Davide Cesare (Dax) : Οι ιδέες μας δεν θα πεθάνουν ποτέ!

Δολοφονήθηκε από νεοφασίστες, ζεί στους αγώνες των ιταλικών κινημάτων!

| 19/03/2015

Ξημερώματα 16ης προς 17 Μαρτίου 2003. Ο Davide Cesare, γνωστός και ως Dax, πέφτει νεκρός από τα μαχαιρώματα των φασιστών Federico, Mattia και Giorgio Morbi, έξω από Bar της οδού Brioschi, της περιοχής Ticinese του Μιλάνο.

 Το θύμα, αγωνιστής του ανταγωνιστικού κινήματος της πόλης, μέλος του κοινωνικού κέντρου O.R.So και των κινημάτων για την κατοικία, δεν είναι άγνωστο ούτε στο ιταλικό κράτος ούτε στις παρακρατικές συμμορίες. Μαζί του, μαχαιρώνεται και άλλος ένας από τους τρείς συντρόφους του, ο οποίος  καταλήγει στο νοσοκομείο με βαριά, αλλά ευτυχώς όχι θανατηφόρα τραύματα, όπως αυτά του Dax.

dax1

Οι φασίστες, που δεν συμμετέχουν σε κάποια από τις επίσημες νεοφασιστικές ιταλικές οργανώσεις, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν, από την αστυνομία και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ως παράφρονες, αλκοολικοί, επιχειρώντας να αφαιρέσουν το πολιτικό κίνητρο της δολοφονίας, κάνοντάς το να φανεί ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών του δρόμου.

Η αστυνομία όμως θα είναι “συνεπής στα καθήκοντά της” όταν, λίγη ώρα μετά, κατά τη μεταφορά των τραυματισμένων συντρόφων του Dax στο νοσοκομείο του San Paolo, θα επιτεθούν σε συγγενείς, φίλους, συντρόφους και όποιον άλλον έχει πάει εκεί για να δει τι συμβαίνει, απαγορεύοντας τους την είσοδο στο Τμήμα των εκτάκτων περιστατικών και τραυματίζοντας άλλους δέκα στην είσοδο του νοσοκομείου. Άλλωστε, η ίδια η επίθεση και η δολοφονία πραγματοποιείται υπό το βλέμμα της ιταλικής Ασφάλειας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από ένα από τα κεντρικά -για πολλούς ένα από τα πιο “σκληρά”- αστυνομικά τμήματα της πόλης.

11072193_340339822829216_777461558_n

Στην κηδεία, στις 22 Μαρτίου 2003, στην περιοχή του Rozzano, λίγο έξω από το Μιλάνο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας οι Banda Bassotti θα τραγουδήσουν αποχαιρετώντας τον Dax, ενώ στην τελετή θα βρίσκονται πάνω από 1200 άτομα, από την περιφέρεια της Lombardia, φίλοι, σύντροφοι, μέλη του ανταγωνιστικού κινήματος και της επαναστατικής αριστεράς.

Από τότε ο Dax, θα γίνει σύμβολο της αντικαπιταλιστικής και αντιφασιστικής πάλης της πόλης, σημείο αναφοράς των κινημάτων της ιταλικής αυτονομίας και της επαναστατικής αριστεράς. Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν όλα τα χρόνια από το 2003 και μετά, στο όνομά του. Η φιγούρα του, χαμογελαστή, θα κοσμεί τους τοίχους της πρωτεύουσας του βορρά της Ιταλίας, ενώ λίγα χρόνια πρίν, κάτω από το σύνθημα “Dax Vive”, θα προστεθεί -δυστυχώς για μας- ένα ακόμη όνομα: “Pavlos”, για να θυμίζει σε όλους το δικό μας, νεκρό από χέρια Χρυσαυγιτών, Φύσσα.

11072852_340339816162550_234170000_n

Και στην Ιταλία που φέτος γιορτάζει τα 70 χρόνια από την νίκη ενάντια στον Φασισμό, λίγους μήνες μετά την επίθεση φασιστών, μελών της CasaPound, ενάντια σε μέλη του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού κέντρου Dordoni στην Cremona, ο Dax θα “μισεί ακόμη”[1] τον φασισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και στο Μιλάνο, που υποδέχεται την ΕΧΡΟ2015 την 1η του Μάη, “θα είναι ζωντανός” μέσα στην πάλη για το δικαίωμα στην κατοικία ενάντια στο “Articolo5”, στη μόρφωση, ενάντια στην “Buona Scuola” της αντί-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στη δουλειά, ενάντια στο “JobAct” των αντεργατικών αλλαγών, για να συμβολίζει την αντεπίθεση των κοινωνικών αγώνων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν φέτος, οι συναυλίες, οι συγκεντρώσεις και η πορεία των μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, των συντρόφων του Dax, μετά από ένα θερμό χειμώνα ενάντια στις μεταρυθμίσεις της κυβέρνησης Renzi και του τοπικού κράτους, διαδηλώσαν σε όλους τους τόνους, πως  η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι η ίδια με τις καθημερινές μάχες για την κατάκτηση μιας καλύτερης, συλλογικής ζωής, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα της άνοιξης της κεντρικής πάλης ενάντια στο “στολίδι της ΕΧΡΟ”, που αντιπροσωπεύει τη θυσία όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης του υπό κρίση, κυρίαρχου κόσμου. Σε αυτές τις μάχες, “ο Dax είναι ζωντανός και μάχεται μαζί μας. Οι ιδέες μας δεν θα πεθάνουν ποτέ”.[2]

testacorteo

ΥΓ. Ως τραγική ειρωνία, αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης της οικογένειας του Dax, κατά τη διάρκεια της δίκης που καταδίκασε τους φασίστες το 2004, ήταν ο Giuliano Pisapia, ο οποίος φαίνεται να εξαργύρωσε τη συμμετοχή του στην υπόθεση καθώς είναι, από την 1η Ιουνίου του 2011, Δήμαρχος του Μιλάνο και επί τοις ουσίας, ο συνεχιστής της πολιτικής των εξώσεων κόντρα στην οποία πάλευε ο Dax.


[1]              Ένα από τα συνθήματα που γράφονται στην μνήμη του Dax, από το 2003 και μετά: “Dax odia ancora”

[2]              Από το σύνθημα που ακούγεται κάθε χρόνο, την ημέρα της συγκέντρωσης και πορείας: “Dax è vivo e lotta insieme a noi. Le nostre idèe non moriranno mai”.

dax1

muralesDax