Σβάστικες στις κερκίδες...

Πώς... «χαλαρώνουν» οι Ουκρανοί ναζί

| 19/06/2016

Πριν τρεις μέρες, στην Λιόν, την ώρα που οι Βορειοϊρλανδοί πανηγύριζαν την πρώτη τους νίκη στο Euro 2016 – και παρθενική συνολικά στην ιστορία τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – επί της Ουκρανίας με 2 – 0, στις κερκίδες, Ουκρανοί φασίστες – «οπαδοί» επιδείκνυαν με προκλητική σαφήνεια την ιδεολογική τους «ταυτότητα», για την οποία δεν υπάρχει καμία «παρερμηνεία».

ναζι-ουκρανια1

Φυσικά, η Ουκρανία δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία οι ναζί χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως «προνομιακό» πεδίο δράσης, λόγω της δημοφιλίας του ως αθλήματος. Ωστόσο, θυμίζουμε, ότι το καθεστώς που επιβλήθηκε στο Κίεβο από τον Φλεβάρη του 2014, στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται στις φασιστικές, εθνικιστικές, νεοναζιστικές συμμορίες – ένοπλες ή με πολιτική έκφραση – οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στην επίθεση εναντίον του λαού του Ντονμπάς, όσο και εναντίον του κομμουνιστικού, ευρύτερα αριστερού, προοδευτικού κινήματος σε όλη την χώρα. Την ίδια ώρα που το καθεστώς θωρακίζει θεσμικά την αντικομμουνιστική – αντισοβιετική «επέλαση» με σειρά νόμων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, αναγνωρίζουν και τιμούν τις ουκρανικές φασιστικές οργανώσεις που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ναζί στην κατακτημένη Σοβιετική Ουκρανία την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

ναζι-ουκρανια3

Ποιος ξέρει… μπορεί και οι ναζί στις κερκίδες του σταδίου της Λιόν να «χαλαρώνουν» μετά το μακελειό στο Ντονμπάς ή το κυνήγι των βετεράνων της Αντιφασιστικής Νίκης…