«Απαγορεύω στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί την μουσική μου στην προπαγάνδα του»!

Ο Brian Eno «παίρνει το όπλο του»...

| 08/09/2016

«Δεν θέλω η μουσική μου να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε εκδήλωση χρηματοδοτείται από την πρεσβεία του Ισραήλ»!

Με την παραπάνω ξεκάθαρη δήλωση, ο γνωστός μουσικός, συνθέτης και παραγωγός, Brian Eno, αρνήθηκε να χρησιμοποιηθεί ένα μουσικό κομμάτι του από μια ομάδα χορού του Ισραήλ που περιοδεύει στην Ιταλία, όταν έμαθε ότι μεταξύ των χορηγών των παραστάσεων περιλαμβάνεται η ισραηλινή πρεσβεία.

Ο 68χρονος Eno, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του με τους Roxy Music, αλλά πλέον είναι γνωστός για τις ambient μουσικοσυνθέσεις του, είπε ότι δεν είχε λάβει γνώση του γεγονότος ότι η μουσική του θα χρησιμοποιούνταν από την ομάδα χορού Batsheva. Γνωστό και εξέχον μέλος της κινηματικής καμπάνιας για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και ένας εκ των 1.700 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην κίνηση Artists’ Pledge for Palestine – για την άρνηση χρηματοδότησης από την ισραηλινή κυβέρνηση ή τις πολιτιστικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, ο Eno απευθύνθηκε με επιστολή του στην ομάδα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους της απαγορεύει να χρησιμοποιήσει την μουσική του.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η ομάδα επρόκειτο να χρησιμοποιήσει μια σύνθεση του καλλιτέχνη σε μια χορογραφία με τον τίτλο «Humus», σε παραστάσεις στο Τορίνο. Ηδη, το κομμάτι αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα των παραστάσεων.

Στην επιστολή του προς την ομάδα χορού και τον επικεφαλής της, γνωστό χορογράφο, Ohad Naharin, ο Eno εκφράζει την κατανόησή του προς τους Ισραηλινούς καλλιτέχνες, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η μουσικής σε μια παράσταση που χρηματοδοτείται από την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ότι έχετε χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι της μουσικής μου, σε ένα έργο με τον τίτλο Humus» γράφει ο Eno. «Δεν γνώριζα γι’ αυτήν την χρήση μέχρι την περασμένη εβδομάδα και, αν και με κάποιον τρόπο είμαι κολακευμένος που επιλέξατε την μουσική μου για το έργο σας, φοβάμαι ότι αυτό μου δημιουργεί μια σοβαρή σύγκρουση.

»”Εξ όσων γνωρίζω, η ισραηλινή πρεσβεία (και, επομένως, η ισραηλινή κυβέρνηση) θα είναι χορηγός των επικείμενων παραστάσεών σας, και, δεδομένου ότι υποστηρίζω τη καμπάνια BDS για αρκετά χρόνια τώρα, αυτή θα ήταν μια απαράδεκτη προοπτική για μένα.

»Λέγεται συχνά από τους αντιπάλους της καμπάνιας BDS, ότι η τέχνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι χρησιμοποιεί την τέχνη ακριβώς με αυτόν τον τρόπο – για να προωθήσει το «Brand Ισραήλ» και να εκτρέψει την προσοχή μακριά από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών – θεωρώ ότι η απόφασή μου να αρνηθώ την άδεια χρήσης του κομματιού μου, είναι ένας τρόπος να πάρω αυτό το συγκεκριμένο όπλο από τα χέρια τους.

»Προσπαθώ να κατανοήσω τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε Ισραηλινός καλλιτέχνης τώρα – και ιδίως εκείνοι οι οποίοι, όπως εσείς, έχουν δείξει κάποια συμπάθεια προς την παλαιστινιακή υπόθεση.

»Νιώθω ότι η κυβέρνησή σας εκμεταλλεύεται καλλιτέχνες όπως εσάς, παίζοντας με την φυσική σας επιθυμία επιθυμία να συνεχίζετε να δουλεύετε – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι γίνεστε μέρος μιας προπαγανδιστικής στρατηγικής.

»Η χορευτική σας ομάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποστασιοποιηθεί επίσημα από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά εγώ μπορώ και θα το κάνω: Δεν θέλω η μουσική μου να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε εκδήλωση χρηματοδοτείται από την πρεσβεία του Ισραήλ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοφιλείς καλλιτέχνες παίρνουν ανοιχτή θέση υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά την ανοιχτή επιστολή του Roger Waters προς τον Bon Jovi, όταν ο τελευταίος προγραμμάτιζε – και τελικά πραγματοποίησε – συναυλίες στο Ισραήλ.

%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b7