Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Disc Lab Rock Εντάσεις με χαρακτήρα Vol I

| 13/07/2020

Είπαμε τώρα που βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού να ανεβάσουμε λίγο την ένταση. Αλλά επειδή η ένταση από μόνη της δεν λέει και πολλά πράγματα, επιλέγονται 4 δίσκοι (από αρκετούς που έχουμε στη διάθεση μας) με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δίνουν στην ένταση ουσία και άποψη. Με VIC, Thrax Punks, ΜΙΝΕΡΒΑ και Electric Feat, τσιτώνουμε τα ηχεία και τις αισθήσεις μας για να πάει το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι όσο γίνεται καλύτερα. Αυτή  είναι μια πρώτη ενότητα τέτοιων δίσκων (θα ακολουθήσουν και άλλες σε επόμενη φάση) που είναι έλλειμμα να μην ακουστούν από το κοινό.

VILAGGERS of IOANNINA CITY: AGE OF AQUARIUS

Με τη γοητεία της εποχής του υδροχόου

Η πενταετής δισκογραφική απουσία των VIC, μετά το Riza και το Zvara/Karakolia ep, είχε προκαλέσει αρκετή συζήτηση στο κόσμο, πράγμα λογικό για ένα γκρουπ που ταρακούνησε όσο λίγα το εγχώριο κοινό τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα και σχεδόν πάντα ο δεύτερος δίσκος αποτελεί δοκιμασία για κάθε μπάντα που έχει κάνει εντύπωση με το ντεμπούτο της. Τα ερωτήματα περί επανάληψης της «συνταγής» της επιτυχίας και ειδικά στη περίπτωση των VIC το ερώτημα για ένα ακόμη άλμπουμ με «διασκευές» και αξιοποίηση της ηπειρώτικης παράδοσης, έδιναν και έπαιρναν στη συζήτηση φίλων και «φίλων» του γκρουπ αν και είναι γεγονός ότι τα ερωτήματα αυτά είχαν κυρίως καλοπροαίρετη διάθεση.

Ο ερχομός του Age of Aquarius ήταν μια ξεκάθαρα θετική απάντηση στην όποια ερώτηση. Το Age of Aquarius δεν θα ήταν «διασκευές» και «συνταγή» επιτυχίας, αλλά ένα επιβλητικό συμπαγές (και όχι μονότονο) αισθητικά άκουσμα, αυτή τη φορά δε με αγγλόφωνο στίχο. Μια stoner-ψυχεδελική-progressive κατάθεση μουσικής ψυχής με αισθητικά λειτουργική και δεμένη παρέμβαση της τσαμπούνας και του κλαρίνου, σαν εκείνη την ιδιαίτερη «δική μας» συμβολή στην εξέλιξη του σύγχρονου και διεθνοποιημένου ροκ ήχου. Δυνατές  συνθέσεις με ανάπτυξη της δυναμικής τους από την εκτέλεση, το δέσιμο και το κλίμα της μπάντας, κομμάτια όπως το «δαιμονισμένο» For The Innocent, την ηχητική «ιεροτελεστία» του Dance of Night, το ομώνυμο, το τραχύ «βουνίσιο» Father Sun, το μεταλλικό reggae Millennium Blues ή τo φευγάτο Cosmic Soul. Πραγματικά δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις κάποια κομμάτια από κάποια άλλα. Θα μπορούσαν βέβαια κάποια από τα κομμάτια να είχαν μικρότερη διάρκεια, αλλά πάντα χρειάζεται ένα ψεγάδι, μια αδυναμία για να κρατιέσαι στη γη… Σε κάθε περίπτωση εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο που θα αποτελεί από εδώ και πέρα σημείο αναφοράς για την εγχώρια παραγωγή. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αυστριακή Napalm Records, που κάτι κατέχει από σκληρό ήχο, έσπευσε να επανακυκλοφορήσει το  Age of Aquarius, του οποίου η αντιμετώπιση από το διεθνή τύπο υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική.

Το Age of Aquarius κυκλοφόρησε από τη Mantra Records το Σεπτέμβριο του 2019 και σε διεθνή διανομή από την Napalm Records από το Μάρτιο του 2020.

 

THRAX PUNKS: THRAX PUNKS

Η Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια επέστρεψε για τα καλά!

Οι Thrax Punks είναι ένα τρίο από την περιοχή της Θράκης που ανήκει και αυτό με τη σειρά του στο ρεύμα των νέων μουσικών που πειραματίζονται με την παραδοσιακή μουσική (VIC, Baildsa, Στιχόβολη, Folk n’ Roll, Δάρνακες και πολλοί άλλοι). Οι Thrax Punks προσεγγίζουν με ένα πανκ και ψυχεδελικό τρόπο το θρακιώτικα, στα οποία δίνουν ένα άκρως δυναμικό και διονυσιακό χαρακτήρα, όπου κυριαρχεί το κλίμα του πανηγυριού και όσοι τους έχουν δει ήδη live το έχουν καταλάβει καλά…. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το ep που κυκλοφόρησε το 2016 είχε τίτλο «Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια». Τον περασμένο Νοέμβρη κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ το οποίο συνδύασαν με μια τρίμηνη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους άλμπουμ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσει κάποιος ή κάποια τις δυνατότητες που έχει η Θρακιώτικη μουσική παράδοση όταν πέφτει στα χέρια τολμηρών μουσικών που κάνουν ταυτόχρονα δύο φαινομενικά αντιφατικά πράγματα: τη παίρνουν στα σοβαρά και «ασεβούν» πάνω της ώστε να την αναβαπτίσουν στο σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα κάνουν και τα δύο με επιτυχία. Γκάιντες, νταούλια, λύρες, τύμπανα και ηλεκτρικές κιθάρες απογειώνονται  και απογειώνουν. Βρείτε και ακούστε το δίσκο και σε πρώτη ευκαιρία δείτε τους live.

Οι Thrax Punks είναι οι: Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι, θρακιώτικη λύρα, φωνή), Βαΐτσης Χαρακοπίδης και Πάνος Γκίνης (ηλεκτρική κιθάρα)

ΜΙΝΕΡΒΑ: KONSERVA

Garage, μεράκι και μουστάκι…

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις θετικές, θετικότατες θα έλεγα, εκπλήξεις της χρονιάς που διανύουμε. Οι Μινέρβα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Κonserva” ψηφιακά στις 12 Φεβρουαρίου και σε συλλεκτικό βινύλιο (μαύρο και έγχρωμο) το Μάρτιο από τη Sound Effect Records.

Οι Μινέρβα αυτοπροσδιορίζονται ως garage/lo-fi quartet και εμφανίστηκαν στο φως του ήλιου στα τέλη του 2017, με καταγωγή την Κόρινθο και headquarters την Αθήνα. Τρεις φίλοι (George, Dennis and Jim) βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή με κοινό έδαφος την garage μουσική και όχι μόνο. Λίγους μήνες μετά η μπάντα αποφάσισε να μεγαλώσει το ηχητικό της φάσμα και έτσι άλλο ένα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια (Spilios). Ύστερα από τα πρώτα live σε Αθήνα και επαρχία πλάι σε δυνατά ονόματα της εγχώριας underground σκηνής (The Cave Children, The Steams, The Noise Figures, Whereswilder, Bazooka) και με άφθονη ενέργεια να τρέχει από τα μπατζάκια, το σχήμα κυκλοφόρησε του πρώτο self-titled EP (Βέλβετ/Mama Shoe) σε digital μορφή τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο χειμώνας του 2019 μετά από αρκετά χιλιόμετρα στην ελληνική επαρχία (Κόρινθος, Αίγιο, Πάτρα, Καλαμάτα, Λεωνίδιο, Σπάρτη, Ηράκλειο Κρήτης, Σάμος) και παρουσία σε κάποια από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά festival (Ζiria Festival, Under The Sun Festival), έφτασαν στην ολοκλήρωση του πρώτου τους άλμπουμ. Η αλήθεια είναι ότι όσοι και όσες τους είχαν πετύχει σε κάποιο live ή όσοι είχαν ακούσει το Turn me On στο διαδίκτυο αποκλείεται να μην σκέφτηκαν ότι κάτι πολύ καλό συμβαίνει εδώ.

Οι Μινέρβα (όνομα και αυτό, τέλος πάντων) παίζουν ένα εκρηκτικό, γκρουβάτο και sexy χαρμάνι από garage, surf, post punk με επιρροές από μπάντες όπως οι Magazine και οι Gang of Four, χαρμάνι, ένα διασκεδαστικό και all time party εθιστικό ήχο που απογειώνει τις αισθήσεις και τις διαθέσεις. Πραγματικά ένας δίσκος που χαίρεσαι να ακούς. MINERBA really turns you on!..

To “Κonserva” περιέχει 10 τραγούδια που ξορκίζουν με εκρηκτικό τρόπο όσα άσχημα συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Όλα όσα περιέχει η κονσέρβα που λέγεται Αθήνα. Από την ρουτίνα, το άγχος, την ασχήμια, τα νεύρα, τη στεναχώρια μέχρι τις δυσκολίες των ανθρωπίνων σχέσεων. Ο στίχος, πότε ελληνικός και πότε αγγλικός, είναι ευθύς και άμεσος  (για να μην τον ξεχνάς ποτέ, σαν τα λαϊκά σουξέ ένα πράγμα).

Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Άλεξ Μπόλπαση σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση στο Artracks Recording Studios τον Φλεβάρη του 2019, και η δεύτερη φάση στο Suono Studio καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2019. Το τελικό mastering έγινε από τον Αμερικανό Nick Townsend στο Costa Mesa (California, US). Το artwork βασίστηκε σε μια φωτογραφία της Ξανθής Γκεσούλη και το επιμελήθηκε ο Bewild Brother.

Αν υπήρχαν τρεις λέξεις που να χαρακτήριζαν τους Μινέρβα αυτές θα ήταν: Μουστάκι, Garage και Μεράκι!

ELECTRIC FEAT: ELECTRIC FEAT

Παλιοροκιές….

«To ροκ έχει πεθάνει οπότε ας χορέψουμε πάνω στις στάχτες του»…..

Η ρήση που συνοδεύει τη κυκλοφορία των Electric Feat μόνο ως ειρωνεία μπορεί να κατανοηθεί ακούγοντας το άλμπουμ και αυτό γιατί το Electric Feat αποτελεί τη χαρά των απανταχού «παλιοροκάδων» και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ανάμεσα μας…

Το πρώτο άλμπουμ των Electric Feat ξυπνάει θύμισες στους παλιούς ακροατές και προκαλεί τους νέους σε περαιτέρω αναζήτηση των πολλαπλών επιρροών που στοιχειώνουν τα αυλάκια του. Ο Alice Cooper και οι Grand Funk, οι Cream και οι Doors, το hard rock, η ψυχεδέλεια και το ηλεκτρικό blues, μαγειρεύονται ηχητικά από το από τέσσερις φίλους φρικιά, θαμώνες της μπυραρίας της γειτονιάς: Dr. Nanos, Madam Manthos, Prins Obi και The Tree, καταλήγοντας σε μια τωρινή ωδή στο αιώνιο Rock ‘n’ Roll!

To Electric Feat, ηχογραφήθηκε (σχεδόν ζωντανά) στο ‘ζεστό’ στούντιο Δισκέξ, με την πολύτιμη βοήθεια του Σέργιου Βούδρη.

Κυκλοφορεί σε βινύλιο και digital album από την Inner Ear από τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

 

 

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…