'Google go home': Οι Βερολινέζοι διώχνουν την εταιρεία από την πόλη τους!

Ο επίμονος αγώνας της γειτονιάς κέρδισε τον φαινομενικά ανίκητο γίγαντα

| 26/10/2018

Οι κάτοικοι του Kreuzberg στο Βερολίνο πανηγυρίζουν. Η γειτονιά αυτή ήταν πάντα μια ιδιαίτερη συνοικία της γερμανικής πρωτεύουσας, με πολλά underground κινήματα και ριζοσπαστικά πολιτικά και καλλιτεχνικά ρεύματα να την έχουν ως επίκεντρο. Αυτή τη φορά, όμως, πέτυχαν κάτι τεράστιο, όπως μας πληροφορεί o Guardian. Μετά από δύο χρόνια συνεχούς εναντίωσης και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι του Kreuzberg έδιωξαν την Google από την γειτονιά τους!

Το Βερολίνο έχει αρχίσει από καιρό να είναι στην εμπροσθοφυλακή της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο αμερικανικός κολοσσός σχεδίαζε να στήσει ένα τεράστιο campus στην περιοχή, όπου θα στεγάζονταν γραφεία, καφέ και συνεργατικοί χώροι εργασίας (communal workspaces, αυτή η καινούργια μόδα που έναντι μικρής αμοιβής αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, απολυμένοι, άνθρωποι των start-ups εταιρειών κτλ έχουν ένα γραφείο σε μεγάλο χώρο, όπου αφενός νιώθουν ότι κάτι κάνουν (και κάνουν κιόλας), αφετέρου μπορούν να τους βρουν οι μεγάλες εταιρείες και επίσης άλλες μεγάλες εταιρείες που κατέχουν άδειους χώρους να τους αξιοποιούν για να βγάζουν κέρδος. Άλλη ιστορία αυτή…).

Από τότε που ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο και βρέθηκε και ο χώρος που θα καταλάμβανε η Google, μια έκταση 3.000 τετρ.μέτρων, ομάδες και οργανώσεις της περιοχής ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα για να δηλώσουν έμπρακτα ότι η Google είναι ανεπιθύμητη. Τελικά, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ο γερμανός εκπρόσωπος της εταιρείας, Ralf Bremer, ανακοίνωσε ότι ο χώρος θα δοθεί σε δύο τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Δεν ανέφερε κατά πόσο επηρεάστηκε από τις διαμαρτυρίες η απόφασή τους να εγκαταλείψει η Google τον χώρο, αν και όλα δείχνουν ότι ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, παρά τις δηλώσεις του παλιότερα ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει σε διαμαρτυρίες να καθορίζουν τις πράξεις της.

Η καμπάνια ενάντια στον κολοσσό είχε ονομαστεί απλά “Fuck off Google”. Είχε πολλές και συνεχζείς δράσεις και κατάφερναν τη μία αναβολή των εγκαινίων μετά την άλλη, μέχρι που η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει τον χώρο. Το αναρχικό βιβλιοπωλείο Kalabal!k έκανε δύο φορές το μήνα εκδηλώσεις ως “Anti-Google Café”, ενώ κυκλοφόρησε από άλλη ομάδα ακτιβιστών και εφημερίδα εμ τίτλο Shitstorm: Against Google, Displacement and Tech Dominance. Φυλλάδια μοιράζονταν σχεδόν κάθε μέρα και οι δρόμοι γύρω από το πάρκο Görlitzer φώναζαν ενάντια στην κυριαρχία του τεχνολογικού γίγαντα. Μία από τις οργανώσεις που συμμετείχαν, η GloReiche Nachbarschaft, έγραψε μετά από τα νέα της αποχώρησης: “Οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα”. Εδώ μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τις κινητοποιήσεις, στα αγγλικά. https://fuckoffgoogle.de/

Οι διαμαρτυρίες προέρχονταν από διάφορες πλευρές και είχαν στο επίκεντρο διαφορετικά ζητήματα. Κάποιες ομάδες/οργανώσεις στρέφονταν ενάντια στις στο πώς η Google επιβάλλεται ως εταιρεία, μέσω της φοροδιαφυγής ή της αθέμιτης χρήσης των προσωπικών δεδομένων. Άλλες φωνές μιλούσαν ενάντια στο gentrification, τακτική που θα πέταγε έξω από την περιοχή πολλούς από αυτούς που υπάρχουν εκεί.

Όπως μας ενημερώνει επιπλέον ο Guardian, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι τιμές των ακινήτων στο Βερολίνο αυξάνονταν ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ανάμεσα στο 2016 και το 2017 η αύξηση ήταν στο 20,6%, ενώ στο Kreuzberg η αύξηση ήταν 71% !