Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Disc Lab: Λίγο καλοκαίρι ακόμα

| 21/08/2021

  Επειδή το καλοκαίρι, με όλα τα φετινά στραβά του, συνεχίζεται, η στήλη παραμένει στο summer mood και επειδή καλοκαίρι χωρίς reggae δεν λέει, έχουμε τέσσερις νέες προτάσεις, μία εγχώρια (κυκλοφορίας του 2020) και τρεις από τη διεθνή δισκογραφία (κυκλοφοριών του 2021) με έντονη την επίδραση της τεχνοτροπίας της Dub ως το καλοκαιρινό πακέτο του Disc Lab. Γιατί αυτή είναι η μουσική που έχει συνδεθεί όσο λίγες με το καλοκαιρινό λίκνισμα, τις δονήσεις και τους ρυθμούς, τη χαλαρότητα και την μεθυστική ατμόσφαιρα.


Sugahspank & Blend Mishkin – Paint Everything White

H Sugahspank (Γεωργία Καλαφατή) και ο Blend Mishkin (Γιώργος Μαντάς) συναντιούνται 12 χρόνια μετά την εμβληματική τους κυκλοφορία “The Incredible, The Invisible” που είναι πλέον άλμπουμ αναφοράς για την εγχώρια neosoul. Έχει πλέον τρέξει αρκετό νερό στα αυλάκια και των δύο, η μεν Sugahspank σφράγισε με τη φωνή της τις κυκλοφορίες και τις εμφανίσεις των Swing Shoes και γενικά έχοντας μια σπάνια, για Ελληνίδα τραγουδίστρια, ικανότητα να κινείται με άνεση σε όλη τη γκάμα της μαύρης μουσικής, μας έχει δώσει αρκετές vocal συγκινήσεις. Ο δε Blend Mishkin με τους Roots Evolution έχει μετασχηματιστεί σε σημείο αναφοράς τής εγχώριας reggae και dancehall σκηνής με σημαντική διεθνή αναγνώριση.

Το “Paint Everything White” γράφτηκε την περίοδο της πρώτης καραντίνας και κυκλοφόρησε στις 2 Νοέμβρη του 2020 από το label της Boom Selectah Records. Μουσικά είναι ένα μίγμα roots reggae και soul, μια σύνθεση που ενώνει ηχητικά κομμάτια του κόσμου των 2 συνεργατών. Ακούγεται πολύ ευχάριστα και έχει μια έντονη καλοκαιρινή αύρα, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να ακουστεί αρκετά αυτό το καλοκαίρι. Η παραγωγή του Blend Mishkin έχει λιγότερο «νεύρο» και περισσότερο downbeat και mellow στοιχεία, συγκριτικά με τις προηγούμενές του δουλειές, ίσως και από την εμπειρία της καραντίνας, και η reggae του είναι περισσότερο κλασσική και όχι evolution. Η Sugahspank με τους στίχους και το τραγούδι της αναδεικνύει ακομπλεξάριστα τη σεξουαλικότητά της χωρίς να κολλά σε στερεότυπα και με την ικανότητα που έχει να συνδυάζει τη street μαγκιά με τη soul ευαισθησία προσφέρει ανάλογες ερμηνείες αποφεύγοντας την επίδειξη.

https://www.youtube.com/watch?v=1VX9M1IMyKM

 

Various Artists – Lee Groves – Dance A Dub

Βρετανός με μόνιμη εγκατάσταση στο Μπρούκλιν, συνθέτης και παραγωγός στο Dance A Dub επεξεργάζεται υλικό που έχει κυκλοφορήσει από την Echo Beach. Κυκλοφορίες ονομάτων όπως των Dub Pistols, του iLLBiLLY HiTEC, των Dub Syndicate, του Horace Andy, του Lee Scratch Perry και του Rude Boy μεταξύ άλλων που έχουν κάνει dub παραγωγές σε γνωστά κομμάτια,  μετασχηματίζονται εκ νέου με βάση το Dub και τα Breakbeat. Remix που κρατάνε τα Dancehall στοιχεία αναδεικνύοντας περαιτέρω τις χορευτικές δυναμικές και το groove των επιλεγμένων κομματιών. Αποτέλεσμα ένα άλμπουμ τόσο ακουστικό όσο και χορευτικό, χωρίς ευκολίες, αλλά με μελέτη του υλικού και έκφραση της «ψυχής» κάθε κομματιού και όχι «πνίξιμό» του μέσα στα μπητ και στα ηχητικά τρικ.

https://www.youtube.com/watch?v=97o55ZS8s90

 

Dub Matix & Various Artists – Irie: Dub War, Peace Dub

Άλμπουμ συνεύρεσης του Dubmatix με 17 παραγωγούς της διεθνούς DUB σκηνής, οι οποίοι έχουν κάνει τα δικά τους ρεμίξ και «αναδομήσεις» του War, Peace and Dub. Πρόκειται για κυκλοφορία του περιοδικού Irie, περιοδικού αναφοράς για τη διεθνή reggae σκηνή.  Μπορεί το άλμπουμ να κινείται γύρω από ένα κομμάτι, αλλά η δημιουργικότητα και η φαντασία των παραγωγών διαμορφώνει ένα πολύ ενδιαφέρον ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και το εύρος της τεχνοτροπίας του Dub, αλλά και της Jungle. Χορευτικό, μεθυστικό, πειραματικό και προκλητικό συνάμα, αποτέλεσμα μιας dream team του dub, στην οποία θέση έχουν και δύο «δικοί» μας ο George από τους SKG’s Dub Alliance και ο Professor Skank.

https://www.youtube.com/watch?v=9wSNd-1ks8Q

 

Various & Horace Andy – Broken Beats 

Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις συνεργασίες του με τους Massive Attack, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση φωνής και γενικά προσωπικότητας του reggae στερεώματος.  Το ξεχωριστό του φαλτσέτο και το αργό βιμπράτο του τον έχουν καταστήσει τραγουδιστή που δεν μπορείς να μπερδέψεις με κανέναν άλλο. Με σειρά ηχογραφήσεων στη δεκαετία του 70 στη Τζαμάικα, έχει επηρεάσει σειρά reggae δημιουργών. Παρότι αποτέλεσε μια από τις πιο δυνατές φυσιογνωμίες της roots reggae δεν περιορίστηκε ποτέ αλλά κινήθηκε και κινείται τόσο σε όλο το εύρος της reggae κουλτούρας (dancehall, dub, Boggle) όσο και σε άλλα μουσικά ρεύματα. Κλείνοντας τα 70 του και με 40 χρόνια θητεία στη σκηνή και το στούντιο ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί ένα άλμπουμ αφιέρωμα στη δουλειά του, όπου αρκετοί παραγωγοί της σύγχρονης dub και ηλεκτρονικής σκηνής συνέβαλλαν σε επανεκδόσεις τραγουδιών του βάζοντας και το δικό τους ηχητικό στίγμα. Κυκλοφορεί από την Echo Beach.

https://www.youtube.com/watch?v=nyGG9wG8qqo

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…