Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

ILLEGAL OPERATION | DOWN

Μουσικό απόσταγμα ψυχής

| 17/10/2017

”Βλέπω τη νιότη μου να χάνεται, έχω την ύαινα να κοιμάται στην αγκαλιά μου, καθώς περπατάω και απομακρύνομαι κάτω από αυτό, το χλωμό φως”

H λέξη απόσταγμα είναι η πιο χαρακτηριστική έννοια για τις δουλειές των Illegal Operation, μιας και οι δίσκοι τους είναι σπάνιοι. Τρία ολοκληρωμένα άλμπουμ σε διάστημα 17 χρόνων (Blue Project το 2001, 3rd Day το 2011 και Down το 2017) δείχνουν μια μπάντα χωρίς καθόλου άγχος προβολής αλλά παρουσίας όταν η δημιουργική της διάθεση το απαιτεί. Έτσι και το Down είναι «ένα απόσταγμα της ψυχής τους, με επιρροές και ιδέες που κουβαλάνε μια ζωή», όπως μας πληροφορεί και το Δελτίο Τύπου της κυκλοφορίας του άλμπουμ.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο των Illegal, ο πειραματισμός τους με τo σύγχρονο blues δεν θα μπορούσε παρά να είναι παρών και στο Down. Βέβαια όπως θα καταλάβει και ο ακροατής, για τους Illegal Operation η έννοια blues κάθε άλλο παρά ιερή δεν είναι.

Ακούγοντας το πρώτο και ομώνυμο κομμάτι του δίσκου εισέρχεσαι σε ένα σκοτεινό, dusty κόσμο, ο οποίος ταλαντεύεται μεταξύ υποτονικότητας και ξεσπασμάτων με τις κιθάρες μια να κλαίνε και μια να φωνάζουν…. Ένα πραγματικό blues του σημερινού κόσμου και των αντιφάσεων του. Το A Whisper είναι ένα κομμάτι που θα έβρισκε άνετα χώρο σε ένα δίσκο του Nick Cave και του Warren Ellis, όπως το Hell or High Water λόγου χάρη. Το Getting Theme είναι το επίκεντρο του δίσκου, σαν το κομμάτι εκείνο που στη διάρκειά του αναπτύσσονται οι δυναμικές των Illegal, όπως αυτές έχουν φανεί από τα τζαμαρίσματα τους στο στούντιο και τα Live και την ικανότητα τους να «ξεφεύγουν» μέσα από την αφετηριακή τους προσέγγιση σε ένα τραγούδι. Το τέταρτο κομμάτι By A Pale Light είναι μια μακρόσυρτη «χλωμή» μπλουζιά που σε διαβρώνει με το λυρισμό της, ενώ το επόμενο Barstool Blues είναι μια ωδή στη παράδοση και μια υπενθύμιση της αξίας να προσεγγίζεται αυτή με βαθύ τρόπο και όχι επιφανειακά. Το φινάλε με το I’ ll Change your mind σε αφήνει με την αισιοδοξία της αλλαγής, η οποία έχει επιδράσει και στο κλίμα του κομματιού.

Το Down, παρά τη σκοτεινιά του, δεν σε «ρίχνει», αντίθετα σε γεμίζει ουσιαστικά συναισθηματική μουσική και αποτελεί ένα πολύ καλό άκουσμα εφάμιλλο της πορείας και της παιδείας των δημιουργών του. Στέλνει δε ένα μήνυμα (όχι μόνο αυτό) για λιγότερη φασαρία και περισσότερη ουσία…

Η ηχογράφηση, η παραγωγή και η μίξη έγιναν στο studio Zero Gravity, παρέα με τον οικοδεσπότη Δημήτρη Δημητριάδη, που όπως δείχνει το αποτέλεσμα  ενώθηκε απόλυτα συναισθηματικά και ενεργειακά με το μουσικό γαλαξία των Illegal Operation.  Η ομάδα ”Susami” μετέτρεψε τη μουσική σε εικόνα σχεδιάζοντας το εξώφυλλο του δίσκου με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη.

Το “Down” κυκλοφορεί σε LP (incl. cd version) και digital album από την Inner Ear.

[hr]

https://www.facebook.com/IllegalOperationBand

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…