Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Η θηλυκή πλευρά της σύγχρονης ελληνικής σκηνής

Female Power

| 13/02/2017

Τρεις κυκλοφορίες σε διάστημα λίγων μηνών, από την γνωστή μας ετικέτα της Inner Ear, με κοινό στοιχείο τη δισκογραφική παρουσία τριών νέων γυναικών που τις ενώνει η αναζήτηση προσωπικού καλλιτεχνικού οράματος, η ανάγκη δημιουργικής έκφρασης πέρα από τα τετριμμένα και πάνω από όλα η προσφορά σε εμάς καλαίσθητων μουσικών στιγμών, δεν μπορούσε να αφήσει αυτήν εδώ τη στήλη ασυγκίνητη. Ακούγοντας αυτά τα τρία άλμπουμ, σκέφτεσαι πως δεν τα έχει ισοπεδώσει όλα σε αυτή τη χώρα η ευτέλεια και η ευκολία, το αγοραίο και το επιφανειακό.

Κορίτσια που μεγάλωσαν ακούγοντας και όπως φαίνεται ανασκευάζοντας μια πληθώρα στοιχείων του εγχώριου και παγκόσμιου ήχου. Ακούγοντας και τα τρία άλμπουμ σου έρχονται αβίαστα στο μυαλό περιπτώσεις σαν της Bjork, της Florence Welsh (Florence and the machine) και της Goldfrapp, για να σταθώ μόνο σε τρεις περιπτώσεις.

Οι φωνές της Sisi, της Σοφίας και της Στέλλας είναι  τουλάχιστον αξιοσημείωτες, αν και διαφορετικού ύφους και ηχοχρωμάτων. Αυτές οι τρεις κοπέλες δεν πήγαν ούτε στο Voice ούτε στο Rising Star. Δεν εννοούμε βέβαια ότι όσοι και όσες πάνε σε αυτά τα reality show δεν έχουν φωνή ή δεν μπορούν να αναπτύξουν και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, αλλά θέλουμε να υπογραμμίσουμε από τη πλευρά μας την αξία της επιλογής χωρίς την εμπλοκή τους στα πανίσχυρα πλοκάμια του τηλεοπτικού και του χορηγικού μάρκετινγκ…..

Αξίζουν βέβαια συγχαρητήρια και στους υπεύθυνους συντελεστές της Inner Ear για τη διορατικότητα και το γούστο που χρειάζεται να έχει κάποιος για να δίνει στις μέρες μας δισκογραφικό βήμα σε τέτοιου χαρακτήρα νέες γυναίκες σε μια εποχή που και το νέα και το γυναίκα γίνεται ξανά πρόβλημα για κάποια ισχυρά κέντρα του συστήματος…

Sissi Rada:  “Pragma”

Μια art pop ρομάντζα..

Κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Νοέμβριο και η δημιουργία του διήρκησε 2 χρόνια. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της Rada, μιας και είχε προηγηθεί το self released split EP “Personae” που κυκλοφόρησε το 2013. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Βερολίνο και στην Αθήνα με το μόνιμο συνεργάτη της και παραγωγό, Max Trieder. Ως guest μουσικοί συμμετείχαν καλλιτέχνες, που συνέβαλαν με πολλούς τρόπους στην ταυτότητα της Sissi Rada, όπως οι Camerata Athens Quartet, ο Sergiu Nastaza (σόλο βιολί), ο Niklas Lutterbach (soundscape) και οι Florian Bitzer, Sebastian Meyer και Constanze Trieder (πνευστά). Η Sisi είναι μια νέα από τους χιλιάδες συνομήλικους της που τα τελευταία χρόνια η κρίση και οι συνέπειες της οδήγησαν στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα φροντίζει αυτή η μετάβαση να μετατρέπεται σε θετική δημιουργία.

16729066_754720424695031_4029264401206133041_n

Το Pragma είναι ένας θεματικός δίσκος, κατά την ίδια τη  δημιουργό: «μία προσπάθεια να τονιστεί η ευαισθησία των πραγμάτων που μας περιβάλλουν. Πραγματεύεται την οικουμενική λέξη “πράγμα” και τις διάφορες χρήσεις της και περιεργάζεται τον ψυχικό δεσμό του μοντέρνου ανθρώπου με τα σύμβολα, τους συμβολισμούς και την αναφορικότητα. Η διγλωσσία των στίχων υπογραμμίζει την πολυπολιτισμική κουλτούρα της εποχής και οι κοινές λέξεις τη μονογενή μας ρίζα».

16708469_754721091361631_5321621211765858803_n

Μουσικά, δύσκολα περιγράφει κανείς τον ήχο της Sissi Rada, καθώς ποπ, ηλεκτρονικά και κλασικά στοιχεία αναμειγνύονται με μοναδικό τρόπο για να δώσουν ένα εξίσου μοναδικό genre που η ίδια ονομάζει coquettish-classical-electro-doom pop, ως το χαρακτήρα του αισθητικού εύρους που κινείται η Rada. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα κομμάτια τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά δεν είναι καθόλου προβλέψιμα, οι συνθέσεις δεν ακολουθούν μια γραμμική ανάπτυξη, αλλά ρέουν μέσα από εναλλαγές.  H ίδια η Rada παίζει άρπα και διαθέτει μια πολύ όμορφη φωνή η οποία όπως ακούγεται χαρακτηριστικά σε αρκετά της «γυρίσματα» μπορεί να κινείται άνετα σε μεγάλο εύρος συχνοτήτων, τόσο χαμηλών όσο υψηλών. Κομμάτια όπως τα Sunday, Little White Boat και Your Laptop, πέρα από τη συνθετική ικανότητα της  υπογραμμίζουν και τις δυνατότητες της φωνής της. Συνολικά ένα άλμπουμ με ιδιαίτερο χαρακτήρα από μια, όπως ακούγεται, ιδιαίτερη μουσικό.

Κυκλοφορεί σε βινύλιο, cd και digital album

http://sissirada.com

Sofia  Sarri: “Euphoria”

Μια fusion μυσταγωγία

Οι αναγνώστες και αναγνώστες μας πιθανόν να την ξέρουν, όχι μόνο από τη συνέντευξη της στο periodiko.gr, αλλά από την περίοδο των Night on Earth και των συναυλιών του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουσα σε μια σειρά σχήματα  (Paracrousis,  Σανάδες μεταξύ άλλων) και με σειρά συνεργασιών, αρκετά ανήσυχο πνεύμα, από αυτά που αρέσουν σε τούτη εδώ τη στήλη και συνολικά στο toperiodiko.gr, έφτασε στο προσωπικό της  δισκογραφικό ντεμπούτο πριν από ένα μήνα περίπου.

Τι είναι το Euphoria; Δύσκολο να το κατατάξει κανείς μουσικά και αυτό το καθιστά εξαρχής θετικά προκλητικό. “Κάθε κομμάτι έχει την ιστορία του” λέει η Σοφία, “ένας ιερός δεσμός με τη φύση, σαν να υπάρχει ένα τοτέμ στο πνεύμα του κάθε τραγουδιού”. Το φεγγάρι, ο κούκος, ο λύκος, τα έγχορδα και τα ηλεκτρονικά micro beats μοιάζουν να ενώνονται άψογα με τα άλλοτε εύθραυστα και άλλοτε δυναμικά φωνητικά της Σοφίας, εκδηλώνοντας την παντοδυναμία της φύσης. Το δελτίο τύπου που συνοδεύει το άλμπουμ έχει δίκιο όταν σημειώνει ότι: «η μουσική της Σοφίας Σαρρή είναι προσωπική, παγανιστική και μαγική. Ένα σύμπαν όπου οι επιλογές χωρίς συμβιβασμούς είναι ευπρόσδεκτες, επιτρέποντας στην Κρητική λύρα, από τα βουνά της γενέτειράς της, να αισθάνεται άνετα δίπλα στο αναλογικό synth και στο δαιμονισμένο χτύπημα του διπέταλου».

16729250_754720364695037_3200238749372158041_n

Πραγματικά το άλμπουμ είναι μια fusion μυσταγωγία. Τι να σχολιάσει κανείς ακούγοντας για παράδειγμα το «Still Universe»; Την πρώτη φορά που το άκουσα φαντάστηκα ότι κάποιος έχει ανεβάσει στην ίδια σκηνή το Σινόπουλο μαζί με τους Archive. Το κομμάτι σε «διαβρώνει», μπαίνει μέσα σου, στροβιλίζει το εθνικό με το διεθνικό κομμάτι του εαυτού σου. Και μετά ακούς αυτή την «αρρώστια» το «The Moon», όπου είναι σαν  ένας θορυβώδης ηλεκτρονικός πειραματισμός τύπου Aphex Twin και the Bug να αλλοιώνει το triphop τύπου Portishead και ταυτόχρονα να τέμνεται από τη γλυκάδα του βιολιού ή από την άλλη το Fire με το παραπονιάρικο βιολί να ζωγραφίζει πάνω σε ένα σκοτεινό ψυχεδελικό τοπίο και λες «καλά ρε παιδιά γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα»; Να που γίνονται….

Και βέβαια πέρα από τη μουσική, υπάρχει και η φωνή της Σοφίας η οποία κολλάει πλήρως με τη γενική αισθητική του δίσκου. Αν δεν την έχεις ακούσει live με το που θα ακούσεις το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ το Kira Kitana με αυτά τα τραβηγμένα γυρίσματα ή τη ζεστή της αφηγηματικότητα στο Roller Coaster Blues ή το πόσο γλυκιά ακούγεται στο The Fire κατανοείς πως η μέχρι τώρα πορεία της την καθιστά ικανή να χειρίζεται τη φωνή της με πολυσύνθετο τρόπο.

Το άλμπουμ μπορεί να έχει τη προσωπική υπογραφή της Σαρρή, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους μουσικούς που έπαιξαν μαζί της. Στο Γιώργο Κοντογιάννη (Κρητική Λύρα), στο Μιχάλη Βρεττό (βιολί και ηλεκτρονικά εφέ), στο Κώστα Στεργίου (ηλεκτρονικά beats και ηλεκτρονικό πιάνο), στο Πέτρο Λαμπρίδη (μπάσο και αναλογικό συνθεσάιζερ), στο Γιώργο Κόλλια (τύμπανα) και στο Βαγγέλη Παρασκευαίδη (βιμπράφωνο). Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να έχεις μουσικούς που κατανοούν και μπορούν να μοιραστούν το όραμα σου.

Το ‘Euphoria” κυκλοφορεί σε LP, CD και digital album.

STELLA: «Works For You»

Αιθέρια ποπ…

Κλείνουμε αυτό το Disc Lab με τη πιο «φρέσκια» γυναικεία κυκλοφορία της Inner Ear, αυτή της Stella, η οποία  μετά το πολύ πετυχημένο ομώνυμο ντεμπούτο της, που κυκλοφόρησε το 2015,  επιστρέφει με το δεύτερο άλμπουμ της, “Works For You”, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα,  13 Φεβρουαρίου. Το άλμπουμ γράφτηκε και ενορχηστρώθηκε από τη Στέλλα, με την εξαίρεση δύο κομματιών (“Nest” και “Walk Like I Taught You”) όπου τη μουσική συνυπογράφει ο Βελισσάριος Πρασσάς. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στην Αθήνα το 2016 και η παραγωγή είναι του Nteibint και της Stella.

16684318_754721271361613_346115557939666197_n

Το “Works For You” διηγείται ιστορίες, τα έντεκα ποπ κομμάτια του μιλάνε για την αγάπη και τη φιλία μέσα από ένα πρίσμα προσωπικής αναζήτησης. Με αυτό το album η Stella οδηγεί τη μουσική της ένα βήμα μπροστά, καθώς εξελίσσει τον ήχο της και συνεχίζει να αναμιγνύει τις ποπ επιρροές της, δημιουργώντας την πιο δεμένη και ώριμη δουλειά της μέχρι σήμερα.

Η ποπ της Stella μου θυμίζει εκείνες τις στιγμές που έκαναν πολλούς και πολλές από εμάς να αγαπήσουμε τη ποπ των Βρετανικών νησιών στα 80’ς και 90’ς, μουσικών σαν τους Dubstar, τις Heart Throbs, τη Dido, αλλά και μετέπειτα αυτούς της σκανδιναβικής σχολής και της Ισλανδίας. Ωστόσο, ακούγεται σαν να ανακατεύει αυτές τις επιρροές με τη ζεστασιά της Μεσογείου.

16708300_754720604695013_128532883751586529_n

Η μουσική της Stella συνδυάζει την εσωτερικότητα με την κοινωνικότητα, τη μελαγχολία με τη φωτεινότητα. Προφανώς, η άλλη της ιδιότητας ως ζωγράφου την έχει καταστήσει ικανή να μπορεί να συνδυάζει και τα ηχοχρώματα πέρα από τα χρώματα. Η φωνή της μού είχε κάνει εντύπωση όταν την πρωτοάκουσα με τους Expert Medicine. Ακούγεται πολύ ζεστή και σου δημιουργεί μια οικειότητα και αισθητικά δένει πλήρως με το μουσικό συναίσθημα του άλμπουμ.

Αν και στο άκουσμα του Works For You, κομμάτια σαν το Nest, το Watch me dive, το One toy και το ομώνυμο ξεχώρισαν στα αυτιά μου, το άλμπουμ είναι ένα σύνολο τραγουδιών χωρίς συνθετικές ή ποιοτικές ανισομέρειες και πραγματικά ακούγεται ως όλο, πηγαίνοντας την ποπ που δημιουργείται στη χώρα μας ένα βήμα μπροστά. Με άλλα λόγια ο τίτλος του δικαιώνεται.

Το «Works For You» θα κυκλοφορήσει σε λευκό βινύλιο, CD και digital album.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…