Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Disc lab των παραγωγών και των εκπλήξεων

| 22/07/2021

Κυκλοφορίες βασισμένες στη δουλειά παραγωγών και DJs με ευρύ φάσμα ήχων και συνεργασιών και αρκετές ηχητικές εκπλήξεις φιλοξενεί αυτή τη φορά η στήλη. 5 δίσκοι, ο καθένας με το δικό του ενδιαφέρον και αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για το Sweetest Sound του Hume Assine, το Polaroids του Rami Winston, το Midnight Madness του Moderator, το Night Lights των DJ Booker και MC Yinka και το Proto Tekno Remixed των Kooba Tercu.

 

Hume Assine – The Sweetest Sound

Ξέγνοιαστη ποιότητα

Ο Βαγγέλης Ορφανίδης είναι ο Hume Assine, ο Έλληνας παραγωγός που με το όνομά του συμβολίζει τη σύνθεση του ανθρώπινου συναισθήματος με τη νέα τεχνολογία τού ήχου και πραγματικά ο τρόπος που ακούγεται η μουσική του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας. Το The Sweetest Sound, που αποτελεί και το ντεμπούτο του άλμπουμ (κυκλοφόρησε στις 19 Οκτώβριου του 2020) είναι όντως ένας γλυκός και πανέμορφος δίσκος που μπορεί από τώρα να ανακηρυχθεί άνετα το σάουντρακ του καλοκαιριού. Γιατί είναι ένα άλμπουμ που συνδυάζει τη ξεγνοιασιά (όχι ως «χαζοχαρουμενιά»), όχι με την έννοια της αφέλειας αλλά της επιθυμίας, με τη ποιότητα και τη καλαισθησία. Με βάση την electronica και επιρροές από τα 80’ς, τα 90’ς, το ροκ, τη ποπ, το lounge, τη χορευτική και τη έντεχνη μουσική κατάφερε να συνθέσει ένα μίγμα αρμονικό και γοητευτικό, γλυκό αλλά όχι εύκολο. Από τους καλύτερους δίσκους της εγχώριας παραγωγής των τελευταίων χρόνων θα σας συντροφέψει σε πολλαπλές ακροάσεις.

Συνδαιτημόνες του Hume Assine ο ντράμερ Αλέξιος Αντωνόπουλος και η τραγουδίστρια Άννα Πασπάτη, με τους οποίους άλλωστε συναποτελεί και τη μπάντα των Hume Assine επί σκηνής. Πέρα από τους βασικούς συνεργάτες στο άλμπουμ φιλοξενούνται στα φωνητικά ο Λευτέρης Σαμψών, ο Βαγγέλης Κακουλάκης, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Jackie Faraoui, όπως και ο Αποστόλης Αρμάγος με το μπουζούκι του, ο Απόστολος Μπουλές στις κιθάρες, ο Χρήστος Αλεξάκης και οι U Need Horns στα πνευστά. Οι στίχοι είναι του Hume Assine με την αρωγή του Πέτρου Ποταμιάνου στο The “Sweetest Sound”, του Λευτέρη Σαμψών στο “That Kind Of Girl” και της Μαργαρίτας Γλυκή στο “Αυτά Είναι Τα Όνειρα”. O Ορφανίδης αποδεικνύεται «άνθρωπος-μηχανή» και στα υπόλοιπα πεδία του άλμπουμ μιας και είναι υπεύθυνος για τις ηχογραφήσεις, τις μίξεις, το mastering και το artwork!

Το The Sweetest Sound κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε cd με πραγματικά συμβολική τιμή. Υπάρχει επίσης σε μόλις 100 αριθμημένα αντίτυπα σε τιμή επιλογής τού ακροατή και της ακροάτριας και έρχεται σε μία συλλεκτική συσκευασία με 13 διαφορετικά artworks, ενώ μπορεί να «κατέβει» από  τη:  https://humeassine.bandcamp.com/album/the-sweetest-sound σε εθελοντική τιμή. Σπεύσατε…

Κομμάτια αναφοράς: Κυριακή, Αυτά είναι τα όνειρα, Crying, Lonely, That Kind Of Girl

 https://www.youtube.com/watch?v=zaS_5QALXJQ&feature=emb_logo

 

 

Rami WinstonPolaroids

Η αισθητική της περιπλάνησης 

Ο Rami Winston είναι Έλληνας καλλιτέχνης, συριακής καταγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τη εφηβική του ηλικία. Σήμερα συνθέτει μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις. Ο ήχος του είναι ένας συνδυασμός Trip Hop, Americana και Pop, μπλεγμένα με Lo Fi beats. Επίσης, είναι ο κύριος τραγουδιστής και κιθαρίστας του Αθηναϊκού rock n roll trio, Supersoul.

Το Polaroids όπως λέει ο ίδιος: “είναι ένα storybook, με 7 διαφορετικές ιστορίες, γραμμένο τα τελευταία 4 χρόνια. Πάντα πίστευα ότι οι ήχοι έχουν συγκεκριμένες υφές και χρώματα και για μένα προσωπικά, καθένα από αυτά τα κομμάτια αντιπροσωπεύει μια δήλωση, με αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο του συνδυασμού του Blues με Lo Fi beats. Ουσιαστικά η ανάμιξη κιθάρων πάνω σε beats, ήρθε επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να ηχογραφήσω τύμπανα στο σπίτι…”

Ακούγοντας το άλμπουμ καταρχάς μου ήρθαν στο μυαλό περιπτώσεις σαν των Portishead, των Massive Attack (ιδίως του Mezzanine) και του Tricky, γενικά του Trip hop ρεύματος στην πιο δημιουργική του φάση, όπως και δουλειές πολλών DJ παραγωγών που συνδυάζουν τα μπητ με την ατμοσφαιρικότητα. Αυτά είναι ήδη αρκετά credits για να «στήσεις αυτί» σε ένα δίσκο.  Ωστόσο το ιδιαίτερο στοιχείο του Polaroids είναι η αίσθηση της περιπλάνησης που αναδύει ως άκουσμα σε πολλά του σημεία ο Rami Winston, στοιχείο που «δανείζεται» από την Americana, αλλά μια περιπλάνηση ηχητική αντανάκλαση των δρόμων της νυχτερινής Αθήνας που σε συνδυασμό με τη φωνή του Winston φτιάχνει ένα ιδιαίτερο μουσικό στίγμα.

Το Polaroids είναι μικρής διάρκειας, περίπου 26 λεπτά και μόλις τελειώνει αναρωτιέσαι γιατί, καθώς το ηχητικό αποτέλεσμα σχετικά με τον χρόνο προσφοράς του σου αφήνει μια δόση ανικανοποίητου. Το repeat είναι η μόνη λύση.

Κομμάτια αναφοράς: Scar on my face, Broken Promises Blues

https://www.youtube.com/watch?v=vWlYz-nGw6M

 

 

Moderator – Midnight Madness 

Σαν παλιό μεταμεσονύκτιο σινεμά… 

Ο Moderator κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ τον Μάρτιο που μας πέρασε  και αυτή τη φορά με τη Melting Records. Ως παραγωγός έχει καταφέρει να τραβά τη προσοχή μας με κάθε του κυκλοφορία. Το Midnight Madness, μετά το πιο ταξιδιάρικο και διεθνοποιημένης ηχητικής αισθητικής The Mosaics του 2019 και το Sinners Syndrome, άλμπουμ του 2018 που τον σύστησε σε ένα ευρύτερο κοινό, ακούγεται σαν να είναι αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης των δύο. Ίσως οι ιδέες που έχει ο Moderator τα τελευταία χρόνια να βρήκαν αυτή τη φορά μια συνθετική  λειτουργία και οδήγησαν στο Midnight Madness.

Το άλμπουμ διαθέτοντας τις βάσεις, τις τεχνικές και τα αισθητικά στοιχεία των δύο προκατόχων του βασίζεται και αυτή τη φορά σε ήχους και «δάνεια» από το παρελθόν. Από ένα παρελθόν πληθώρας στοιχείων με αναφορές στο swamp blues, τη Latin jazz, τη pop των 50ς, το spaghetti Western, το rockabilly, τους tribal ρυθμούς, τη Memphis soul, το πρώιμο garage, τη ψυχεδέλεια, την τύπου Morricone και όχι μόνο cinematic αισθητική.

Από αυτά τα διαφορετικά στοιχεία παράγεται ένα μουσικό σύμπαν γεμάτο εκπλήξεις, ένα γοητευτικό ηχητικό αμάλγαμα. Η «μαστοριά» και η παιδεία του Moderator είναι αυτή που κάνει το «ρετρό» να μην ακούγεται καθόλου παλιό και ξεπερασμένο αλλά φρέσκο και υποσχόμενο.

Σαν τις ταινίες του μεσονυκτίου, ταινίες έκπληξη, ταινίες πρόκληση, ταινίες cult, έτσι και το Midnight Madness εκτυλίσσεται στα αυτιά και τη σκέψη χωρίς να είσαι σίγουρος τι σε περιμένει στην επόμενη «σκηνή». Το άλμπουμ έχει στιγμές για ξεφάντωμα, άλλες για άραγμα το σούρουπο σε μια παραλία, στιγμές για ταξίδι και άλλες πιο φευγάτες. Είναι ένα απολαυστικό άκουσμα. Προμηθευτείτε το από https://moderator.bandcamp.com/album/midnight-madness.

Κομμάτια αναφοράς: Walking Slow, Wish I Was Dead, Guilty As Charged, Haunted Lover, Still Thinking of You.

https://www.youtube.com/watch?v=oO6MNwLuPU0

 

 

DJ Booker x MC Yinka – Night Lights

Πώς θα ακούγονταν ο Roc Marciano και ο MF Doom αν είχαν γεννηθεί στην Αθήνα από μετανάστες γονείς; Ο MC Yinka και ο DJ Booker δίνουν την απάντηση με την συνεργασία τους και μας παρουσιάζουν τον πρώτο τους κοινό δίσκο Night Lights.  Οι 2 φυσιογνωμίες του hip hop, στους οποίους και η αναφορά δεν είναι μια τυχαία επιλογή αλλά σηματοδοτεί τηn κατεύθυνση της αισθητικής τού Night Lights ηχητικά και στιχουργικά γιατί τόσο ο Roc Marciano όσο και ο MF Doom είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι (ο MF Doom όχι πια καθώς πέθανε τη χρονιά που μας πέρασε) του αστικού ήχου που βασίζεται στη soulful αισθητική και την αφήγηση της σύγχρονης πραγματικότητας των μεγαλουπόλεων.

Ο δικός μας MC Yinka εμπνέεται από την αστική πραγματικότητα και τις πολυπολιτισμικές υποκουλτούρες της περιοχής. Με την ξεχωριστή και χαρακτηριστική του φωνή αγγίζει διάφορα κοινωνικά προβλήματα και πνευματικές ανησυχίες. Αποτελεί εδώ και καιρό εμβληματική φυσιογνωμία του εγχώριου ραπ.  

Την παραγωγή του Night Lights την έχει αναλάβει πλήρως ο DJ Booker, ο οποίος διαμορφώνει μια πραγματικά «νυχτερινή» αισθητική, ειδικά το ομότιτλο κομμάτι τού άλμπουμ ακούγεται σαν μια νυχτερινή βόλτα στους δρόμους της πόλης. Εξισορροπεί μεταξύ trippy και μινιμαλιστικών ήχων με σκοτεινά και abstract δείγματα, jazzy, soul και cinematic αναφορές. Tα beats ποικίλουν από broken beat επηρεασμένα από το στυλ του J Dilla έως beats με διακριτικά μοτίβα κρουστών που εξεγείρουν τη φαντασία και τις προσδοκίες του ακροατή, ενώ δε θα μπορούσαν να λείπουν τα σκρατς του, τα οποία και τον καθιέρωσαν ως έναν απ’ τους καλύτερους scratch DJs στην Ευρώπη σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό Undercover HipHop. Συνολικά επιτυγχάνει μια λειτουργική σύνθεση δειγμάτων, ρυθμών, ήχων και αισθητικής.

Στο άλμπουμ συμμετέχει ένας απ’ τους κορυφαίους MCs με κοινωνικοπολιτική θεματολογία, ο Mr. Lif, γνωστός και από τη συμμετοχή του στους Thievery Corporation, καθώς και οι hip-hop καλλιτέχνες του δρόμου Twinsanity που μας εφιστούν την προσοχή για την ωμή πραγματικότητα από την Αθήνα έως την Βοστόνη.

Το Night Lights κυκλοφορεί σε βινύλιο από τη Mind The Wax από τις 26 Φεβρουαρίου 2021, και περιέχει 10 κομμάτια.
Διαθέσιμο για παραγγελία μέσω Bandcamp:
https://djbooker.bandcamp.com/album/night-lights

Κομμάτια αναφοράς: Night Lights, Stretch, Athens Shitty

https://www.youtube.com/watch?v=WwTZ0SPPBD0

 

  

Kooba Tercu – Proto Tekno Remixed

Συνθετική αναδόμηση 

Η μουσική των Kooba Tercu είναι γνωστή σε αυτήν εδώ τη στήλη, όπως είναι γνωστή και η εκτίμηση που έχουμε για τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες τους. Αυτή τη φορά έχουμε μια κυκλοφορία με Remixes πάνω στο υλικό του τελευταίου τους άλμπουμ Proto Tekno που είχε κυκλοφορήσει το Μάιο του 2020.

Όταν λέμε remixes δεν εννοούμε την προσθήκη κάποιων συνοδευτικών μπητ πάνω στο πρωτογενές υλικό προς τέρψη χορευτικών αναγκών. Η μουσική των Kooba Tercu δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Αντίθετα προϋποθέτει μια κατανόηση του υλικού και των πολλαπλά δυνητικών του τάσεων εξέλιξης, στην ουσία μια λογική reconstruction που θα καταφέρνει κάθε  ρεμιξαρισμένο κομμάτι τόσο να μοιάζει όσο και να διαφέρει σε σχέση με το πρωτότυπο. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έψαχνε η μπάντα για αυτή την κυκλοφορία και τελικά οι παραγωγές που περιέχονται σε αυτή υπηρετούν αυτή τη φιλοσοφία.

Το αποτέλεσμα ηχεί σαν μια ηλεκτρονική εκδοχή με πειραματικά, ambient και noise στοιχεία των κομματιών του  Proto Tekno. Πάρτε λοιπόν ως βάση το kraut/prog/post punk ήχο των Kooba Tercu προσθέστε του μια τέτοιας ηχητικής προσέγγισης τεχνική και έχετε το Proto Tekno Remixes. Αν η μπάντα σκεφτεί από εδώ και πέρα να εντάξει περισσότερο και μια τέτοια ηλεκτρονική διάσταση δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο. Μια χαρά «δένει» το πράγμα…

Το Remixes κυκλοφόρησε στις 6 Νοέμβρη του 2020 και μπορείτε να το βρείτε στο https://koobatercu.bandcamp.com/album/proto-tekno-remixed

https://www.youtube.com/watch?v=JUIPEwdAXrg

 

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…