H Ηριάννα και o Περικλής ξανά στη φυλακή

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της ποινής

| 17/07/2017

Μια πρωτοφανής και εκδικητική απόφαση εξέδωσε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας σήμερα.  Με ψήφους 3-2 απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της ποινής της Ηριάννας Β. Λ. και του Περικλή Μ. (οι δύο δικαστές που μειοψήφησαν είχαν την άποψη να αντικατασταθεί η έκτιση της ποινής με περιοριστικούς όρους). Και δυο τους οδηγούνται πίσω στις φυλακές.

Να υπενθυμίσουμε ότι και οι δύο νέοι ενεπλάκησαν σε μια καφκικού τύπου σκευωρία (ενορχηστρωμένη από την αντιτρομοκρατική και εκτελεσμένη άψογα κατά πως φαίνεται από τη δικαστική εξουσία),  αφού καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή, λόγω των κοινωνικών τους σχέσεων με αθωωθέντα, που είχε αρχικά κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα η αρχική καταδικαστική απόφαση στηρίχτηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού, στοιχείο ανεπαρκέστατο για αντίστοιχου τύπου καταδίκες.

Στο άκουσμα της απόφασης, φίλοι, συγγενείς και αλληλέγγυοι δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Δάκρυα και οργή πλημμύρισαν την αίθουσα, εντός της οποίας ακούστηκαν συνθήματα εναντίον της έδρας.

Νωρίτερα, σε μια κατάμεστη -από τις 9 το πρωί- αίθουσα από αλληλέγγυους, η έδρα με καψώνια και κωλυσιεργίες φρόντισε να δώσει στίγμα για τις προθέσεις της: διακοπές, καθυστερήσεις και ιδιαίτερη επίμονη για απομάκρυνση των αλληλέγγυων από την αίθουσα. Μάλιστα  ζητήθηκε από την αστυνομία το μεσημέρι να υπάρχουν στην αίθουσα μόνο όσοι κάθονται και 10-20 όρθιοι. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η έδρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να δικάζει παρουσία πάνοπλων, κουκουλοφορεμένων ανδρών της αντιτρομακρατικής, που «φρουρούσαν» την Ηριάννα Β. Λ. και του Περικλή Μ.

Ενδεικτική των όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν ήταν η αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα, Ιωάννη Προβατάρη, στην αίτηση αναστολής. Ο εισαγγελέας  υποστήριξε ότι δεν στηρίζεται η υπέρμετρη – ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκισή και κρίνεται πιθανή η τέλεση νέων εγκλημάτων. Έτσι πρότεινε τη μη αναστολή της ποινής μέχρι την οριστική εκδίκαση της έφεσης. Αξίζει αν σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ίδιο εισαγγελέα που είχε προτείνει αναστολή των ποινών στις υποθέσεις: για τα δομημένα ομόλογα, για το «noor1», ενώ δεν δίστασε -το 2015- να εισηγηθεί την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκλήματα.

Για να το κάνουμε λιανά, λοιπόν: για τη δικαστική εξουσία η δημοκρατία κινδυνεύει από την Ηριάννα και το Περικλή, οι οποίοι έκαναν το φοβερό ατόπημα να είναι η σύντροφος και ο συγκάτοικος, αντίστοιχα, πρώην συλληφθέντα και οριστικώς αθωωθέντα. Χωρίς στοιχεία, με ένα κίνημα που διατράνωνε με κάθε τρόπο την αθωότητα τους, δύο αθώοι άνθρωποι ξαναστέλνονται άδικα στη  φυλακή, γιατί κρίνονται ύποπτοι για πιθανή τέλεση νέων εγκλημάτων. Εγκλημάτων φοβερών και τρομερών όπως μια βόλτα στα Εξάρχεια, μια φιλική σχέση με κάποιον αναρχικό, μια προκήρυξη που έχει κρατήσει στο σπίτι, πιθανώς, κάποιος από τους δυο τους.  Ζηλευτή συλλογιστική ακόμα και για τα εμφυλιακά στρατοδικεία, που καταδίκαζαν βάσει της -φασιστικής εμπνεύσεως- συλλογικής ευθύνης!

Η χαιρεκακία και μικροψυχία της δικαστικής εξουσίας γίνεται ακόμη πιο ορατή όταν διατρανώνει πως οι δύο νέοι δεν πρόκειται να υποστούν υπέρμετρη βλάβη από τη φυλάκιση τους! Κωφεύουν στην αγωνία αθώων ανθρώπων που τους στερούν τη ζωή και τα όνειρα, την ίδια στιγμή που δίνουν συγχωροχάρτια και αντιμετωπίζουν με το γάντι νέο-ναζί ηγέτες εγκληματικής οργάνωσης, πρεζέμπορους και καταχραστές δημόσιου χρήματος! Για την ανήκεστο βλάβη που προκαλούν στην ίδια την έννοια της  δικαιοσύνης, όταν ένας αθώος μένει έστω και μια μέρα στη φυλακή, είναι αποκλειστικά οι ίδιοι υπεύθυνοι και θα πρέπει να λογοδοτήσουν!

 

Από πιτσιρίκα ήθελε να «δουλέψει ένα φεγγάρι αλογάκι σε λούνα παρκ» (βλέπεις κάτι είχε πιάσει το αυτί της από το ποίημα της Τζένη Μαστοράκη, Δούρειος Ίππος). Τελικά δεν τα κατάφερε και ασχολήθηκε με πιο πεζά πράγματα όπως η ιστορία και η δημοσιογραφία. Από το 2008 γράφει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.