Deadpool, o ήρωας της αποδόμησης
Tι πρέπει να ξέρετε για τον κοκκινοντυμένο Merc With a Mouth
Γενικά πιστευούμε πως όταν ξέρει κάποια πράγματα για κάτι, όταν μπορείς να ταυτιστείς ή να αναγνωρίσεις κάποια άλλα, δευτερεύοντα αλλά εξίσου σημαντικά στοιχεία του, η εμπειρία είναι καλύτερη και για σένα.
Ο Wade Wilson AKA Deadpool AKA Merc with a mouth έρχεται επιτέλους όπως του αξίζει στο κινηματογραφικό πανί .
Δημιουργία
Ο Deadpool είναι δημιούργημα του Rob Liefeld ( Χ- men, X-Force, Youngblood) και του Fabian Nicieza (X-Force, The New Warriors, Τrinity), σε μεγάλο βαθμό όμως βασίστηκε στον ήδη υπάρχον χαρακτήρα της DC, τον Deathstroke ( πλήρες όνομα Slade Wilson και επάγγελμα γενετικά τροποποιημένος μισθοφόρος…).Ταυτόχρονα μεγάλη επιρροή στην δημιουργία του στάθηκε και ο Spiderman.
Πρώτο ξεκίνημα
Όταν ο Deadpool έκανε την πρώτη του εμφάνιση, το 1991, στο «The New Mutants #98 – The Beginning Of The End», ο ρόλος του ήταν αυτός του villain, και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα σκοτεινός και σοβαρός, χωρίς κανένα από τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν αργότερα τόσο αγαπητό. Αυτά ήρθαν πολύ αργότερα, τον Γενάρη του 1997, με το Deadpool #1, όπου ο γνωστός μισθοφόρος μας ξανασυστήθηκε ως αντι- ήρωας.
Τι κάνει τον Deadpool τόσο ξεχωριστό;
Τα περισσότερα στοιχεία σε αυτό τον χαρακτήρα δενείναι πρωτότυπα ενώ κάποια είναι εξόφθαλμα κλεμμένα από άλλους κλασικούς σούπερ ήρωες. Είναι comic’s sloppy seconds όπως θα πει για αυτόν ο Bobba Fett στοΕRBH : η βασική του δύναμη είναι αντιγραφή της μετάλλαξης του Wolverine, η στολή του μοιάζει με την κλασική στολή του Spiderman ενώ ακόμα και το όνομα του είναι, μάλλον, αντιγραφή του Slade Wilson ( Deathstroke), villain από τα κομικ της DC. Μέχρι και η εμμονή του με τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα και οι ακατάσχετες ατάκες την ώρα της μάχης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Spiderman. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό που τον διακρίνει είναι το στυλ του αντι-ήρωα που δεν διστάζει να σκοτώσει/βασανίσει/να κάνει οτιδήποτε για να νικήσει αλλά και σε αυτή την κατηγορία η Marvel έχει πάρα πολλά να δώσει με πρώτο και καλύτερο τον αιμοβόρο Punisher.
Η βασική συμβολή του Deadpool είναι η κατάρριψη κάθε σοβαροφάνειας στα superhero comics. Σαν γνήσιο παιδί της δεκαετίας του ’90 στα comic, σταματάει πλέον να παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και να πιστεύει ότι σε κάθε τεύχος του κρίνεται το μέλλον της ανθρωπότητας ή έστω, της Νέας Υόρκης. Οι ιστορίες του Deadpool δεν κρίνουν κάτι για το σύμπαν της Marvel ούτε οι ίδιες κρίνονται με τον κλασικό τρόπο, σε μια ύστατη ηρωική προσπάθεια για να επικρατήσει ο πρωταγωνιστής. Συχνά, αφήνεται μετέωρο αν η ιστορία υπήρξε όντως ή αν ήταν ένα ακόμα αποκύημα της φαντασίας και της προχωρημένης σχιζοφρένειας του Deadpool. Στις ιστορίες του Deadpool συχνά τον σπουδαιότερο ρόλο δεν τον παίζουν εξωτερικές συνθήκες και απειλές, αλλά εσωτερικές καταστάσεις και νευρώσεις. Γενικότερα μπορούμε να πούμε πως ο Deadpool σηματοδοτεί μια τάση για ενδοσκόπηση στους υπερήρωρες, με μεγαλύτερο ψυχαναλυτικό βάρος από ότι στο παρελθόν.
Σε όλα αυτά βέβαια βοηθάει η πιο σημαντική υπερδύναμη του Deadpool : γνωρίζει ότι είναι ήρωας κόμικ. Έτσι, σπάει τον «τέταρτο τοίχο», αναφέρεται στους δημιουργούς του, ανησυχεί για τις πωλήσεις των τευχών του και μαθαίνει για άλλους υπερ ήρωες από τις δικές του ιστορίες. Κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι ο λόγος που είναι αδύνατον να πεθάνει. Η ιδιαιτερότητα αυτή όχι μόνο δεν καταργεί το comic σαν μέσο αφήγησης, αλλά το αξιοποιεί στο έπακρο, συνδυάζοντας τα μπαλονάκια διαλόγου με τους εσωτερικούς μονολόγους του Deadpool (εξάλλου έχει τουλάχιστον τρεις προσωπικότητες…) και με καυστικά σχόλια για ήρωες και κακούς, σεναριογράφους, σχεδιαστές και τμήματα πωλήσεων. Ενδεικτικό άλλωστε είναι και το περιστατικό όπου ο Deadpool μπουκάρει στα γραφεία της Μarvel και ζητά να μάθει που βρίσκεται o Τaskmaster από τους συγγραφείς του!
Γενικότερα, ο Deadpool συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν έναν μετανεωτερικό υπερ-ήρωα. Είναι ένα προϊόν της μαζικής κουλτούρας με βάση ύπαρξης τα υπόλοιπα έργα της μαζικής κουλτούρας. Ταυτόχρονα, ο χαρακτήρας αυτός εκφράζει την διάθεση της Marvel να αμφισβητήσει τον εαυτό της συνολικότερα, να δώσει μια άλλη οπτική στο έργο δεκαετιών. Με πολλούς τρόπους, συνδέεται με το χαλαρό-σαρκαστικό στυλ που υιοθέτησαν οι ταινίες υπερ-ηρώων τα τελευταία χρόνια και συνέβαλε στην επιτυχία τους.
Solo καριέρα
Ο Deadpool είχε μια ταραχώδη πορεία στα comic με τους solo τίτλους του, οι ποίοι συνήθως δεν διαρκούσαν πολύ για διάφορους λόγους. Από αυτούς αξίζουν να αναφερθούν το Deadpool Vol. 2, (2008-2012) που παραμένει και η μεγαλύτερη χρονικά σειρά του, το «Deadpool» Vol 3 (2013-2014) με το «σας-μισώ-όλους» φινάλε της, αλλά και ο τωρινός ongoing τίτλος του, το «Deadpool» Vol 4 (2015-σήμερα), το οποίο εντάσσεται στο νέο reboot της Μarvel «All new all Differrent», το οποίο έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν.
Άλλοι τίτλοι
Όσον αφορά τα team ups, o Deadpool είναι από τους ήρωες που αρέσκονται ιδιαίτερα σε αυτά. Εκτός από τον διακαή πόθο του να γίνει μέλος όλων των κυριλέ ομάδων superheroes (κάτι που τελικά καταφέρνει), δεν λέει όχι και σε πιο προσωρινές συγκατοικήσεις. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι ο κοινός τίτλος του με τον τρομερό Cable, το Cable & Deadpool (2004-2008), το οποίο παραμένει από τις κορυφαίες σειρές του κόκκινου μισθοφόρου. Πέρα από αυτό όμως πραγματικά άπειρες ιστορίες που συμμαχεί με heros και villains, ανάλογα τον σκοπό της ιστορίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα Deadpool Team-Up #888 (με το Τhing), το Deadpool Team-Up #887 (Τhor) και το Wolverine/Deadpool: The Decoy #1 ( 2011), ενώ σε διάφορους τίτλους παίζουν πραγματικά όλοι, από τον Black Panther και τον Daredevil, μέχρι τον Watcher και τον Beyonder, με πιο κλασσικούς τον Spiderman, τον Wolverine και τον Captain America…
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα και τα γνωστά Vs, όπου πολεμάει διάφορους χαρακτήρες του σύμπαντος της Μarvel. Από αυτά ξεχωρίζουν τα Deadpool Vs. Carnage #1-4 (2014), Hawkeye Vs. Deadpool #0-4 (2014) το Deadpool vs. Thanos #1-4 ( 2015) αλλά και το τρομερό Deadpool Kills Deadpool #1-4 ( 2013).
Πώς να διαβάσετε Deadpool;
Ο Deadpool είναι σχετικά νέος χαρακτήρας, έχει μόλις 25 χρόνια ιστορίας πίσω του, μέγεθος μικρό εάν συγκριθεί με τα 53 χρόνια των Χ-Men, ή τα 75 χρόνια του Captain America. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει τώρα, πρέπει να διαβάσει όλους τους τίτλους του. Ακόμα και αν ήθελε, δεν θα τον βοηθούσε κάτι τέτοιο, καθώς ο Deadpool, ούτε σε αυτό το πεδίο δεν ακολουθεί την πεπατημένη των ηρώων της Marvel.
Το σύνηθες είναι κάθε ήρωας να έχει μια-δύο σειρές με το όνομα του και κατά καιρούς να βγαίνουν παραλλαγές της ιστορίας του (what ifs?) που είτε εξελίσσονται σε ένα άλλο σύμπαν είτε αλλάζουν κάποια στοιχεία της κλασικής ιστορίας. Αν και υπάρχει ξεχωριστή σειρά Deadpool από το 1997 όπως είδαμε, είναι δύσκολο να οριστεί αυτή ως νόρμα (canon) και όλα τα υπόλοιπα ως παραλλαγές. H εξαίρεση είναι ο κανόνας στα comic του Deadpool, όπως θα δείτε από τις σειρές που προτείνουμε, και η βασική τάση των σεναριογράφων είναι να βρίσκουν τρόπους με τους οποίους ο Deadpool θα μπορούσε να καταστρέψει το σύμπαν της Marvel. Περισσότερη σημασία έχει να καταλάβετε τον χαρακτήρα του Deadpool όπως μας παρουσιάζεται σήμερα, και να ξέρετε τα βασικά για την μπερδεμένη ιστορία του. Οι ιστορίες που προτείνουμε έχουν ακριβώς αυτό το σκεπτικό. Επίσης αν κάτι δεν καταλαβαίνετε, μην χαωθείτε! Συνεχίστε και το πιο πιθανό είναι πως ο Μerc With a Mouth θα σας το εξηγήσει ο ίδιος!
Προτάσεις:
X-Men Origins: Deadpool (2010)
O Deadpool προετοιμάζεται για την ταινία του (κυριολεκτικά) και μας λέει την ιστορία για το πως κατέληξε στο Program X και τι συνέβη με τους γονείς του. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα που αφηγείται να μην ισχύουν, σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια καλή αρχή!
Deadpool (2013)
Aπό τους καλύτερους τίτλους του Deadpool, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το σημερινό status quo του χαρακτήρα.
Deadpool: Sins of the Past ( 1994)
Η πρώτη φορά που είδαμε τον Deadpool χωρίς μάσκα και τον ακούσαμε να μιλάει για το παρελθόν του μένει μαζί μας για πάντα. Ουσιώδες και απαραίτητο ανάγνωσμα.
Deadpool: Wade Wilson’s War (2010)
Mια εξαιρετική ιστορία που ασχολείται με το αμερικάνικο παρακράτος και τις ψυχικές παθήσεις, όλα με την σφραγίδα έγκρισης τουDeadpool. Δυνατή εισαγωγή στη πιο σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα.
Deadpool Killogy ( Deadpool Kills the Marvel Universe, Deadpool Killustrated, Deadpool Kills Deadpool)
Deadpool μέχρι να χορτάσετε, με χιούμορ, σκατοψυχιά και άπειρο σαρκασμό.
Deadpool/Death Annual (1998)
Η πρώτη απόπειρα να εξηγηθεί το παρελθόν του Deadpool και η συμβολικἠ (και κυριολεκτική) ερωτική σχέση του χαρακτήρα με τον θάνατο. Εδώ υπάρχουν και τα περισσότερα στοιχεία που θα δούμε στην ταινία, όπως η συμμετοχή του στο Programma X, η αποτυχία του εκεί αλλά και ο εγκλεισμός του στο Hospice του Dr. Ermys Killbrew.
Hawkeye Vs. Deadpool (2014)
Ο πιο υποτιμημένος Αvenger πολεμάει τον πιο συμπαθή μισθοφόρο και το αποτέλεσμα είναι ένα τρομερό comic. Tσεκάρε το απλά επειδή αξίζει άπειρα.
Αυτά και καλή ανάγνωση!