Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

«Hip hop και κινήματα»

Μια εκδήλωση Δυτικά απ’ το ποτάμι…και μια Ανατολικά(;)

| 16/07/2014

«Δυτικά απ’ το ποτάμι, μια ζωή παλικάρι, μεγάλη η μαγκιά και το καμάρι…»,  τραγούδαγε ο παλιός πριν 17 χρόνια. Ο καιρός πέρασε αλλά το καμάρι δεν χάθηκε για το hip hop στα δυτικά, ίσα – ίσα…..

Την προηγούμενη Τρίτη 8 Ιούλη στην ταράτσα της εργατικής λέσχης Περιστερίου (Θηβών 227), έγινε μια εκδήλωση από αυτές που αναδεικνύουν σημαντικές διεργασίες που συμβαίνουν σε ένα τμήμα του εγχώριου hip hop και που δεν απασχολούν συνήθως τα ΜΜΕ. Γνωστοί, όπως ο Νικόλας από τους Razastarr, αλλά και «αφανείς» πρωταγωνιστές της hip hop σκηνής, όπως ο Βλάσης (Productive), o Βασίλης (Renegade Instruments), o Infinik και τα Αντίποινα, συζητούσαν για περίπου τρεις ώρες με εκατό φίλους του hip hop και της εργατικής λέσχης Περιστερίου.

χιπχοπκαφενές

Το θέμα της εκδήλωσης «Hip hop και κινήματα – Η άνοδος του πολιτικοποιημένου hip hop στις γειτονιές μας», πέρα από το μαζικό όπως αποδείχτηκε ενδιαφέρον, έφερε στην επιφάνεια την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση νέων και «βετεράνων» του χώρου με τις πολύμορφες κινηματικές δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων. Το ξέσπασμα της κρίσης, η εμφάνιση του κινήματος των πλατειών, το αντιφασιστικό κίνημα και βέβαια η δολοφονία, ενός «δικού» τους ανθρώπου, του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, φάνηκε ότι έχουν παίξει μεγάλο ρόλο για μια στροφή προς ένα πιο πολιτικοποιημένο λόγο στα τραγούδια τους. «Τα τελευταία χρόνια ο λόγος μου έχει γίνει πιο πολιτικό – κοινωνικός» είπε ο Νικόλας (Razastarr) στην αρχική του τοποθέτηση, αιτιολογώντας αυτόν τον προσανατολισμό του στην ίδια την πραγματικότητα, ενώ μίλησε και για την επιλογή του να καλέσει σε συναυλία του σχήματος  (23 Μαΐου στο Χυτήριο) το κοινό να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές.

Η συζήτηση ανέδειξε την τάση αυτοργάνωσης πολλών πυρήνων και ανθρώπων του hip hop στις δυτικές συνοικίες, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής και των συναυλιών, όσο και στο επίπεδο της συμμετοχής τους σε κινηματικές διαδικασίες.

Οι σύγχρονοι ράπερς των φτωχών γειτονιών της κρίσης γίνονται οι σημερινοί λαϊκοί τροβαδούροι διαμαρτυρίας και το hip hop αποκτά πλέον και στην Ελλάδα το χαρακτήρα του ευαίσθητου δέκτη της νεολαιίστικης ανησυχίας και αμφισβήτησης, γίνεται με τη σειρά του πομπός του αιτήματος για μια σύγχρονη ζωή, αξιοπρεπή και αξιοβίωτη

Γίνεται ένα, ολοένα και περισσότερο, συνειδητό εργαλείο λαϊκής εκφραστικής παρέμβασης στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Όπως είναι λογικό η συζήτηση επεκτάθηκε σε πολλά ζητήματα, με το θέμα της αντιφασιστικής πάλης να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων. Καρπό της εκδήλωσης αποτέλεσε η μόνιμη λειτουργία του «hip hop καφενέ» της λέσχης (λειτουργεί κάθε Πέμπτη απόγευμα) και η διαρκή του παρέμβαση στις γειτονιές του Περιστερίου και των δυτικών συνοικιών, με την οργάνωση σειράς εκδηλώσεων που αφορούν τη σχέση του hip hop με διάφορα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 17 Ιούλη στις 8 το απόγευμα θα γίνει μια νέα εκδήλωση με θέμα «Σεξισμός & Ομοφοβία στο Ελληνικό hip hop», όπου έχουν καλεστεί να μιλήσουν μέλη συγκροτημάτων και κοινωνιολόγοι. Παραδόξως, σύμφωνα με  ρεπορτάζ ηλεκτρονικού περιοδικού αυτή η συζήτηση έγινε ήδη στο Περιστέρι στις 8 Ιούλη, καθώς σε μια δημοσιογραφική εφαρμογή του «παράλληλου σύμπαντος», η ρεπόρτερ φαίνεται να μπέρδεψε τις δικές της ερωτήσεις σε κάποιους από τους συμμετέχοντες, με την ίδια τη συζήτηση που διεξήχθη, η οποία είχε πολύ διαφορετικό και ευρύτερο χαρακτήρα…

hip hop & Σεξισμός

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…