Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Disk Lab Rock Εντάσεις με χαρακτήρα Vol IΙ

| 03/09/2020

Το disc lab, κρατώντας τις υποσχέσεις του, συνεχίζει την ενότητα των δίσκων Rock έντασης  με χαρακτήρα, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά 3 άλμπουμ εγχώριων δημιουργών που χρήζουν σημαντικής ενασχόλησης. Ο πρώτος δίσκος μας έρχεται από το Λονδίνο, στο οποίο όπως φαίνεται η ελληνική μουσική παροικία αυξάνεται. Πρόκειται για το τρίτο δίσκο των Casual Nun “Resort for Dead Desires”, ένα heavy rock ψυχεδελικό και πειραματικό άλμπουμ για δυνατές ακροάσεις. Το επόμενο είναι το ντεμπούτο των The Bonnie Nettles με τίτλο το όνομα τους, αδιαμφισβήτητα ένα θετικότατο εναρκτήριο βήμα για τη μπάντα. Η τωρινή μας ενότητα κλείνει με το νέο δίσκο των 1000Mods “Youth of Dissent”.

Casual Nun: Resort for Dead Desires

Χωρίς ιερό και όσιο….

Οι Casual Nun είναι οι P Kaponis (Drums), M Ridout  (Guitar), V Sakkos – Vocals και I Theocharopoulos  (Bass). Μπάντα κατά ¾ ελληνική με ενίσχυση από τη Καλιφόρνια και έδρα της το Λονδίνο, με μέλη από τους Cooba Tercu, Members of Throne και Dethscalator, τα οποία ένωσαν τις θορυβώδεις ανησυχίες τους και τους πειραματισμούς τους με σκοπό, όπως φαίνεται από το ηχητικό αποτέλεσμα και του Resort for Dead Desires, ένα rock απελευθερωμένο από νόρμες και συμβάσεις. Από τη πρώτη στιγμή του δίσκου, το εναρκτήριο Party Favors, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για μια βόλτα στα γνωστά μονοπάτια της ροκ. Ψυχεδέλεια, αυτοσχεδιασμοί, βαριές ηλεκτρικές κιθάρες, άλλοτε ρυθμικό σφυροκόπημα και άλλοτε παύσεις για ανάπτυξη του πειραματισμού διασχίζουν το άλμπουμ. Υπάρχουν στιγμές που διακρίνεις επιρροές από τους Butthole Surfers και τους Big Black και βέβαια τους Amon Duul, αλλά και συνολικά το σκληρό ήχο. Οι Casual Nun αποφεύγουν τη μονοτονία, απαιτούν και κερδίζουν τη συνειδητή ακρόαση για να ξεδιπλωθεί μπροστά στον ακροατή και την ακροάτρια η μουσική τους φιλοσοφία και τα επίπεδα της ακρόασης. Στίχοι για τα παιχνίδια του μυαλού με τις απαραίτητες δόσεις σουρεαλιστικής διάστασης «συγχωνεύονται» με τον ήχο της μπάντας και την «τρέλα» της…

To Resort for Dead Desires κυκλοφορεί από τις 17 του περασμένου Μάρτη ψηφιακά, αλλά  και σε περιορισμένα αντίτυπα βινυλίου από την Hominid Sounds x Box Records 2020.

The Bonnie Nettles: The Bonnie Nettles

Ταξίδι, αλητεία, φαντασία.

Το ντεμπούτο των Bonnie Nettles, αναμενόμενο από αρκετούς λόγω των επιτυχημένων live εμφανίσεων του σχήματος, μας δίνει ένα ακόμη άλμπουμ υψηλού ενδιαφέροντος, ένα άλμπουμ που όσο ακούγεται άλλο τόσο χορεύεται. Με Indy επιρροές από Βρετανία μεριά, με αλήτικη rock n roll διάθεση, με ψυχεδελικούς τόνους και «βρώμικες» κιθάρες που «κελαηδούν» συνεχώς, δυναμικό, με ρυθμό και μελωδικότητα, το “The Bonnie Nettles” αξίζει πολλαπλές ακροάσεις. Με ταξιδιάρικες συνθέσεις που θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό όπως το Already In, το Saristra (προς τιμή του ομώνυμου φεστιβάλ στη Κεφαλονιά και την εμφάνιση του γκρουπ τον Αύγουστο του 2017) ή το Selotolei.  Σίγουρα ένα πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο που προσφέρει διαφορετικό ηχόχρωμα στην εγχώρια ροκ και μπορεί να ακουστεί το ίδιο καλά σε διαφορετικές καταστάσεις, σε ταξίδια, πραγματικά ή πνευματικά, σε πάρτι και ολονύχτιες παρέες ή απλά για να ξεφύγεις από τη καθημερινή συνήθεια, με άλλα λόγια ένα άλμπουμ πολλών και διαφορετικών δυνατοτήτων.

Πολύ καλή η παραγωγή που οφείλεται στην ίδια τη μπάντα και τον Alex Bolpasis ο οποίος έκανε και τη μίξη. To άλμπουμ κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 19 Μάρτη και σε βινύλιο τον περασμένο Απρίλιο από τη Blackspin Records. Στην έκδοση του βινυλίου υπάρχει και τα προ διετίας single του συγκροτήματος το  “Rave on Love Me”.

1000Mods: Youth of Dissent

Σε «νέους» δρόμους.

Στις μπάντες όπως και σε κάθε συλλογικότητα υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της αλλαγής, αυτό άλλωστε χαρακτηρίζει και τη δυναμική τους. Σκεπτόμενοι με τέτοιο τρόπο  οι 1000Mods, αφήνουν τις μακρόσυρτες «stoner-psychedelic» ελεγείες που μας είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια, φτιάχνοντας, στο τελευταίο τους άλμπουμ «Youth of Dissent», ένα πιο στακάτο hard rock ήχο γεμάτο από επιρροές του σκληρού ήχου των 90’s, αλλά και του λεγόμενου post-grunge.

Απότομη στροφή; Ξαφνική αλλαγή; Δεν θα το έλεγα μιας και στο αμέσως προηγούμενο τους Repeated Exposure to…είχαν ρίξει κάποιες προειδοποιητικές βολές. Από ότι φαίνεται η   μπάντα ήταν σε φάση αναζήτησης της επομένης περιόδου και των χαρακτηριστικών της και το «Youth of Dissent» αποτελεί ένα πρώτο ισχυρό δείγμα.

Αρκεί η φιλοσοφία της αλλαγής για να κάνει μια μπάντα κάτι καλό; Σε καμιά περίπτωση. Συμβόλαιο με την επιτυχημένη αλλαγή δεν έχει υπογράψει κανείς. Οι 1000Mods όμως αποδεικνύουν ότι  μπορούν να γίνουν κάτι πολύ παραπάνω από ένα εκ των ιερών τοτέμ του εγχώριου Stoner. Γιατί; Γιατί μπορούν και γράφουν καλά κομμάτια, στη προκειμένη περίπτωση χαρακτηριστικά: Pearl, So Many Days, Dear Herculine, Less Is More, αλλά και γιατί δεν δείχνουν αισθητική εμμονή και «ασφάλεια».

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Σιάτλ με το τιμόνι της παραγωγής να έχει δοθεί στα χέρια του πολύπειρου Matt Bayles  (Soundgarden, Pearl Jam, Mastodon και πολλοί άλλοι), ο οποίος αδιαμφησβήτητα έχει παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα, όπως κάνουν όλοι οι σοβαροί παραγωγοί όταν συνεργάζονται με σοβαρές μπάντες. Η ίδια η επιλογή του από τους 1000Mods μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς ενίσχυσε αν μη τι άλλο τους αισθητικούς προσανατολισμούς που αναζητούσαν.

Εν ολίγοις, οι «νέοι» 1000Mods και το Youth of Dissent είναι καλοδεχούμενοι. Μπορεί να στεναχώρησαν κάποιους από τους φανς, σίγουρα θα κερδίσουν αρκετούς νέους, αλλά έτσι είναι η μουσική, όπως και η ζωή, προχωρά, αλλάζει, εξελίσσεται.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Ouga Booga and the Mighty Oug Recordings στα τέλη του προηγούμενου Απρίλη.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…