Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

INFINIK: «Το τέλειο έγκλημα»

Η κουλτούρα της συλλογικότητας... στην hip hop εκδοχή της!

| 28/07/2016

Γνωστή μας φυσιογνωμία, καθώς είναι ένας εκ των βασικών συντελεστών του hip hop καφενέ που φιλοξενείται στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου, μας έστειλε και το νέο του άλμπουμ, «Το τέλειο έγκλημα» (αυτοέκδοση).

Ακούσαμε ένα hip hop ταξικής προέλευσης και προσανατολισμού που δεν αφορά μόνο τη κοινωνικό – πολιτικού χαρακτήρα θεματολογία του, αλλά και τη γενικότερη πολιτιστική του διάσταση, όπως τη ζει ένας νέος της νέας εργατικής βάρδιας. Ο Infinik, παιδί ο ίδιος της γενιάς της επισφάλειας και της γενικής εργασιακής απαξίωσης, βγάζει αυθεντικά και όχι επιτηδευμένα στη στιχουργική του αυτό που βιώνει. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικά τα πρώτα δύο κομμάτια «Τα λεφτά» και «Θα σκοτώσω το αφεντικό μου». Παρεμβαίνει συνειδητά σε μεγάλα ζητήματα της εποχής όπως το φασιστικό φαινόμενο («Τσάμπα μαγκιά»), ενώ παρουσιάζει ένα κομμάτι κάλεσμα σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση («Φυλακή»).

INFINIK1

Οι παραγωγές είναι των Τherry Jay beats, Anty beats, Renegade Instruments, Romanticut και 2Deep. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τις συμμετοχές, στα μικρόφωνα, των Νιο.Στε., 3rd Face, Loonatik στο «Ρίζες» και των TLBM στο «Ρούμι από Κούβα», καταλαβαίνει κανείς ότι οι συνεργασίες και η διάσταση του συλλογικού χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του άλμπουμ. Είναι προφανές ότι μια νέα συλλογική hip hop και όχι μόνο κουλτούρα αναπτύσσεται στις γειτονιές των δυτικών συνοικιών και από αυτή την άποψη το κομμάτι «Ρίζες» είναι επίσης χαρακτηριστικό.

Οι παραγωγές, για αν επιστρέψουμε στο μουσικό μέρος, λόγω και των αρκετών συμμετοχών, δίνουν στο άλμπουμ μια ηχητική πολυμορφία. Από το «καρεκλάδικο» «Εκπλήξεις», το bollywood του «Τσάμπα Μαγκιά», το οποίο συν τοις άλλοις συμβολίζει και τη κουλτούρα του «σκουρόχρωμου», του «ξένου» που τρελαίνει τους φασίστες μέχρι το σούπερ καλοκαιρινό groove του «Ρούμι από Κούβα», η καλύτερη στιγμή του δίσκου κατά τη γνώμη μου και ένα κομμάτι το οποίο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα θα ήταν το απόλυτο χιτ του φετινού καλοκαιριού. Στις παραγωγές θα ακούσει κανείς μουσικά δείγματα του ποπ ήχου των τελευταίων χρόνων, πράγμα λογικό για μια γενιά που μεγαλώνει με ήχους της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας και μπαίνει στο πειρασμό να τη «πειράξει».

Ο ίδιος ο Infinik έχει προχωρήσει ως ράπερ στις παρουσιάσεις και τη ροή του λόγου του και εν κατακλείδι έχουμε να κάνουμε με ένα hip hop δίσκο, κοινωνικά επίκαιρο και μουσικά δουλεμένο, ο οποίος ακούγεται αβίαστα και κάποια κομμάτια του σε καλούν να τα ακούσεις ξανά και ξανά.

 

To cd είναι διαθέσιμο για ακρόαση στο youtube, ενώ κυκλοφορούν και φυσικές κόπιες χέρι με χέρι. Σύντομα θα δοθεί για δωρεάν κατέβασμα.

Εδώ το Youtube playlist

Για τις φυσικές κόπιες του cd επικοινωνήστε στο: www.facebook.com/infinik ή στείλτε ένα email με τα στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected]

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…