Συνέντευξη D. Harvey: Πρέπει να υπερασπιστούμε τη Ροζάβα!

"Είναι σύγχρονο σύμβολο μιας διαφορετικής ζωής"

| 23/04/2015

Σε παγκόσμια στήριξη του εγχειρήματος της Ροζάβα ως ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής συγκρότησης απέναντι στο αδιέξοδο του καπιταλισμού καλεί ο D.Harvey. Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του David Harvey για τη Ροζάβα, το Κομπάνι, το PKK και τον Οτσαλάν. Η συνέντευξη δόθηκε στον Ali Guler για το ANF News στις 14 Απριλίου 2015.  

Μετάφραση: Χρήστος Κοσινάς

O Danid Harvey σε ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας στις αρχές Απριλίου (“Challenging Capitalist Modernity”), υποστήριξε πως οι προσπάθειες που γίνονται από τον κουρδικό λαό στην Ροζαβα αποτελούν εναλλακτική διέξοδο ρήξης με την καπιταλιστική κρίση που έχει ξεσπάσει ανά τον κόσμο και για αυτόν τον λόγο πρέπει να υποστηριχθούν. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις περιοχές της Ροζαβα, πεπεισμένος πως οι επιθέσεις που διεξάγονται από το Ισλαμικό Κράτος(ISIS) στην περιοχή είναι απόρροια της δίψας του ιμπεριαλισμού για εκμετάλλευση του πετρελαίου και γενικότερα του ορυκτού πλούτου της περιοχής. Τέλος σχολιάζοντας τις ίδιες τις αντιλήψεις του Οτσαλάν, πάνω στο σύγχρονο  καπιταλισμό, στο μοντέλο των δημοκρατικών συνομοσπονδιών και την αντίληψη για την θέση της γυναίκας, σημείωσε πως βρίσκει αρκετά θετική την συμβολή του σε αυτές, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να γίνουν πραγματικότητα.

Θα ήθελα να πάω στην Ροζάβα

[hr]

Στην ομιλία σας στο συνέδριο είπατε πως ήρθατε εδώ για να ακούσετε και να μάθετε. Τι ακριβώς θέλατε να μάθετε (για το κουρδικό ζήτημα);

[hr]

Είχα μια γενική εικόνα πάνω στην κουβέντα που διεξάγεται. Ωστόσο παρακολουθώντας το συνέδριο έμαθα περισσότερα συνειδητοποιώντας ότι εκεί διεξάγεται ένας αγώνας για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού, αντικαπιταλιστικού συστήματος. Ο κουρδικός λαός δεν υποστηρίζει μόνο ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά επιχειρεί να τις κάνει πράξη στο Κουρδιστάν. Έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα για την εφαρμογή της δημοκρατικής συνομοσπονδίας, τον οποίο βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό. Είχα ακούσει για τις ιδέες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από άλλους, αλλά εδώ είχα την ευκαιρία να ακούσω τις απόψεις του και την κριτική του στον καπιταλισμό. Μίλησα επίσης με ανθρώπους από τη Rojava και έμαθα για το σύστημα εκεί.

Τα βιβλία του Οτσαλάν θα έπρεπε να μεταφραστούν στα Αγγλικά

[hr]

Τι έχετε μάθει / ακούσει για τη Ροζάβα;

[hr]

Γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί μια κοινότητα κινούμενη σε εναλλακτική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, βασισμένη μάλιστα στην αυτάρκεια. Εμπεριέχει την συγκρότηση κοινοτήτων (κομμούνες), κολεκτιβών και κοπερατίβων. Γίνονται επίσης βήματα και στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Κάποια στιγμή άλλωστε θα ήθελα και ο ίδιος να επισκεφτώ την περιοχή και να δω από κοντά αυτά τα όποια γίνονται.

[hr]

Ποια είναι η άποψη σας για τις ιδέες των Κούρδων ακτιβιστών γύρω από τον καπιταλισμό η τον Μαρξισμό;

[hr]

Θεωρώ ότι οι προσεγγίσεις των Κούρδων έχουν ρεαλιστική βάση καθώς οι ίδιοι σαν λαός προέρχονται από μια μακρά περίοδο επαναστατικής πάλης και έχουν περάσει πολλά. Προσωπικά με έχουν επηρεάσει πολύ.

Kurdish-Ocalan

[hr]

Πως αξιολογείτε τις αντιλήψεις του ίδιου του Οτσαλάν;

[hr]

Ο καπιταλισμός κυριεύει τους ανθρώπους. Δεν αρκεί μονό να ασκεί κανείς κριτική σε αυτό το σύστημα, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να αντιστέκεται απέναντι του και να παλεύει για την ανατροπή του, στοχεύοντας σε μια άλλη κοινωνία. Πολλές τοποθετήσεις του Οτσαλάν έχουν σημαντικά στοιχειά πάνω σε μια τέτοια βάση. Ωστόσο οι γενικότερες αντιλήψεις του δεν μου είναι γνώριμες, καθώς δεν είχα την δυνατότητα να διαβάσω τα βιβλία του. Είναι μεγάλη ανάγκη αυτά τα βιβλία να μεταφραστούν στα αγγλικά και σε διαφορές γλώσσες. Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο που έχει τόσο μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο.

[hr]

Σε διάφορα μέρη στον κόσμο όπως κυρίαρχα γίνεται στην Ροζάβα η στην επαρχία Τσιάπας στο Μέξικο λειτουργούν κοινότητες βασισμένες σε διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής συγκρότησης από το κυρίαρχο καπιταλιστικό. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της αριστεράς απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες;

[hr]

Η κατάσταση των Ζαπατίστας αλλά και αυτή της Ροζάβα είναι κρίσιμη. Είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει ένα διαφορετικό σύστημα στη Σύρια, παρόλα αυτά δημιουργώντας ένα αυτόνομο δίκτυο κοινοτήτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξεις μια εναλλακτική προς τον καπιταλισμό.

Η Ροζάβα πρέπει να γίνει σύμβολο μιας διαφορετικής ζωής

[hr]

Το Κομπάνι αποτελεί ένα παγκοσμίου φήμης σύμβολο ενάντια στην πάλη του ISIS. Μπορεί η Ροζάβα στο μέλλον να αποτελέσει ένα πρότυπο πάλης για μια άλλη ζωή;

[hr]

Ο λαός της Ροζάβα έχει επιλέξει το μοντέλο της δημοκρατικής συνομοσπονδίας και δίνει μάχη για να τον δει να πραγματοποιείται. Αξίζει για εμάς να πάμε εκεί και να τους στηρίξουμε. Επίσης πρέπει και σπάσει και το καθεστώς της συνεχιζόμενης απαγόρευσης της δράσης του PKK, η όποια πρέπει να αρθεί. Η νομιμοποίηση του PKK και η αφαίρεσή του από την λίστα με τις απαγορευμένες οργανώσεις, μπορεί να κάνει ευκολότερη τη δημιουργία μιας διαφορετικής, εναλλακτικής ζωής στη Ροζάβα και την ευρύτερη περιοχή.

kobanerrrrrrr

[hr]

Πως θα σχολιάζατε την στάση του ΡΚΚ από μαρξιστική σκοπιά;

[hr]

Από αυτή τη σκοπιά το ΡΚΚ είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της μαρξιστικής, λενινιστικής ιδεολογίας. Είναι ένα κίνημα που συγκροτήθηκε σε μια τέτοια βάση. Πολλές μαρξιστικές-λενινιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο παρερμηνεύουν σήμερα τον μαρξισμό. Πρέπει το παράδειγμα του ΡΚΚ να κατανοηθεί από τέτοιες οργανώσεις.

 Ο Οτσαλάν μίλα για πάλη υπέρ της ελευθερίας των γυναικών.

[hr]

Πως κρίνετε το επίπεδο και τις εργασίες του συνεδρίου “Challenging Capitalist Modernity” στο Αμβούργο;

[hr]

Στο τριήμερο συνέδριο του Αμβούργου έγιναν αρκετές παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς και πολιτικούς ακτιβιστές πάνω στην καπιταλιστική νεωτερικότητα και την κρίση της προοπτικής της ανθρωπότητας. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο  ήταν η κουβέντα που έγινε γύρω από το γυναικείο φύλο. Ο Οτσαλάν δίνει ειδικό βάρος και σημασία στο γυναικείο ζήτημα. Διεξάγει έναν αγώνα για την ελευθερία όλων των γυναικών, όχι μόνο των Κούρδων γυναικών. Προσπαθεί να βρει μια λύση για όλη την ανθρωπότητα μέσα από την εφαρμογή συστημάτων οικολογικής και δημοκρατικής συνομοσπονδίας . Έχω γράψει άρθρα για τα θέματα αυτά, αλλά Οτσαλάν δεν γράφει απλώς γι’ αυτά. Διεξάγει αγώνα για την υλοποίησή τους. Είμαι χαρούμενος γι ‘αυτό, και είναι ο λόγος που θέλω να διαβάσω τα βιβλία του και να τον συναντήσω.

Harvey_Inline