Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

«BORDERLINE 2016»: Μουσική πέρα από τα σύνορα, έκφραση πέρα από όρια

Ήχοι ανήσυχοι: Για τη μουσική που δεν μας αφήνει σε ησυχία

| 04/04/2016

«Open the borders»! Αυτή η μυριόστομη φωνή ακούγεται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στο έδαφος της τραγικής κατάστασης που βιώνουν αυτοί οι συνάνθρωποι μας το τελευταίο διάστημα.

Αυτό το σύνθημα έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμη φορά τα σύνορα και την πολλαπλή τους έννοια, κρατική, εθνική, θεσμική και πολλαπλώς πολιτιστική.

Τα σύνορα λοιπόν. Τα σύνορα βρίσκονται παντού και πολλές φορές βρίσκονται μέσα μας. Άλλοτε προστατεύουν και άλλοτε εμποδίζουν. Άλλοτε παίζουν το ρόλο της συγκρότησης μια ταυτότητας, πραγματικής ή φαντασιακής και λειτουργούν «προστατευτικά», διαχωριστικά. Άλλοτε λειτουργούν σαν εμπόδιο στην υπέρβαση του μερικού, του ειδικού, του υποκειμενικού και του αυστηρά προσδιορισμένου.

Σε αυτό το κείμενο δεν θα μας απασχολήσουν τα σύνορα ως κρατικά – εθνικά, αλλά ως αισθητικά – καλλιτεχνικά. Αφορμή; Το 6ο φεστιβάλ Borderline που διεξάγεται από τις 7 έως τις 10 Απρίλη στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και σε μια σειρά άλλους χώρους υπό την αιγίδα του.

BORDERLINE2

Το Borderline από την αρχή της εμφάνισης τους λειτουργεί ως πρόκληση. Πρόκληση στα αυτιά μας, στη σκέψη μας και στις μουσικές μας συνήθειες. μια εξερεύνηση στο χώρο του πειραματικού, του περιβαλλοντολογικού και του fusion ως υπέρβαση των αισθητικών συνόρων, είναι μια, όπως και να το κάνουμε, άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, είτε τελικά συμφωνήσεις είτε διαφωνήσεις με τα αποτελέσματά της.

Βέβαια μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πολλές από τις τρέχουσες μουσικές προτάσεις από το dubstep π.χ μέχρι μια σειρά ρευμάτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, αποτελούν τέκνα ανάλογων πειραματισμών και τρόπου αντιμετώπισης της εξέλιξης της μουσικής, σαν και αυτόν που το borderline και οι συμμέτοχοί του εκφράζουν.

Αφού, όπως φαίνεται, δεν είμαστε ακόμη ώριμοι, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά να ρίξουμε τα σύνορα που χωρίζουν τους ανθρώπους και τους λαούς, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουμε τα σύνορα της τέχνης και ειδικά της μουσικής. Δεν θα είναι πρώτη φορά που η τέχνη θα μπορέσει να εκπροσωπήσει βαθύτερες αλλαγές που ωριμάζουν μέσα στο βαθιά αντιφατικό σύγχρονο πολιτισμό μας….

Info

http://www.sgt.gr/gre/SPG1510/

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…