Και επισήμως χωρίς περιφερειακά αεροδρόμια η χώρα!

Μα στα χέρια της Fraport με κόστος 1,234 δισ., δανεικά

| 12/04/2017

Στα χέρια της Fraport Greece είναι από χθες και επισήμως πλέον τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, καθώς καταβλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το συνολικό προκαταβολικό ποσό ύψους 1,234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. το έλαβε, πρόσφατα, η εταιρεία από διάφορους τραπεζικούς ομίλους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την παραχώρηση σηματοδοτείται μία τεράστια επένδυση στις υποδομές της χώρας και στο ζωτικό για την ελληνική οικονομία τομέα του τουρισμού. Μπορούμε πλέον όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε για την …ανάπτυξη που έρχεται αεροπορικώς.

«Εκτός από το παραπάνω ποσό, η εταιρεία θα καταβάλει ένα ετήσιο σταθερό τίμημα παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών (EBITDA). H κυριότητα των αεροδρομίων παραμένει στο Ελληνικό Κράτος» επισημαίνεται και σημειώνεται ότι πρόκειται για παραχώρηση των αεροδρομίων για 40 χρόνια. (Και το Γκουαντάναμο για 99 χρόνια ήταν…)

Την παράδοση των των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το Ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία «FRAPORT AG – SLENTEL Ltd» υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, και Εθνική Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης. Το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για «μία συμφωνία – ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell, επέλεξε να τονίσει πόσα θα προσφέρει η Fraport στην οικονομία της Ελλάδας (ποιάς οικονομίας και για ποιούς άραγε;) αποφεύγοντας επιμελώς φυσικά να θυμίσει ότι κάθε άλλο παρά αφιλοκερφώς γίνεται η «προσφορά». «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Μέσα σε ένα διάστημα μόλις 12 μηνών, δημιουργήσαμε μία παγκοσμίου επιπέδου εταιρεία του κλάδου η οποία έχει στο δυναμικό της περισσότερους από 500 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται με μεγάλο ενθουσιασμό και προθυμία για το μέλλον των 14 αεροδρομίων. Θα διαχειριστούμε και θα αναπτύξουμε τα αεροδρόμια προς όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι 14 πύλες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων. Έχει αποδειχθεί ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως δυναμικές “οικονομικές μηχανές” για τις περιοχές που εξυπηρετούν. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη που λάβαμε σε όλη τη χώρα και προσβλέπουμε σε μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις» κατέληξε, για να μην υπάρχουν τυχόν παρεξηγήσεις ότι υπήρχαν τίποτε αντιρρήσεις ή τίποτε «εμποδιάκια» από πλευράς κυβέρνησης.