El Tanf: Η «μαύρη τρύπα» της αμερικανικής στήριξης στον ISIS

Η Ρωσία κατήγγειλε επίσημα τις ΗΠΑ γι' αυτό που ξέρει ο κόσμος όλος

| 07/10/2017

Με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή να επιδεινώνεται, η Ρωσία προχώρησε την Παρασκευή σε μια καταγγελία, η οποία, αν και δεν αποτελεί έκπληξη, ως προς το περιεχόμενό της, ωστόσο, η σημασία της είναι προφανής, ακριβώς λόγω του επίσημου χαρακτήρα της: Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε ευθέως και απερίφραστα τις ΗΠΑ, ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση στο El Tanf, στα σύνορα  Συρίας – Ιορδανίας, χρησιμοποιείται από τον ISIS για επιχειρήσεις εναντίον του συριακού στρατού και του άμαχου πληθυσμού.

Το ότι ήταν απλά… Παρασκευή για τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, επίσης δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλωστε, ουδέποτε οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση ένιωσαν την ανάγκη να απολογηθούν για τον αποδεδειγμένο, βασικό και πρωταρχικό ρόλο τους στην «εργαστηριακή» κατασκευή της σύγχρονης εκδοχής του «τζιχαντισμού», ως «όπλο πολλαπλών χρήσεων». Καταρχήν για την ιμπεριαλιστική επιβολή των διαχρονικών συμφερόντων του κεφαλαίου τους στην ευρύτερη περιοχή, την οποία εκλαμβάνουν ως ένα γιγαντιαίο ενεργειακό «Κλοναϊκ». Στόχος ο οποίος ευλόγως έχει ως παρελκόμενο τον λυσσαλέο πόλεμο ενάντια στην χειραφέτηση των λαών της Μέσης Ανατολής από την ταξική εκμετάλλευση και τον θρησκευτικό σκοταδισμό και, παλαιότερα, ενάντια στην βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης σε αυτόν τον αγώνα χειραφέτησης. Οι Μουτζαχεντίν, οι Ταλιμπάν, οι βαθύτατα αντιδραστικές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από την Δύση στην επιχείρηση «Αραβική ‘Ανοιξη», είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ποιοι είναι οι «εκλεκτοί συνομιλητές» της από το Αφγανιστάν μέχρι το Μαρόκο.

Αναλόγως, τα συντριπτικά στοιχεία για την στήριξη του ISIS από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας τεκμηριώνουν μια συνέχεια και συνέπεια της ίδιας παλιάς τακτικής.

Η ενεργητική εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία και ο άγριος ανταγωνισμός της με τις ΗΠΑ ενισχύουν αυτήν την τεκμηρίωση με περισσότερα στοιχεία. Ετσι, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγος, ‘Ιγκορ Κονασένκοφ, αποκάλεσε την αμερικανική στρατιωτική βάση στο El Tanf ως «μαύρη τρύπα», μέσα από την οποία περνούν μεταφερόμενες μονάδες του ISIS για να πραγματοποιούν επιθέσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κονασένκοφ κατήγγειλε επίσης,, ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην βάση ως ανθρώπινη ασπίδα – ό,τι ακριβώς κάνει και ο ISIS στις κατεχόμενες πόλεις – και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας εξήγησε ότι η δημιουργία της βάσης δικαιολογήθηκε αρχικά από τους Αμερικανούς ως «αναγκαιότητα» για τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS. Εκτός από αυτό, εκπρόσωποι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Νορβηγία, υπό την κάλυψη της τακτικής αεροπορίας και πυραυλικών συστημάτων, εκπαιδεύουν μαχητές του λεγόμενου «Νέου Συριακού Στρατού» εναντίον της Δαμασκού. Ωστόσο, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματικός με νόημα, επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών του ISIS στον μισό χρόνο ύπαρξης της βάσης, δεν παρατηρήθηκαν.

Η El Tanf «μετατράπηκε σε μια “μαύρη τρύπα” 100 χιλιομέτρων στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία. Και στην θέση του Νέου Συριακού Στρατού πετάγονται από εκεί μέσα μεταφερόμενες μονάδες του ISIS και πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των συριακών στρατευμάτων και του άμαχου πληθυσμού» ανάφερε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Τόνισε, ότι με την προώθηση των συριακών στρατευμάτων προς τα ανατολικά, η παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου, περίπου 300 μαχητές από το Rukban μέσα σε δεκάδες SUV κινήθηκαν προς την πόλη El-Karjatein στην επαρχία της Χομς και προσπάθησαν να καταλάβουν τα υψώματα γύρω της.

0606tanf

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι μια μεγάλη μονάδα τρομοκρατών παρέκαμψε επιτυχώς όλες τις θέσεις των συριακών στρατευμάτων στις περιοχές του οικισμού Kharbat ash-Shhammi και του οικισμού Al-Basiri, έχοντας απόλυτα ακριβείς συντεταγμένες στα χέρια τους, που μόνο από αέρος θα μπορούσαν να ληφθούν, φράση η οποία παραπέμπει ευθέως σε αμερικανικό «δάχτυλο», αφού ο ISIS δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Εκείνες οι επιθέσεις του ISIS πραγματοποιήθηκαν σε μια ζώνη 50 χιλιομέτρων γύρω από την αμερικανική βάση, η οποία έμοιαζε να βρίσκεται στο «επιχειρηασιακό κέντρο».

Επιπλέον, στο προσφυγικό στρατόπεδο Ρουκμπάν που βρίσκεται κοντά στην βάση, ζουν τουλάχιστον 60.000 γυναικόπαιδα από την Ράκα και την Ντέιρ εζ Ζορ, με τους Αμερικανούς να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στα ανθρωπιστικά κονβόι από την Ιορδανία, τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις, μετατρέποντας τους πρόσφυγες σε ένα είδος ανθρώπινης ασπίδας για την βάση τους. «Οι πρόσφυγες του Ρουκμπάν είναι ουσιαστικά όμηροι, ακριβέστερα, είναι ζωντανές ασπίδες της αμερικανικής βάσης. Θυμίζω, ότι ανάλογες “ασπίδες”, εκτός των Αμερικανών, στην Συρία χρησιμοποιούν μόνο εκείνοι, εναντίον των οποίων ήρθαν εκεί να πολεμήσουν, οι τρομοκράτες» συνόψισε ο Κονασένκοφ.

20170804_rukban-1

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε επίσης, ότι στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν στο El-Tanf πυραυλικά συστήματα HIMARS, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του συριακού στρατού.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν, ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο άρχισαν να διαδίδονται φήμες, ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν το El-Tanf, αν και δεν επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές. Ενας Σύριος, πρώην μαχητής μιας από τις πολλές ένοπλες ομάδες που πολεμούν εναντίον της Δαμασκού και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του συριακού τομέα της βάσης στο El-Tanf – δηλαδή εκεί που στρατοπευδεύουν οι δυνάμεις που στηρίζουν οι Αμερικανοί εναντίον της Δαμασκού – ο Ασαντ Ασάλμ, ο οποίος αυτομόλησε στις κυβερνητικές δυνάμεις, είπε, ότι οι πρώην συμπολεμιστές του πωλούν τα όπλα που τους δίνουν οι Αμερικανοί, στον ISIS.

Σε σχετικό αφιέρωμα, το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia-24» ανάφερε, ότι ο επικεφαλής της πρώην μονάδας του Ασάλμ, πούλησε αμερικανικά αυτόματα М16 και М4, πολυβόλα και πυρομαχικά, ωστόσο, οι Αμερικανοί, όχι μόνο δεν πήραν μέτρα εναντίον του, αλλά, αντίθετα, του έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσει.

HIMARS_DA-SD-07-43938

«Οι Αμερικανοί δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο, εκτός από το συμφέρον τους. Για παράδειγμα, στο προσφυγικό στρατόπεδο του Ρουκμπάν, οι συνθήκες είναι άθλιες. Δεν υπάρχει καν ιατρική βοήθεια. Οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν κατοχικός στρατός» δήλωσε ο Ασάλμ.

Η ρωσική θέση ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν πολλαπλώς τον ISIS εκφράστηκε και από πολιτική πηγή. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας της Κρατικής Δούμας, Γιούρι Σβίτκιν, δήλωσε στο «Russia Today», ότι η εξόντωση του ISIS, δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον. «Η δράση των ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιφέρει την ήττα του ISIS, από την στιγμή που δεν εκλαμβάνεται από τους Αμερικανούς ως εχθρός, αλλά ως εργαλείο για την επίτευξη των γεωπολιτικών τους στόχων» ανέφερε.

Για τον Φραντς Κλίντσεβιτς, πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η «αντι-τρομοκρατική» ρητορική των ΗΠΑ κρύβει την πραγματική δράση των Αμερικανών στην Συρία, οι οποίοι «μιμούνται» ότι πολεμούν τον ISIS την ώρα που δημιουργούν όλες τις συνθήκες ώστε ο ISIS να συνεχίζει να επιχειρεί.

Μένει να δούμε αν, πότε, κατά πόσο και προς ποια κατεύθυση θα επιδράσει στις εξελίξεις αυτή η ρωσική, επίσημη καταγγελία. Το βέβαιο είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις λειτουργούν μακροπρόθεσμα ως διπλωματικά όπλα σε «ανύποπτο» χρόνο και σε «άσχετες» κρίσεις και σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Κριμαίας, όταν η Ρωσία «κούναγε» μπροστά στην «μούρη» της Δύσης το Κόσοβο, σε απάντηση της επίθεσης που δέχθηκε περί «προσάρτησης» της χερσονήσσου. Από αυτήν την άποψη, ποιος ξέρει ποια γωνιά του πλανήτη θα «ρουφήξει» η «μαύρη τρύπα» του El Tanf.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.