Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

«Gioumourtzina»: «Blakk Metall»

Ένα ευρηματικό όνομα, για ένα ευρηματικό άλμπουμ

| 01/11/2016

Ακούγοντας το παράξενο όνομα του ντουέτου από την Θεσσαλονίκη αντικειμενικά ψάχνεσαι. Ωστόσο το όνομά τους δεν αποτελεί απόπειρα «ελιτίστικου» χιούμορ, αλλά πρόκειται για την ονομασία της Κομοτηνής στα Τουρκικά! Οπωσδήποτε ευρηματικό για όνομα συγκροτήματος. Πιο ευρηματικό όμως είναι το πρώτο τους άλμπουμ, «Blakk Metall» (Inner Ear Records), που κυκλοφορεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι Ανέστης Νείρος και Γιάννης Τσέλικας, που απαρτίζουν τους «Gioumourtzina», κινούνται στο ευρύτερο χώρο των παραγωγών της ηλεκτρονικής μουσικής και μας δίνουν οχτώ συνθέσεις που συγχωνεύουν αρκετές επιρροές – τα ηλεκτρονικά των 80’ς, το dubstep, το ροκ, ρετρό δείγματα από το αποκαλούμενο ελαφρύ ελληνικό τραγούδι (όπως το «Όνειρα» του Τόνυ Μαρούδα στο Chrysostomou Smyrnis) – και όλα αυτά άλλοτε σε σκοτεινή ατμόσφαιρα και άλλοτε σε πιο χορευτική.

gioumourtzina1

Αλλεπάλληλες εικόνες σε καταλαμβάνουν στο άκουσμά του, με αποτέλεσμα, το «Blakk Metall», να ακούγεται σαν ένα σάουντρακ του σύγχρονου, αστικού μητροπολιτικού ιστού, αλλά και της τάσης φυγής και λύτρωσης από αυτόν.

Κομμάτια ταξιδιάρικα σαν το «Russian Market», πιο επιθετικά σαν το εναρκτήριο «Leviathan» ή πιο κλασσικά electro σαν το «Lobby Raver» ή industrial αισθητικής σαν το «Glasgow» του φινάλε, συνιστούν οπωσδήποτε ένα ενδιαφέρον άλμπουμ για τους ακροατές της ηλεκτρονικής μουσικής και όχι μόνο. Μια ακόμη απόδειξη των ανοιχτών πνευμάτων, αυτιών και οριζόντων των εγχώριων δημιουργών που αναζητούν τους αντίστοιχους ακροατές τους.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…