Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Gravitysays_i: Quantum Unknown

Μια ισχυρή δόση καλλιτεχνικής απόλαυσης

| 20/11/2016

Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα της νεότερης γενιάς της εγχώριας ροκ παραγωγής που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την τάση για άνοδο του καλλιτεχνικού πήχη και του ανοίγματος στον παγκόσμιο χωρικά και (δια)χρονικά ήχο. Αναμφίβολα οι Gravitysays_i, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την τάση, αν και πιστεύω ότι ο όρος ροκ περισσότερο σαν περιορισμός και τακτοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα, ειδικά του νέου τους δίσκου.

Είναι γεγονός ότι το συγκρότημα με το “The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud” του 2011 πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα στο χαρακτήρα του ως ορχήστρα και έθεσε τον πήχη ψηλά. Έπρεπε να περιμένουμε πέντε χρόνια για να ακούσουμε το πού θα τους οδηγούσε η αναζήτηση στην… μετά The Figures περίοδό τους.

Οι Gravity αποφεύγουν την παγίδα της ταυτοποίησης και εξελίσσουν τον εαυτό τους. Η αποκαλούμενη μεσογειακή post rock τους διάσταση μπορεί να συνεχίζει να επιδρά με πρωταρχικό τρόπο στους μουσικούς τους προσανατολισμούς, ωστόσο η space ψυχεδέλεια, η ενσωμάτωση της παράδοσης των progressive συγκροτημάτων των 70’ς, η χρήση των ηλεκτρονικών, τα synthesizers του new wave και οι τρομπέτες του Βαγγέλη Κατσαρέλη διαμορφώνουν ένα διαφορετικό στίγμα για τον μέχρι τώρα κατακτημένο ήχο των Gravity. Λιγότερο ηλεκτρικό και «βαρύ» στις κιθάρες και χωρίς χορωδιακή λογική στα φωνητικά αυτήν τη φορά, μπορεί σε κάποιες στιγμές του να θεωρηθεί και «ελαφρύ» από ορισμένους, ωστόσο είναι ένα άλμπουμ διαφορετικής ατμόσφαιρας, βαθύτερα λυρικό. Οι συνθέσεις του Μάνου Πατεράκη και του Νίκου Ρέτσου είναι πραγματικά αξιόλογες. Δύσκολα θα βρεις ένα κομμάτι που να μην έχει να σου δώσει μια μουσική ιδέα και οι ενορχηστρώσεις αναδεικνύουν τις δυναμικές τους αποφεύγοντας την μεγάλη χρονική έκταση.

gravitysays_i-1

Το Quantum Unknown είναι ένα ώριμο άλμπουμ πολλαπλών επιπέδων ακρόασης. Προσωπικά ήχησε σαν βάλσαμο στα αυτιά μου που τόσο ταλαιπωρούνται καθημερινά με αυτά που κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά. Είναι μια ισχυρή δόση καλλιτεχνικής απόλαυσης που έχουμε ανάγκη.

Το “Quantum Unknown” κυκλοφορεί σε βινύλιο, cd και digital album από την Inner Ear.

Η σημερινή σύνθεση των Gravitysays_i είναι: Μάνος Πατεράκης – φωνή, σαντούρι, κιθάρα, Νίκος Ρέτσος – ντραμς, synths, Mampre Kasardjian – μπάσο, Νίκος Σωτηρόπουλος – κιθάρα, Κώστας Στεργίου – keyboards, Βαγγέλης Κατσαρέλης – τρομπέτα.

Στις ηχογραφήσεις του album συμμετείχαν και οι: Αλέκος Γεωργουλόπουλος – κιθάρα, Πέγκυ Ζάρρου – φωνητικά, Γιώργος Κοντογιάννης – κρητική λύρα.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…