#Free Ahed Tamimi

Μια προσωπική ιστορία από τις αμέτρητες στην Παλαιστίνη

| 22/12/2017

Η Άχεντ κρατείται από τον ισραηλινό στρατό κατοχής. Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου το στρατιωτικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτησή της μέχρι τη Δευτέρα, ανήμερα Χριστούγεννα. Αν ακολουθηθεί η γνωστή κατοχική τακτική της «διοικητικής κράτησης» η Άχεντ μπορεί επί χρόνια να παραμένει στις ισραηλινές φυλακές χωρίς καν να της αποδοθεί κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι, όπως και εκατοντάδες άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, δεν θα έχει κανένα από τα δικαιώματα που έχουν οι «κανονικοί» κρατούμενοι, αφού με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει επικοινωνία με την οικογένεια, με δικηγόρους, με οργανώσεις δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ahed Tamimi

Η Άχεντ λίγα χρόνια πριν..

Η Άχεντ είναι 16 ετών. Είναι γνωστή στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη και στο Ισραήλ από όταν ήταν παιδί γιατί, όπως και η οικογένειά της, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα υπεράσπισης της γης του χωριού που μένει, του Νάμπι Σάλεχ. Ο αγώνας αυτός δεν έχει κάμερες, δεν έχει απλώς διαδηλώσεις έστω και με καταστολή, δεν έχει δηλώσεις. Ο αγώνας αυτός έχει όπλα, έχει πλαστικές σφαίρες, έχει αλλεπάλληλες συλλήψεις, έχει εισβολές κατοχικών στρατιωτών την νύχτα στο σπίτι σου, έχει διαρκή εκφοβισμό. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για την ίδια σου τη ζωή.

Η Άχεντ είναι φυλακή επειδή τηλεοπτική κάμερα την κατέγραψε να χαστουκίζει Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή πυροβόλησαν στο κεφάλι 14χρονο Παλαιστίνιο (βρίσκεται ακόμη σε κώμα) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, προ ολίγων ημερών, μίας από τις πολλές διαδηλώσεις κατά της απόφασης Τραμπ ν’ αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως ενιαία πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.  Μια απόφαση που τίναξε στον αέρα κάθε προοπτική που είχε απομείνει για λύση δύο κρατών και περιφρονώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ που ζητούν τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στην ανατολική Ιερουσαλήμ (από το 1967) και σεβασμό του υπάρχοντος διεθνούς ιδιόμορφου καθεστώτος της πόλης.  Μια απόφαση που χλευάζει το ο,τιδήποτε αποκαλεί κάποιος «διεθνές δίκαιο» επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μόνο το δίκαιο του «ισχυρού», των βολικών συμμάχων και οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα και ότι απέναντί τους δεν απομένει παρά ο αγώνας των ανθρώπων, των λαών για το δίκιο, για την αξιοπρέπεια, για μια ανθρώπινη ζωή.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ahed Tamimi

Με τη μητέρα της, είναι η γυναίκα με την εντελώς μαύρη μαντήλα, σε διαδήλωση

Η Άχεντ είναι φυλακή, όπως είναι και η μητέρα της, επίσης ακτιβίστρια με «πλούσιο» ιστορικό συλλήψεων και κρατήσεων από τους κατακτητές. Η Ναριμάν Ταμίμι συνελήφθη όταν πήγε να δει την κόρη της μετά τη σύλληψή της. Προσωρινά κρατήθηκε και ο πατέρας, επίσης αγωνιστής για την παλαιστινιακή γη ενάντια στην κατοχή, όταν πήγε να δει την κόρη του στο στρατιωτικό δικαστήριο ενώ προ ενός 24ώρου σχεδόν, συνελήφθη και ο ξάδελφός της. Εννοείται για τον ίδιο λόγο.

Η Άχεντ  έχει παρουσιάσει την άλλη πλευρά της πολιτικής «του μόνου δημοκρατικού κράτους στην περιοχή», την πλευρά της κατοχής, με ομιλίες της και με τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις στην Τουρκία, την Νότια Αφρική και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου πήρε μέρος σε εκδήλωση για τα γυναικεία δικαιώματα στο πλευρό της Λέιλα Κχάλεντ και της Σάρα Φράνσις.  Η βίζα που είχε βγάλει για τις ΗΠΑ προκειμένου να ταξιδέψει εκεί για να συμμετάσχει με την ακτιβίστρια Νάντια Τανούς και την Αμάντα Γουέδερσπουν, μέλος του κινήματος για την Απελευθέρωση των Μαύρων, σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, βρίσκεται σε «διοικητική αναθεώρηση» εδώ και μήνες χωρίς να προβλέπεται κάποια αλλαγή.

Το δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Παλαιστινίους Κρατουμένους Samidoun καταγγέλλει ότι από την ημέρα των δηλώσεων Τραμπ για την Ιερουσαλήμ έχουν συλληφθεί 450 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι ανήλικοι όπως η Άχεντ. Βρίσκονται φυλακισμένοι και υπόκεινται, (και τα παιδιά) σε βασανιστήρια και σε απομόνωση. Καλεί σε σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης και σε άσκηση πίεσης με κάθε τρόπο για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων,  με προτεραιότητα στους ανήλικους. Καλεί σε διαμαρτυρίες με διαδηλώσεις, με επιστολές, με ό,τι είναι δυνατό στις ισραηλινές πρεσβείες όπου κι αν βρίσκονται.