Ο Black Lightning, λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση του Luke Cage στην superhero τηλεοπτική πραγματικότητα, έρχεται να δώσει τη σκυτάλη στη DC να ασχοληθεί με τη μαύρη κοινότητα, την εκμετάλλευση, το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Κι όπως φαίνεται στα πρώτα επεισόδια, η σειρά δεν κρύβει καθόλου ότι αυτός είναι ένας απ’ τους κεντρικούς στόχους του σεναρίου.

Το δυνατό χαρτί του Black Lightning μέχρι στιγμής είναι το σενάριό του. Η σειρά προσπαθεί να περιγράψει ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων, που δημιουργούνται στη Freeland, που οι κάτοικοι πλειοψηφικά ανήκουν στη μαύρη κοινότητα. Η εγκληματικότητα στη Freeland δεν είναι προϊόν κάποιων απρόσωπων κακοποιών, αλλά ο κάθε μαθητής του λυκείου της Freeland μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλέξει με παράνομες δραστηριότητες, να οργανωθεί σε κάποια συμμορία ή να βρεθεί θύμα κάποιας μικροκλοπής ή ληστείας. Ο Lala, ο αρχηγός της βασικής συμμορίας της περιοχής, δεν είναι ένας άγνωστος εγκληματίας για τον Pierce, αλλά είναι ένας πρώην μαθητής του, με τον οποίο μπορεί να κάνει συμφωνίες για να προστατεύσει την οικογένεια και τους μαθητές του απ’ την εγκληματικότητα, αφού ο Lala σέβεται ακόμα τον παλιό του καθηγητή του σχολείου. Αντίστοιχα και τα χαμηλόβαθμα μέλη των συμμοριών ή οι κοπέλες που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες τους είναι κι αυτοί μέλη της κοινότητας, που έχουν μπλέξει, όπως θα μπορούσε να μπλέξει κάθε νέος που η εγκληματικότητα του υπόσχεται εύκολα λεφτά, απέναντι σε ένα μέλλον φτώχιας που του επιφυλάσσει η ρατσιστική πραγματικότητα. Όμως, όπως πάντα, πίσω από τα δίκτυα παρανομίας της μαύρης κοινότητας βρίσκεται ένας ισχυρότερος εγκληματίας, ένας ισχυρός λευκός ο οποίος διευθύνει στην πραγματικότητα το εμπόριο ναρκωτικών και τις αναλώσιμες -γι’ αυτόν- συμμορίες μαύρων.

Πού βρίσκεται σε όλα αυτά ο Black Lightning; Στην πραγματικότητα η επιστροφή του Black Lightning στους δρόμους της Freeland είναι η τελευταία λύση του διευθυντή Pierce, ο οποίος βλέπει ότι όλες οι νόμιμες μέθοδοι που ακολουθεί τόσα χρόνια δεν καταφέρνουν να καταπολεμήσουν το έγκλημα στην κοινότητά του. Ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ακόμα στον ειρηνικό δρόμο που διακήρυξε ο Martin Luther King για την χειραφέτηση των μαύρων, όμως οι συμπολίτες του ως αντίλογο του υπενθυμίζουν ότι ο dr. King τελικά βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πλέον είναι η ώρα των κεραυνών του Black Lightning να αναλάβουν δράση.

Ουσιαστικά οι ιδεολογικές αναφορές για το πώς πρέπει να οργανώσουν οι μαύροι τον αγώνα τους απέναντι στον ρατσισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση, οι οποίες συχνά εμφανίζονται στους διαλόγους του Black Lightning είναι μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση των σημαντικότερων σημείων που ακολούθησε το κίνημα των μαύρων στην Αμερική απ’ τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα. Απ’ τη μία ο διευθυντής Pierce είναι υπέρμαχος του ειρηνικού δρόμου του Martin Luther King. Όμως και ο ίδιος ο Martin Luther King προς το τέλος της ζωής του άρχισε να αλλάζει αυτές τις ιδέες του και να ριζοσπαστικοποιεί την πρότασή του για τις μεθόδους αγώνα του κινήματος των μαύρων, όσο οι ειρηνικές πορείες και τα καραβάνια της ειρήνης, που διοργάνωνε το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική, έρχονταν αντιμέτωπες με αμέτρητες δολοφονίες, βίαιες επιθέσεις, λιντσαρίσματα και περισσότερους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των μαύρων στην Αμερική έπαιξαν και οι πύρινοι λόγοι αγωνιστών, όπως ο Malcolm X, αλλά και η ηχηρή εμφάνιση των μαύρων που κουβαλούσαν όπλα για την αυτοπροστασία τους από την αστυνομία και τους λευκούς, των Μαύρων Πανθήρων. Ακόμα και σήμερα όμως το κίνημα των μαύρων στην Αμερική δεν έχει σωπάσει, αφού οι ρατσιστικές διακρίσεις συνεχίζουν να υφίστανται και οι αστυνομικές επιθέσεις σε μαύρους πολίτες δεν έχουν μειωθεί. Η σημερινή γενιά του Black Lives Matter υπάρχει κι αυτή στη σειρά, αφού τις μαχητικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των μαύρων τις στηρίζει η Anissa Pierce, η κόρη του διευθυντή Pierce, η οποία επιλέγει πιο ριζοσπαστικές απαντήσεις απ’ τον πατέρα της στα προβλήματα της κοινωνίας της. Αυτή η επανεμφάνιση των ιδεών που καλλιεργούνται δεκαετίες στο κίνημα χειραφέτησης των μαύρων της Αμερικής μέσα απ’ τη σειρά Black Lightning είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον και πρωτότυπο στοιχείο της σειράς μέχρι τώρα.

Όμως, δυστυχώς, η εμφάνιση του Black Lightning αποκαλύπτει και τις μεγαλύτερες αδυναμίες της σειράς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συντελεστές της σειράς δεν έχουν καταφέρει να ταιριάξουν αρμονικά την εμβάθυνση στο σενάριο και στους χαρακτήρες με θεαματικές σκηνές δράσεις του κεντρικού ήρωα. Τα εφέ της σειράς είναι αρκετά πίσω κι απ’ τα εφέ των τελευταίων σεζόν των υπόλοιπων superhero σειρών του CW, ενώ η ίδια η φιγούρα του Black Lightning περισσότερο μοιάζει με έναν ηλεκτροφόρο Robocop, βγαλμένο από άλλη δεκαετία, παρά με έναν σύγχρονο superhero. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, οι σκηνές δράσεις στα πρώτα επεισόδια είναι πολύ περιορισμένες και ο Black Lightning έχει βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με μικροκακοποιούς και όχι με κάποιον villain αντάξιο του. Όμως είναι προφανές ότι αν μπάζει από κάπου η νέα σειρά της DCαυτός είναι ο οπτικός τομέας, ο οποίος θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, προκειμένου να μην απορριφθεί στο σύνολό της η σειρά απ’ τους fans των superhero σειρών.

Σε κάθε περίπτωση με το Black Lightning η DC αποκτά τηλεοπτικά έναν δικό της Luke Cage, μια ευκαιρία να μιλήσει για την κουλτούρα και τη ζωή της μαύρης κοινότητας της Αμερικής και να αναδείξει έναν ήρωα, που δεν μοιάζει με το πρότυπο του λευκού και συχνά πλούσιου superhero, που έχουμε συνηθίσει. Βέβαια για να είναι αντάξια η σειρά με τον Luke Cage θα πρέπει να βελτιώσει αισθητά τον οπτικό της τομέα, αλλά και να δημιουργήσει έναν villain, που να μπορεί να συγκριθεί με τον αξεπέραστο Cottonmouth. Για να δούμε…