City Plaza: ένας χρόνος κάτω από την ίδια στέγη

Το πάρτυ γενεθλίων | 21-22 Απριλίου 2017

| 21/04/2017

Αναδημοσιεύουμε από το k-lab το κείμενο της Αλίκης Κοσυφολόγου για τα γενέθλια της κατάληψης στέγης City Plaza που εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί ως παράδειγμα αλληλεγγύης και συνεργασίας αλλά και ως ένα κέντρο αγώνα. 

[hr]

«H φαντασία είναι το μοναδικό όπλο στον πόλεμο ενάντια στην πραγματικότητα» λέει ο γάτος του Τσεσάιρ στην πρώτη συνάντηση του με την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, στην αρχή της συναρπαστικής της περιπέτειας. Και πράγματι, χρειάζεται πολλή φαντάσια για να μπορέσει να δει κανείς τον κόσμο αναπόδα, για να μπορεί να διακρίνει δυνατότητες όταν πληθαίνουν οι δυσκολίες.

Κάπως έτσι, με φαντασία και αποφασιστικότητα, έναν χρόνο πριν  γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός εναλλακτικού χώρου στέγασης στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα στην δίνη των εξελίξεων του πολέμου στην Συρία, αλλά και της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. με αιχμή την πολιτική για το άσυλο και την υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ένα εγκαταλελειμμένο στην τύχη του ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, άνοιξε ξανά τις πόρτες του, προσφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και ζωής σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.  Εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο, το City Plaza λειτουργεί σαν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και συνεργασίας αλλά και ως ένα κέντρο αγώνα και συλλογικής αντίστασης απέναντι στην πολιτική των απελάσεων, των κλειστών συνόρων αλλά και απέναντι στις ζώνες φτώχειας και αποκλεισμού που οριοθετούν τα camps και τα hot spots στις παρυφές των πόλεων.

«Χωρίς μίνι μπαρ, χωρίς πισίνα, χωρίς room service, αλλά το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ευρώπη», το City Plaza, χρειάστηκε πολλά περισσότερα από την φαντασία για να λειτουργήσει υποδειγματικά μέχρι σήμερα. Η απαιτητική του καθημερινότητα ικανοποιείται μέσα από την υποδειγματική οργάνωση, τους ισότιμους καταμερισμούς καθώς και από την συλλογική επινοητικότητα. Εξάλλου, αυτή η καθημερινή συλλογική εμπειρία της καθημερινής ζωής και του κοινού αγώνα –Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί– έχει πλέον δημιουργήσει κι ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης, τόσο στο επίπεδο της οργανωτικής λειτουργίας, όσο και αυτό της πολιτικής πρακτικής. Ακόμη περισσότερο το City Plaza οφείλει την επιτυχία του στην έμπρακτη αλληλεγγύη ντόπια και διεθνή, η οποία εξακολουθεί να εκφράζεται πολύπλευρα μέσα σε μια περίοδο στοχοποιήσης και συκοφάντησης του κινήματος των καταλήψεων στέγης.

Ζούμε μαζί, γιορτάζουμε γενέθλια μαζί!

Μέσα σε αυτό το κλίμα τα πρώτα γενέθλια του City Plaza γιορτάζουν, την αλληλεγγύη και την συνεργασία την Παρασκευή 21.4 με Live Show και Βirthday Party στο Ίλιον Plus (Κοδριγκτώνος 17) με τους Larry Gus –live, Echo Canyon – live και με dj sets από τους: A’Bleiz Meursault, ‘Αγγελος κυρίου, Sheik Ramirez (Electric Kebab), ΣΙΣΤΕΡ και το Σάββατο 22.4 στην Πλατεία Πρωτομαγιάς με γλέντι από όλο τον κόσμο και πολυεθνικές κουζίνες και με την μουσική από Παραδοσιακά συγκροτήματα/χοροί/φαΐ από Αφγανιστάν και Κουρδιστάν και τους Αγγελική Τουμπανάκη, Γιάγκο Χαιρέτη, Πετρολούκας Χαλκιά.

Από αυτή την γιορτή δε θα λείψει κανείς και καμία από όλους όσοι έμπρακτα με υλικούς και συμβολικούς τρόπους στηρίζουν κι ενισχύουν αυτό το συλλογικό εγχείρημα. Ανάμεσα τους, σήμερα, ξεχωρίζουν εκείνοι κι εκείνες, οι μουσικοί, djs και τραγουδιστές/στριες, που ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση για τα πιο χαρούμενα πρώτα γενέθλια. Λίγες ώρες πριν την γιορτή διαβάζουμε κάποιες σκέψεις κι ευχές τους:

Ο Άγγελος Γκιολής  aka Άγγελος Κυρίου μας στέλνει ένα τραγούδι που έχει ηχογραφήσει ο ίδιος ένα χρόνo πριν με τίτλο Κάτω Πατήσια. Η κοινότητα, η γειτονιά –τα Κάτω Πατήσια είναι η γειτονιά του- έχουν κεντρική θέση στην εμπειρία του City Plaza κι εύλογα το τραγούδι φέρνει σκέψεις και συνδέσεις.

O Γιάννης Κοτσώνης ΣΙΣΤΕΡ aka sister overdrive, στέλνει τις γενέθλιες ευχές του στο City Plaza με ένα τραγούδι το Βabylon Too Rough του Gregory Isaacs, δίνοντας μας – ίσως- κι ένα μικρό δείγμα του ύφους και της διάθεσης των μουσικών του επιλογών το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Δημήτρης Πατσαρός aka Εcho Canyon πιστεύει ότι «είναι αξιοθαύμαστο αυτό που συμβαίνει στο city plaza, αποτελεί παράδειγμα αλληλλεγγύης και συνεργατικότητας και από την πλευρά των πρώην εργαζομένων-απολυμένων αλλά και απο την πλευρά των αλληλέγγυων, που όλοι μαζί στηρίζουν οικογένειες προσφύγων με θαυμαστά αποτελέσματα».

Ο Μανώλης Χατζηδάκης aka Sheil Ramirez, μας λέει πως συγκινείται κι εμπνέεται από το εγχείρημα καθώς «δείχνει τη δύναμη της αλληλεγγύης, απέναντι στην καταστροφή και τον ξεριζωμό, και κόντρα στην καταναγκαστική οργάνωση των ανθρώπων κάτω από κατασκευασμένες έννοιες όπως “κράτος”, “σύνορα”, “εργασία” και λοιπά».

*Σημειώνεται ότι τα έσοδα της διήμερης γιορτής 21&22.4 -, πρόκειται να διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των απολυμένων εργαζομένων του City Plaza, οι οποίοι/ες από το 2010 διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Το πρόγραμμα του διημέρου:

#CityPlaza
Παρασκευή 21/4
Live show & Party Γενεθλίων #CityPlaza στο ΙΛΙΟΝ Plus (Κοδριγκτώνος 17, Αθήνα)

https://www.facebook.com/events/821367671350248/
Σάββατο 22/4 Πλατεία Πρωτομαγιάς (δίπλα στα δικαστήρια Ευελπίδων)
Γλέντι απ’ όλο τον κόσμο. Πολυεθνικές κουζίνες
https://www.facebook.com/events/424474824583722

Το βίντεο της γιορτής