Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Bouklas | The Groove Chronicles: Γκρούβες με ψυχή

| 10/08/2019

 

Ο Bouklas είναι ενεργός στην Hip-Hop σκηνή ως MC και παραγωγός από το 2002 με περισσότερα από 10 ανεξάρτητα projects μέχρι σήμερα. Ως παραγωγός έχει συνεργαστεί με μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της ελληνικής Hip-Hop σκηνής καθώς και με τον βετεράνο του rap Masta Ace, τον Freddie Gibbs και τους Grind Mode Cypher. Επίσης ο Bouklas έχει μοιραστεί το stage με διεθνείς καλλιτέχνες όπως τους R.A. The Rugged Man, Dead Prez, Afu-Ra, Freestyle (of Arsonists), Foreign Beggars, Dope D.O.D., Killa Kela και DJ Vadim & Yarah Bravo.

Το The Groove Chronicles που κυκλοφορεί από τις 15 Μαΐου σε βινύλιο αλλά και ψηφιακά από το label Mind The Wax, είναι ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Bouklas και ο πρώτος του σε βινύλιο. Το The Groove Chronicles είναι ένα ακόμη άλμπουμ του ελληνικού turntablism που με τη σειρά του υπογραμμίζει την δυναμική που έχει αποκτήσει αυτό το μέρος της hip hop κουλτούρας και τη ποιότητα που έχουν κατακτήσει παραγωγές Ελλήνων DJs.

Το «χρονικό του γκρουβ» βασίζεται πάνω σε βαριά, λεγόμενα και Boom Bap, beats που χαρακτηρίζουν τον Bouklas ως παραγωγό. Πάνω σε μια τέτοιου χαρακτήρα ρυθμική βάση έχουν δουλευτεί μια σειρά samples που ταξιδεύουν τον ακροατή και την ακροάτρια από το soul ήχο της Motown, στα blues της Chess και από τη club jazz του μεσοπολέμου στο funk των 70’s και το boogie style, “χαϊδεύουν» δε ακόμα και τη Disco, καταλήγοντας πολλές φορές σε μια μπηταρισμένη βαθιά soul αισθητική. Η επιτυχία του Bouklas είναι ότι έχει καταφέρει, ένα τεράστιο κομμάτι της μαύρης μουσικής κουλτούρας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (και δικαιολογημένα) ρετρό από νέες γενιές ακροατών, να ακούγεται σύγχρονο, αλλά χωρίς να «πνίγονται» τα ιδιαίτερα μουσικά στοιχεία που χρησιμοποιεί από  τα μπητ και τη «ψυχρότητα» των σύγχρονων μηχανημάτων παραγωγής. Έτσι το “The Groove Chronicles” μπορεί να ακουστεί και από τους παλιούς φανς της soul, της jazz και γενικά του groove, όσο και από ένα κομμάτι του κόσμου του clubbing, εννοείται και του hip hop. Ομολογουμένως δύσκολο το εγχείρημα αλλά ο Bouklas πέρασε πάνω από το πήχη. Έτσι τoThe Groove Chronicles” αποτελεί μια must μουσική αποσκευή για το φετινό καλοκαίρι.

Το επίπεδο του άλμπουμ ανεβαίνει έχοντας μερικές πολύ δυνατές διεθνείς συμμετοχές.
Όπως για παράδειγμα ο rapper INTeLL, γιος του U-God από τους Wu-Tang Clan στο “Watch me”, ο Mic Bles από την Καλιφόρνια στο “Smoke”, ο DJ Groove Sparkz από τη Λυών, τρεις φορές πρωταθλητής του DMC στη Γαλλία παγκόσμιος Vice Champion στο IDA και επίσημος tour DJ των L’Entourloop, στο πάρα πολύ καλό «Never Ever Die», καθώς και οι Γαλλίδες vocalists Cam & Nelly στο “Money.  Δεν λείπουν φυσικά και οι εγχώριες συμμετοχές από ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως η Martzi στο “Shiny”, και η Alida SoulMama στο “What you came for”, οι οποίες χρωματίζουν φωνητικά τον δίσκο και βέβαια ο DJ Moya – ένας από τους καλύτερους scratch DJs στην Ελλάδα στα πικάπ.

Το άλμπουμ μπορεί να το παραγγελθεί μέσω του Bandcamp της Mind The Wax και να το ακούσετε ολόκληρο στο:

https://mindthewax.bandcamp.com/album/the-groove-chronicles

 

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…