Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Ganja: Ψυχεδελικοί πειραματισμοί σε ποπ μονοπάτια

Νέο album του KU από την Inner Ear

| 17/05/2017

Τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο του “Feathers” ο KU,  και κατά κόσμο Δημήτρης Παπαδάτος, μας επισκέπτεται για δεύτερη φορά, αν και όχι απρόσκλητος μιας και είμαστε πάντα φιλόξενοι σε όμορφες μουσικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Το “Ganja”  ηχογραφήθηκε live στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Μάιο ως τον Ιούνιο του 2015, με το ταλέντο, τη μουσική τεχνική και τη γνώση των εδώ και χρόνια συνεργατών του KU, Baby Guru, στο στούντιό τους Marginalia, με τον Prins Obi, τον King Elephant και τον ίδιο τον KU στην παραγωγή. Το άλμπουμ είναι, σύμφωνα με τον ίδιο,  «μια προσωπική ιστορία τραγουδισμένη και παιγμένη ανάμεσα σε φίλους που μάχονται, αγαπούν, αποφασίζουν και ξεχνούν ο ένας τον άλλον χωρίς ποτέ να ξεμαθαίνουν αυτό που τους φέρνει κοντά. Είναι αυτή η μυστηριακή στιγμή όταν τα πάντα συγχρονίζονται και οι λέξεις και οι ήχοι επιπλέουν ελεύθερα και γεμίζουν το δωμάτιο, όπως ο καπνός από ένα αποξηραμένο βότανο». Προφανής η σύνδεση του κλίματος που επιχειρεί να δημιουργήσει ο δίσκος με το τίτλο του.

Το “Ganja”  είναι μια συλλογή ψυχεδελικών πειραματισμών που βαδίζουν στα μονοπάτια του μουσικού χάρτη της ποπ. Μού ακούστηκε έτσι γιατί στη μεγαλύτερη διάρκειά του εκφράζει μια βαθιά μελωδικότητα, βγαλμένη από τις καλύτερες στιγμές του ήχου που φτιάχνεται για να κατακτήσει τα αυτιά όλων των ανθρώπων, άσχετα αν με την πάροδο του χρόνου και την παρέμβαση της μουσικής βιομηχανίας συνδέθηκε με το σύνηθες και το τετριμμένο….

Αλλά ως εδώ με τις μουσικό – κοινωνιολογικές αναλύσεις. Το “Ganja”  μην το ακούσετε «συνοδευτικά», αφήνοντάς το να παίζει «κάνοντας κάτι άλλο». Θέλει λίγο προσοχή από το αυτί και το μυαλό. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χαθούν μια σειρά στοιχεία τα οποία περιέχει.

Μέσα στα κομμάτια κρύβονται όμορφες μελωδίες -χαρακτηριστικό το εναρκτήριο “A Happening” ή το “Spring Elevator”. Ακούστε το αραβούργημα  “Turkue”, το οποίο είναι  σαν να ξεγλίστρησε από το Ummagumma των Floyd ή σαν μια παλιά χαμένη ηχογράφηση κάποιου συγκροτήματος της σχολής του Καντέρμπουρι που βρέθηκε πρόσφατα.  Προσωπικά βέβαια με κέρδισε περισσότερο το “Olympic Complex”, ένα βαθιά εκφραστικό και από όσο κατάλαβα συναισθηματικά φορτισμένο κομμάτι μιας και για τον KU το “Ganja” «ξετυλίγεται σαν σπείρα και είναι ένα album αναχωρήσεων και αφίξεων, μια αμυδρή υπογραφή μιας προηγούμενης ζωής και η απόφαση για μια καινούρια. Πατώντας γερά πάνω σε θέματα όπως η δύναμη, η αγάπη, η φιλοδοξία και η κατάθλιψη, υπογραμμίζει τον εθισμό σε όλα τα παραπάνω, που μπορεί να προκύψει μεμονωμένα ή και ταυτόχρονα».

Αυτού του είδους τα άλμπουμ, που επιχειρούν να συγχωνεύσουν ετερόκλητα ή φερόμενα ως αρχικά ετερόκλητα στοιχεία, κινδυνεύουν πάντα να οδηγηθούν σε ασκήσεις ύφους, τεχνικής και συνδυασμών. Το σημείο κλειδί είναι να γίνονται όχι γιατί «πρέπει» αλλά γιατί έτσι νιώθει τη μουσική ο δημιουργός τους. Το “Ganja”  ανήκει στη δεύτερη περίπτωση.

Το “Ganja” κυκλοφορεί σε LP και digital album από την Inner Ear.

 

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…