Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

Comic Cultura - Ένα δωρεάν περιοδικό για την 9η Τέχνη

| 17/10/2019

Κυκλοφορεί διαδικτυακά το 5ο τεύχος του δωρεάν ψηφιακού περιοδικού ComicCultura, ενός τριμηνιαίου περιοδικού για τα κόμικς, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία διαφόρων sites, blogs και άλλων ανθρώπων που αγαπούν την 9η τέχνη. Το ComicCultura επιδιώκει απ’ τα πρώτα του βήματα να μιλήσει για τα κόμικς αλλά και να δώσει πάτημα σε καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους στις σελίδες του. Γι’ αυτό και μέσα στις σελίδες του περιοδικού υπάρχουν κριτικές σε κόμικς, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, άρθρα και αφιερώματα, αλλά και εικονογραφήσεις και κόμικς από νεότερους αλλά και από καταξιωμένους σκιτσογράφους που με θέρμη αγκάλιασαν απ’ την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του ComicCultura.

Το φθινόπωρο μπήκε και μαζί του ήρθε και το φθινοπωρινό τεύχος του Comic Cultura το οποίο έφτασε πλέον τα 5 τεύχη του. Ήδη από το 3ο τεύχος η συντακτική ομάδα του περιοδικού έχει καθιερώσει κάθε τεύχος να συνοδεύεται από ένα θεματικό αφιέρωμα σχετικό με τα κόμικς, την ιστορία και την κουλτούρα γύρω από αυτά.

Με διάθεση για κριτικήανάγνωση και ανάλυση της κουλτούρας της 9ης τέχνης, το θεματικό αφιέρωμα του νέου τεύχουςκαταπιάνεται μετην ιστορία της λογοκρισίας στα κόμικς, στην οποία ιδιαίτερη θέση κατέχει ο λογοκριτικός θεσμός του Comics Code Authority που μας επιστρέφει στην υπερσυντηρητική Αμερική του Μακαρθισμού και σε μία εποχή που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής κόμικαυτοπεριορίζονταν σε θεματολογία και αυτολογοκρίνονταν σε περιεχόμενο προκειμένου να μην έχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των κόμικς τους, μια άσκηση φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης και πολιτικών πεποιθήσεων, όπου κάθε τι που χαρακτηρίζονταν «κόκκινο» αποτελούσε τον εχθρό». Επιπλέον μέσα στο εννιασέλιδο αφιέρωμα επιχειρείται και μία αναδρομή στην underground σκηνή των κόμικς, η οποία άνθισε στον αντίποδα της λογοκρισίας των mainstream κόμικς της εποχής. Τέλος, σχολιάζετε η διαρκής απαξίωση της τέχνης των κόμικς στο δημόσιο λόγο.

Σε άλλα κείμενα,ο Γιώργος Ζωιτάς γράφει για την Disney επικαιρότητα, ο Ίωνας Αγγελής μιλάει με τον διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό κόμικς, Βασίλη Λώλο για την καριέρα του, την underground κόμικς σκηνή και για το νέο του κόμικ, το «Αθήνα», ενώ, όπως πάντα, υπάρχουν κριτικές για τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες εκδόσεις κόμικς και για τις νέες ταινίες και σειρές, στις στήλες «9η Τέχνη» και «Από το 7 στο 9», αντίστοιχα.

Στο δημιουργικό κομμάτι του περιοδικού φιλοξενούντι 15 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους υπάρχουν12 νέα κόμικςαπό τους Malk (Νίκος Γιαμαλάκης), Κώστας Ζυγούρης, Τάσος Θεοφίλου, Κωνσταντίνος Κάτσος, Θωμάς Κεφαλάς, Περικλής Κουλιφέτης, Βασίλης Λώλος, Γιώργος Μικάλεφ, No Budget Epics (Κώστας Μπεκιάρης), Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος), Josef Fadel, Semon, Chrispy Shift (Χριστίνα Σηφιανού), Akane Tenshi (Βίβιαν Τερζοπούλου), και 3 νέα illustrations από τον The Pack (Σάββας Αμπατζίδης), την Μάγδα Ασημακοπούλου και τον Σπύρο Ανδριανό. Το εξώφυλλο είναι μία δημιουργία του Βασίλη Λώλου.

Το τεύχος δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του issuu.com. Διαβάστε ελεύθερα με ένα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: issuu.com/ionasaggelis/docs/comicultura05