Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

"Free Mumia Abu-Jamal": Μουσικές αγώνα και αλληλεγγύης

«Kανείς ωκεανός δεν μπορεί να εμποδίσει την επιθυμία μας για δικαιοσύνη»

| 26/04/2015

ToPeriodiko.gr παρακολουθεί και σας κρατά ενήμερους σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση, ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς κρατούμενους στις ΗΠΑ, του Mumia Abu-Jamal.

Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα, στις 24 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του Mumia, αριστεροί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο Brooklyn και τη Νέα Υόρκη, καθώς η βάρβαρη και ρεβανσιστική πολιτική αποκλεισμού στην πραγματικότητα του Mumia από την αναγκαία ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, συνεχίζει να θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή του :

free mumia

freemumia2

Αυτές, πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις υπενθύμισαν σε αυτή τη στήλη ότι πέραν όλων των άλλων η υπόθεση του Mumia έχει συγκεντρώσει ίσως την μεγαλύτερη  υποστήριξη ανθρώπων της μουσικής στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο (εξαιρούμενου του Ζαπατίστικου κινήματος). Από τους Rage Against the machine οι οποίοι, όσο διάστημα ήταν  ενεργοί ως γκρουπ, είχαν αναλάβει εξολοκλήρου το οικονομικό κόστος της νομικής υπεράσπισης του Mumia και πάντα μιλούσαν για την υπόθεση του στις συναυλίες και σε τραγούδια τους μέχρι τον Immortal Technique και τις δημοσιεύσεις του σχετικά με το θέμα και τον Paris με τα τραγούδια του.

Ωστόσο η μουσική πρωτοβουλία που ξεχώρισε είναι αυτή της Esan Ozenki Records, του ανεξάρτητου label του μουσικού Fermin Muguruzza το 2000, με την οποία κυκλοφόρησε η διπλή συλλογή «Free Mumia Abu-Jamal», στην οποία συμμετείχαν 32 ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής από τους χώρους του hip-hop, του rock, της reggae, του dub, του Asian Underground και του punk.

Ονόματα όπως οι Primal Scream, Brian Wilson, Chumbawamba, Alabama 3, Augustus Pablo, Third eye foundation, Fun-da-mental, Asian Dub Foundation, ο  Benjamin Zephaniah, o Βρετανός,  Τζαμαικάνικης καταγωγής ποιητής, ο οποίος  αρνήθηκε να παραλάβει από τη βασίλισσα το μετάλλιο τιμής που του απονεμηθεί το 2003, σαν μια κίνηση καταδίκης της Βρετανικής πολιτικής στο Ιράκ και μια σειρά άλλοι μουσικοί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική, την Αφρική και βέβαια τη χώρα των Βάσκων.

Η συλλογή αυτή με μότο το «κανείς ωκεανός δεν μπορεί να εμποδίσει την επιθυμία μας για δικαιοσύνη» πέρα από τα τραγούδια περιείχε ένα κατατοπιστικό βιβλιαράκι για την υπόθεση του Mumia γραμμένο στα Αγγλικά , τα Βασκικά και τα Ισπανικά.  Με αφορμή δε την υπόθεση του Mumia απαιτούσε την απελευθέρωση και άλλων πολιτικών κρατουμένων όπως του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά για τη Βασκική εταιρεία GORA HERRIAK/ESAN OZENKI RECORDS, που επέλεγε να δημιουργήσει μια συλλογή τραγουδιών για κοινωνικό – πολιτικά ζητήματα και θέματα πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επέλεξαν λοιπόν το θέμα της καταδίκης και φυλάκισης του  Mumia Abu-Jamal και του διεθνούς κινήματος που έχει αναπτυχθεί υπέρ του για να αφιερώσουν αυτό το διπλό cd. Έτσι διαμορφώθηκε μια συλλογή όπου η  World και η Folk συναντά το  Rock, το Hip-hop, τη Dub και τη Reggae, το Asian Underground και με πολύ ενδιαφέροντα ντουέτα όπως αυτό των Primal Scream με τον reggae βασιλιά της melodica Augustus Pablo για παράδειγμα. Πολύ σημαντική κυκλοφορία τόσο από καλλιτεχνική πλευρά όσο και από την άποψη του μηνύματος της,  η οποία δυστυχώς δεν έτυχε ποτέ διανομής στην Ελλάδα όπως και όλος ο κατάλογος της Gora Herriak άλλωστε. Στην ουσία η συλλογή Free Mumia Abu-Jamal εξελίχθηκε σε μια διεθνή μουσική συσπείρωση ενάντια στον αυταρχισμό, για τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα.

To Free Mumia Abu-Jamal ίσως μπορείτε να το αποκτήσετε ακόμη από την ιστοσελίδα της Essan Ozenki Records www.esan-ozenki.com ή από διαδικτυακά δισκοπωλεία. ( GORA HERRIAK/ESAN OZENKI RECORDS).

Ακούμε ένα από τα χαρακτηριστικά της κομμάτια το Move for Mumia :

https://www.youtube.com/watch?v=FhX-Ej-WSao

Free Mumia

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…