Boycott Brazil 2014! Τι σημαίνει, πως γίνεται και τι σκοπούς έχει…

| 29/06/2014

Το Μουντιάλ μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία, η Εθνική Ελλάδος αποκλείστηκε, ενώ η διοργανώτρια Βραζιλία γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το να μείνει και αυτη πρόωρα εκτός. Μπορεί να μη ξέρουμε ακόμη ποιος θα τα καταφέρει να τερματίσει πρώτος, έχω την εντύπωση όμως, ότι οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση, θα κρατήσουν αρκετά, ακόμη και μετά το πέρας της. Ζούμε σε μια εποχή που αρκετές από τις παλιές βεβαιότητες κλονίζονται και πολλά πράγματα αλλάζουν με τροπό σφοδρότερο από ότι περιμέναμε. Αυτά που συμβαίνουν στη Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο μήνα φερ’ ειπείν, αλλάζουν τον χάρτη του ποδοσφαίρου, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο που σκέφτονται αυτοί που το αγαπούν.

Ο όρος και η έννοια του µποϊκοτάζ αποτέλεσε μία πλευρά της συζήτησης που ξέσπασε. Και θα ασχοληθούμε εδώ αρκετά μαζί του. Το µποϊκοτάζ είναι ένας διεθνής όρος, που συνήθως αποδίδεται ως εμπορική απομόνωση, άρνηση εμπορικής σχέσης και αντίστοιχων οικονομικών επαφών. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που έγιναν και στην Ελλάδα (τις οποίες στηρίξαμε και απο εδώ και από το δρόμο), την αφίσα των Radical Fans United (που ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν) και το κάλεσμα για κινητοποίηση στην Βραζιλιάνικη πρεσβεία (http://rfu.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html) αλλά και τις συζητήσεις που συνεχίστηκαν (και κορυφώθηκαν) και κατα τη διάρκεια του μουντιάλ, θα ασχοληθουμε με το κατά πόσο το “μποϊκοτάζ” (αν ιδωθεί ως πολιτική δράση – απόφαση που περιορίζεται στο να κλείσεις την τηλεόραση) μπορεί να αμφισβητήσει μια τόσο μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα όπως το μουντιάλ. Με το κατά πόσο όλοι όσοι υιοθετήσαν/ υιοθετήσαμε αυτό το σύνθημα εννοούσαν/με ακριβώς αποκλειστικά αυτό, το κομμάτι της εμπορικής απομόνωσης. Και θα ξεκινήσουμε θέτοντας τα εξής πολύ προφανή ερωτήματα: Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να μποϊκοτάρει τη μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση ποδοσφαιρικών ομάδων σε εθνικό επίπεδο; Πόσο εύκολο είναι να αρνηθεί κάποιος  να δει τα παιχνίδια του παγκοσμίου κυπέλου;

Για μένα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο. Αλλά δεν είναι ο βαθμός δυσκολίας που με αποτρέπει από αυτήν την κίνηση, αλλά η μικρή δυναμική ενός τέτοιου μέτρου πίεσης για κάτι τόσο μεγάλο, οργανωμένο και ατσαλωμένο. Μια περίπτωση, στην οποία θα μπορούσε να φανεί αποτελεσματική μια πτυχή του μποϊκοτάζ είναι π.χ. σε ένα κατάστημα γειτονιάς, όπου ο ιδιοκτήτης έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους τους και αυτοί ως απάντηση απεργούν, ναι τότε και την περίοδο που απεργούν το να μην ψωνίσεις από αυτό το μαγαζί ασκεί πίεση στον ιδιοκτήτη, δημιουργεί μια δυναμική διαδικασία και το μποϊκοτάζ αποτελεί και έμπρακτη αλληλεγγύη σε έναν αγώνα.

ekdilwseis-rfuΕπομένως η έννοια Boycott Brazil 2014, κατά τη γνώμη μου, δεν σημαίνει κλείνω την τηλεόραση και δεν βλέπω μπάλα, αντιθέτως σημαίνει να ανοίξουμε τα μάτια του κόσμου και να δει πως φτιάχνεται μια τέτοια «γιορτή» ποδοσφαίρου. Οι λόγοι να εναντιωθούμε στο μουντιάλ είναι πολλοί και αυτό που έχει αξία να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι είναι οι ίδιοι λόγοι για να εναντιωθούμε απέναντι και στο ίδιο το οικονομικό μοντέλο, με βάση το οποίο είναι οργανωμένος ο σύγχρονος κόσμος. Είναι ή δεν είναι γενικό φαινόμενο των σύγχρονων κατασκευαστικών έργων κάθε είδους, τα εργατικά ατυχήματα; Είναι ή δεν είναι οι κατασταλτικές επιθέσεις στις φαβέλες, κάτι αντίστοιχο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Κερατέα και στις Σκουριές, στο όνομα της ανάπτυξης και των ξένων επενδύσεων; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα που το λαοφιλέστερο άθλημα του κόσμου μάς θέτει. Και εδώ έχουμε  μια  πραγματική αντίφαση, η ποδοσφαιρομάνα Βραζιλία και ο λαός της που τόσο πολύ λατρεύουν την μπάλα να εναντιώνονται στο μουντιάλ,  δείχνοντας το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Το άθλημα που μπορεί να παιχθεί με δυο πέτρες για τέρμα και ένα τσίγκινο κουτάκι αναψυκτικού για μπάλα, θέλει τόσο αίμα από τους φτωχούς εργάτες για να ποτιστούν τα γκαζόν των τεράστιων και πολυδάπανων γηπέδων. Αυτό το έγκλημα που συντελείται δεν αφορά μόνο τη Βραζιλία αλλά και  όλες τις πρόσφατες διοργανώσεις Μουντιάλ και Ολυμπιακών αγώνων.

Μποϊκοτάζ, λοιπόν, είναι να μάθουμε τι είναι το μουντιάλ και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτό που πραγματικά είναι: μία θανατηφόρα μπίζνα της ΦΙΦΑ και όχι μια ποδοσφαιρική γιορτή, μια επιχείρηση από την οποία ωφελημένος δεν βγαίνει ποτέ ο λαός της διοργανώτριας χώρας. Για παράδειγμα, ενόψει του μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμά της εφημερίδας Guardian, η οποία επικαλείται επίσημη ενημέρωση από την πρεσβεία της Ινδίας στη Ντόχα, 237 Ινδοί εργάτες σκοτώθηκαν εν ώρα της εργασίας το 2012, άλλοι 241 έχασαν τη ζωή τους το 2013 ενώ 24 ακόμα «έφυγαν» τον Ιανουάριο του 2014. Σύμφωνα με την  Παγκόσμια συνομοσπονδία συνδικάτων (ITUC), μέχρι τη στιγμή που θα γίνει το πρώτο λάκτισμα στο μουντιάλ του 2022, πάνω από 4.000 εργάτες θα έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Το Μαρακανά, το πασίγνωστο στάδιο, έχει χωρητικότητα 96.000 θέσεων! Οι ιαχές από τα γκολ που θα επιτευχθούν, εκτός από την χαρά του ίδιου του γκολ, έχουν σκοπό να επισκιάσουν και τις φωνές από τους 170.000 που προβλέπεται να χάσουν τα σπίτια τους. Ο Σόκρατες κάποτε είπε: «Το ποδόσφαιρο έγινε δημοφιλές επειδή θεωρείται τέχνη, αλλά τα γήπεδα πλέον γίνονται πεδία μάχης». Μια φράση που συναντάει με έναν τρόπο την ρήση του Τσε ΓκεΒάρα «Το ποδόσφαιρο είναι το όπλο των λαών». Πόσο επίκαιροι και οι δύο! Δεν αρκεί, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι είναι όπλο, γιατί σε αυτήν την φάση το όπλο είναι στραμμένο πάνω μας και προσπαθεί να ρίξει στάχτες στα μάτια μας  για τις πραγματικές κοινωνικές αδικίες που γίνονται στο πλανήτη.  Σε αυτό το πεδίο μάχης ο βραζιλιάνικος λαός παλεύει με πάθος για μόρφωση και υγεία. Παλεύει ενάντια στα είδωλα που στο παρελθόν τού απάλυναν λίγο από το πόνο του, όπως ο Ρονάλντο. Ο τελευταίος, πριν από περίπου ένα χρόνο  με έναν απερίγραπτο κυνισμό είχε κάνει μια δήλωση: «Φίλε μου χωρίς στάδια δεν μπορείς να διοργανώσεις Μουντιάλ. Μουντιάλ με νοσοκομεία δεν γίνεται».

Επομένως, το να είσαι με το Boycott Brazil 2014 σημαίνει ότι γουστάρεις να βλέπεις ποδόσφαιρο, ωραίες φάσεις και ζωντανές κερκίδες. Αλλά να εξηγήσεις και ότι η FIFA δεν έχει καμία  σχέση με όλα αυτά και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα ζεστά φράγκα των επενδύσεων. Η FIFA υπολογίζει να βγάλει μέχρι και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014, όταν στην Βραζιλία από τον κρατικό προϋπολογισμό δαπανούνται 17 δις για την εκπαίδευση. Και όμως, δέχεται μια συνολική φορολογική απαλλαγή (καμία φορολογία των επιχειρήσεων, ούτε φόρο εισοδήματος, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, δεν έχει τοπικό φόρο). Επίσης, η FIFA για να ελέγξει το εμπόριο  έχει διαμορφώσει ειδικές ζώνες αποκλεισμού: αυτές αποτελούνται από τα γήπεδα, καθώς και σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω τους. Στις ζώνες αυτές η FIFA ελέγχει την κίνηση των ανθρώπων, με συσκευές ασφαλείας, και παρακολουθεί τη χρήση των εμπορικών σημάτων τα οποία θεωρεί ιδιοκτησία της (όπως το όνομα της εκδήλωσης και της μασκότ). Η FIFA προστατεύει, επίσης, την αποκλειστική πώληση των χορηγών της, κάτι που σημαίνει ότι  μικροπωλητές δεν μπορούν να πάνε πιο κοντά από τα 2χλμ στα γήπεδα.

FBL-WC-2014-BRAZIL-PROTEST

Το να σκέφτεσαι όλα αυτά δεν είναι ανθρωπισμός, ειδικά στη δικιά μας χώρα το έχουμε δει το έργο με τους ολυμπιακούς αγώνες και είδαμε τη σημαίνει «ανάπτυξη», νεκροί εργάτες στα εργοτάξια, εθνικό όραμα , σπατάλη δημοσίου χρήματος, μη αξιοποίηση του αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. κ.λπ. Οι οικονομικά ισχυρές χώρες των τελευταίων χρόνων, BRIC (Brazil, Russia, India, China) είναι αυτές που έχουν τα πάρε-δώσε είτε με το μουντιάλ, είτε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα όταν θα λες ότι κάνεις μποϊκοτάζ στο μουντιάλ σημαίνει ότι θα είσαι απέναντι σε αυτό το τρελό πάρτυ κατασκευαστών, πολιτικών, χορηγών  και αθλητικών εταιρειών.

Στην Βραζιλία κατά τη διάρκεια του μουντιάλ θα λειτουργούν τα ειδικά δικαστήρια του Παγκοσμίου Κυπέλου, όπου οι άνθρωποι θα κρίνονται σύμφωνα με ειδικούς νόμους που ισχύουν μόνο για αυτήν την περίοδο. Ένα παράδειγμα είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες απλές πράξεις διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να κριθούν ως τρομοκρατία. Άρα μποϊκοτάζ είναι να ενώσεις τη φωνή σου με τους καταπιεσμένους, να διαδώσεις την φωνή τους μέσα και έξω από τα γήπεδα. Στην Ελλάδα ήδη έχει υπάρξει ένα κλίμα αλληλεγγύης με πανιά στα γήπεδα.(http://rfu.blogspot.gr/2014/04/boycott-brasil-2014.html?showComment=1396389625987)

IMG_1558

Στην πορεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία η αμέλεια μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ως εκ τούτου, πολλές από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές νομοθεσίες των χωρών υποδοχής καταπατούνται χωρίς μεγάλη αντίσταση. Υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας μουντιάλ. Άλλη μία ερμηνεία του Boycott Brazil 2014 είναι η εναντίωση στις εξώσεις των κατοίκων από τις φαβέλες.

Τελικά, το πραγματικό μποϊκοτάζ είναι η μετατόπιση της συνείδησής μας και της σκέψης μας προς μια άλλη κατεύθυνση. Γιατί, το να δείξουμε την αλληλεγγύη μας θα είναι ένα βήμα για να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Το να επικροτούμε αθλητικές διοργανώσεις με χιλιάδες νεκρούς δεν διαφέρει σε κάτι από το θέαμα στο Κολοσσαίο. Και αυτό είναι κτηνωδία, όχι ψυχαγωγία.

g-brasil-6-620x414

We love the game, we hate the business! Αυτός είναι ο γνώμονας ο δικός μου όταν βλέπω μπάλα και το παλεύω μέσα και έξω από το γήπεδο. Και να θυμάσαι όλες αυτές οι διεργασίες διαμορφώνουν δύο μεγάλες πλευρές, δύο ομάδες που θα αναμετρηθούν με τα ουσιώδη κοινωνικά προβλήματα και σε αυτό το ντέρμπι πρέπει να πάρουμε θέση. Από τη μια ομάδα θα είναι οι μεγαλοκατεσκευαστές των γηπέδων, οι εκπρόσωποι της FIFA ,οι μεγάλες αθλητικές εταιρείες οι χορηγοί και οι κολαούζοι τους και από την άλλη θα είμαστε όλοι εμείς, τα παιδιά που μάθαμε μπάλα στην αλάνα της γειτονιάς  μας, στη φαβέλα της Βραζιλίας, στην παραγκούπολη του Μπουένος Άιρες, στην έρημο της Νοτίου Αφρικής.

ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ!ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΦΑ!

Υ.Γ. Από το να αγοράσουμε προϊόντα της ΦΙΦΑ και να παίξουμε στοίχημα ας κάνουμε δωρεά σε αυτήν την  ομάδα αντιπληροφόρησης  στο :http://catarse.me/pt/dominiopublico