Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

Comicdom Con Αthens 2016: Δεν μπορούμε να περιμένουμε για του χρόνου!

Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις πως το κοινό του ελληνικού κόμικ όσο πάει και αυξάνεται

| 23/04/2016

Για την 11η συνεχή χρονιά του Comicdom Con Αthens ανυπομονούσαμε καιρό. Ήδη, από το προηγούμενο διάστημα είχαμε αφοσιωθεί στο να διαβάζουμε μανιωδώς ελληνικά κόμικ, με προεξέχοντα τα υποψήφια για το βραβείο καλύτερου κόμικ, αλλά και πολλά ακόμα, καθώς η 9η Τέχνη στην χώρα μας έχει πάρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, με πληθώρα εκδόσεων, αλλά και αυτοεκδόσεων από νεαρούς καλλιτέχνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις πως το κοινό του ελληνικού κόμικ όσο πάει και αυξάνεται, και πως οι θεσμοί που φέρνουν κοντά τους δημιουργούς και το κοινό αγκαλιάζονται τόσο πλατιά! Πάμε όμως αν το δούμε πιο συγκεκριμένα.

Την Παρασκευή, λίγο πριν τις 3 το απόγευμα είχαμε ήδη «παραταχθεί» και περιμέναμε έξω από την Ελληνοαμερικάνικη ένωση στην οδό Μασσαλίας. Όταν οι πόρτες άνοιξαν μπήκαμε στον γνωστό πλέον χώρο, ο οποίος απ’ άκρη σ’ ακρη είχε καλυφθεί με κόμικς! Από τα παιχνίδια της Κάισας στα αριστερά, πιο πέρα μια  τεράστια (πορτοκαλιά) αίθουσα αφιερωμένη στους πιονιέρους της Τέχνης των manga, τους Hideko Mizuno και Ηiroshi Hirata.
Στα δεξιά του ισογείου υπήρχαν  εκθέσεις, όπου φιλοξενούνται δημιουργοί και παζάρια!

κομικ2

Στους πάνω ορόφους φιλοξενούνταν όλο το τριήμερο προβολές, όπως η πρεμιέρα του Οutcast, αλλά και αφιερώματα σε ταινίες που αγαπήσαμε, (πάντα σχετικές με το σχέδιο) και φυσικά πολλά animation. Ακόμα πιο πάνω, υπήρχε το Artist Alley, μια γωνιά όπου οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να προβάλουν ανεπηρέαστοι τα έργα τους και να έρθουν σε επαφή με το κοινό. Είμαστε σίγουροι πως σε αυτό το μέρος του κτιρίου γεννήθηκαν πολλές νέες γνωριμίες. Στους καλλιτέχνες που γνωρίσαμε εκεί θα επανέλθουμε με συνεντεύξεις αφιερώματα οσονούπω!

Το «μελίσσι» συμπλήρωναν εργαστήρια και ομιλίες για τεχνικά ζητήματα των εκδόσεων, που προσπάθησαν να εξοικειώσουν το κοινό με την διαδικασία που ακολουθούν οι καλλιτέχνες, αλλά και μια παρέλαση από cosplayers με τρομερό μεράκι, οι οποίοι έδωσαν στην διοργάνωση έναν εορταστικό τόνο.

Περίπου 140 μέτρα πιο πέρα, στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, μια άλλη όψη του φεστιβάλ λάμβανε  χώρα. Επικεντρωμένη περισσότερο στις αυτοεκδόσεις από  γνωστούς σχεδιαστές και καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα με αυτά, πιο πέρα λειτουργούσε η τριήμερη έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Τomek, τον τιμώμενο καλλιτέχνη της διοργάνωσης, η οποία μπορεί να ήταν μικρή, αλλά ήταν ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν τόσο πολυποίκιλο καλλιτέχνη. Επιπλέον, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου γινόντουσαν διαρκώς προβολές και αφιερώματα.

κομικ1

Ελληνικά Βραβεία Κόμικ

Το τελευταίο event της πρώτης μέρας του φεστιβάλ ήταν και η παρουσίαση των νικητών των Ελληνικών Βραβείων Κόμικ ή Ελ Βράκο όπως τα βάφτισε ο παρουσιαστής των βραβείων, ο stand up κωμικός Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, του οποίου η εισαγωγή ήταν το λιγότερο ξεκαρδιστική, ειδικά όταν αναφέρθηκε σε θέματα όπως το στυλό Big, τα ξυραφάκια και οι διάφορες χρήσεις τους! Στην συνέχεια, παρά την σχετική αμηχανία, που δείχνει πως οι καλλιτέχνες του ελληνικού κόμικ δεν έχουν συνηθίσει την προσοχή και τις βραβεύσεις, τα βραβεία δόθηκαν αρκετά γρήγορα. Ηighlights ήταν η βράβευση της Κόμισσας Ιωάννας, του δικού μας Λευτέρη Παπαθανάση με το βραβείο Κοινού, αλλά και φυσικά το αποκορύφωμα των βραβείων, η απονομή στην Δημοκρατία του Αβράαμ Κάουα, του Αλέκου Παπαδάτου και της Αnna Di Δova του βραβείου Καλύτερου Κόμικ για την εξαιρετική Δημοκρατία. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα τα βλέπετε εδώ και  εδώ βλέπετε την γνώμη του Smassing Culture για τις υποψηφιότητες στην κατηγορία του καλύτερο Κόμικ: Γυρνώ σαν Νυχτερίδα, Η Μεγάλη βδομάδα του Πρεζάκη, Σκορποχώρι, Übermensch.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε για του χρόνου!

κομικ4