Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

Comic Soap: Η κοφτερή χρήση της αυτοαναφοράς

Ένας τίτλος από nerds για nerds

| 09/11/2017

COMICSOAP_COVER_WEB-1Το Comic Soap είναι το νέο κόμικ του Σπύρου Δερβενιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press και έρχεται να μας δώσει μία εσωτερική ματιά στη nerd κουλτούρα που θα την απολαύσουν όλοι, νέρντουλες και μη. Το κόμικ αποτελείται από μικρά στριπάκια με χιουμοριστικό χαρακτήρα. Πρωταγωνιστής είναι ένας ιδιοκτήτης κομιξάδικου, ο οποίος μας εισάγει στη ζωή του, στη μεγάλη του αγάπη, τα κόμικ, αλλά και στη βασική επαγγελματική υποχρέωση του, την αντιμετώπιση των πελατών του.

Με κωμικό τρόπο παρουσιάζονται τα βασικά κλισέ και οι χαρακτήρες που «κατοικούν» μέσα σε ένα τυπικό κομιξάδικο. Τέτοιοι είναι ο παρεξηγημένος καλλιτέχνης που πάντα πιστεύει ότι όπου να ναι θα κάνει το μεγάλο μπαμ και θα τον καλέσει η Marvel να γυρίσει την επόμενη ταινία της, ο τσαμπατζής που προσπαθεί να κρυφτεί σε γωνίες του μαγαζιού για να διαβάσει ολόκληρα τεύχη χωρίς να πληρώσει, ο έφηβος με τα σπυράκια που «πουλάει μούρη» με τις γνώσεις του για το είδος και είναι λίγο κρυφο-μισογύνης. Από κοντά σε αυτούς του κλασικούς τύπους, έρχεται ο γονιός που ψάχνει τα «μικι μάου» για το παιδί του, ο «παραδοσιακός» που ψάχνει μέσα από τα κόμικ να έρθει σε επαφή με τα παιδικά του χρόνια, ο χιπστερ που θέλει vintage τεύχη και πολλοί άλλοι. Ειδική αναφορά αξίζει βέβαια η γκοθού εργαζόμενη που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της και αποτυπώνει όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που συμμετέχουν στην, παραδοσιακά ανδροκρατούμενη, nerd κουλτούρα.

Ο Δερβενιώτης συνδυάζει άριστα τη λεπτή ειρωνεία με την πραγματική συμπάθεια και αγάπη για όλους αυτούς τους χαρακτήρες που, με τις αδυναμίες τους αλλά και το γνήσιο πάθος και τον ενθουσιασμό τους, αποτελούν την καρδιά του κόσμου των κόμικ. Η αντίφαση αυτή αποτυπώνεται στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του κομιξάδικου που διαρκώς εκνευρίζεται με τις ιδιοτροπίες της πελατείας του αλλά πάντα συνειδητοποιεί ότι είναι ένας από αυτούς και δεν μπορεί να ξεφύγει από τον ίδιο τον εαυτό του.

soap_24-1

Επιπλέον, ο Δερβενιώτης δεν φοβάται να μπει στα βαθιά και να πιάσει, με χιουμοριστικό πάντα τρόπο, το θέμα του χαρακτήρα του σύγχρονου κόμικ. Το μέσο, μετά από δεκαετίες εξέλιξης, ισορροπεί ανάμεσα στη σοβαρότητα και τη χαλαρότητα, ανάμεσα στην ενασχόληση με σύνθετα κοινωνικά ζητήματα και την επιστροφή σε ένα μέσο διαφυγής σε μαγικούς κόσμους όπου κυριαρχούνται από τη μάχη καλού-κακού. Το Comic Soap αποτελεί μια πολύ πρωτότυπη και επίκαιρη προσπάθεια να μιλήσει με έξυπνο και απλό τρόπο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα μέσο που ωριμάζει αλλά βρίσκεται ακόμα σε μία μεταβατική φάση, χωρίς να έχει φανεί ακόμα πώς θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση. Η αντίφαση αυτή διαπερνά και το ίδιο το κοινό που μέσα στις σελίδες του Comic Soap εξεγείρεται ενάντια στη σοβαροφάνεια των νέων κόμικ, την ίδια στιγμή που ζητά περισσότερο ρεαλισμό.Γενικότερα φαίνεται να μην ξέρει τι ζητά, ενώ πάντα επιστρέφει με πάθος στις κλασικές ιστορίες του Superman. Την κατάσταση αυτή καυτηριάζει αλλά και κατανοεί ο πρωταγωνιστής, που πολύ συχνά ξεπερνάει με εμπορικό τρόπο τα διλήμματα του, βάζοντας στην άκρη τους προβληματισμούς του, όταν ανακαλύπτει κάτι που πουλά.

soap_60a-1

Συνολικά, το Comic Soap είναι ένα πολύ πρωτότυπο κόμικ, μια πολύ ωραία προσθήκη στη διευρυνόμενη αγορά των ελληνικών κόμικ. Σε μια πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται εσωτερικής κατανάλωσης και για ένα περιορισμένο κοινό, αλλά στην πραγματικότητα απευθύνεται στον καθένα και στην καθεμιά που θέλει να προσεγγίσει την κουλτούρα των κόμικ και το κοινό της που φαίνεται να μεγαλώνει. Επιπλέον, αποδεικνύει ότι μια χιουμοριστική ματιά όχι απλά δεν είναι περιοριστική αλλά, κάποιες φορές, είναι πιο κατάλληλη για να πραγματευθεί σύνθετα θέματα της μαζικής κουλτούρας.