Inside Out- ένα αριστούργημα του παιδικού animation

«Έχεις ποτέ κοιτάξει κάποιον και έχεις αναρωτηθεί τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του;»

| 05/10/2015

Κάπως έτσι συνοψίζεται το θέμα του «Inside out»,(μτφρ. «Τα μυαλά που κουβαλάς»), της νέας ταινίας της Pixar που κατάφερε να θέσει τον πήχη ακόμα ψηλότερα στο είδος του animation. Εδώ έχουμε, λοιπόν, ως πρωταγωνιστές τα συναισθήματα της Χαράς, της Λύπης, του Φόβου, του Θυμού και της Αηδίας, που αποτελούν την συνείδηση της μικρής Riley, συνοδεύοντάς την από την στιγμή της γέννησής της. Οπότε, πρώτο πλάνο είναι μια σκοτεινή «σπηλιά», όπως το σπήλαιο της αδιαμόρφωτης συνείδησης στην Πολιτεία του Πλάτωνα, που πρωτοεμφανίζεται η Χαρά και ελέγχει την διάθεση του νεογέννητου κοριτσιού. Σταδιακά, όσο μεγαλώνει το κορίτσι, εμφανίζονται και τα υπόλοιπα συναισθήματα και το «κέντρο ελέγχου» της Riley μετατρέπεται σε μια πολύπλοκη κονσόλα, με πολλούς λεβιέδες και κουμπιά.

Όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς, όμως οι δυσκολίες αρχίζουν όταν η Riley μετακομίζει, την ίδια περίοδο που μπαίνει στην εφηβεία. Αυτή την μετάβαση πραγματεύεται η ταινία, με αξιοθαύμαστες αλληγορίες και εξαιρετικά σχέδια. Για παράδειγμα, οι αναμνήσεις είναι γυάλινες σφαίρες χρωματισμένες κυριολεκτικά με το κάθε συναίσθημα που τις χαρακτηρίζει, που όταν το κορίτσι πάει για ύπνο, καταχωρούνται στις δαιδαλώδεις «βιβλιοθήκες» της μνήμης. Στο υπόγειο της μνήμης, βρίσκεται το υποσυνείδητο, που περιέχει όλους τους παράλογους φόβους και τα πράγματα που σιχαίνεται η Riley. Το στάδιο της αφηρημένης σκέψης απεικονίζει καθημερινά αντικείμενα σε τρισδιάστατες κυβικές φόρμες, ενώ στο βαθύτερο στάδιο γίνονται γραμμικά, μονοδιάστατα. Επίσης, η ονειρική «χώρα της φαντασίας» αποτελεί ένα νοσταλγικό αμάλγαμα παιδικών αναμνήσεων, το οποίο καταστρέφεται συμβολικά με το τέλος της παιδικής ηλικίας, ενώ ο κόσμος των ονείρων προσομοιάζεται με χολιγουντιανό πλατό και το όνειρο ως ταινία με σενάριο την παραλλαγμένη καθημερινότητα της προηγούμενης μέρας. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστό έναν άνθρωπο παρουσιάζονται ως νησίδες που αιωρούνται πάνω από το υποσυνείδητο και τροφοδοτούνται με τις σχετικές σφαίρες- αναμνήσεις. Οπότε, όταν η Riley αποφασίζει να φύγει από το καινούργιο της σπίτι και να επιστρέψει στον Καναδά, λέει διάφορα ψέματα και η «νησίδα της ειλικρίνειας» που την χαρακτήριζε, αρχίζει να καταστρέφεται.

Εργαλείο του ηθοποιού στο animation δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φωνή του, με τους επιτονισμούς κτλ. Οι επιλογές και των πέντε ηθοποιών για το ρόλο των αντίστοιχων συναισθημάτων είναι πολύ σωστή- δεν αναφέρομαι στην ελληνική μεταγλωττισμένη έκδοση- με τις ερμηνείες των Amy Poehler(Χαρά) και  Lewis Black(Θυμός) να ξεχωρίζουν, ίσως γιατί μοιάζουν και στην πραγματικότητα με το συναίσθημα που υποδύονται. Για παράδειγμα, η πρώτη είναι γνωστή κωμικός στην Αμερική, που πρωταγωνιστεί στο «Parks and Recreation», ενώ ο δεύτερος είναι επίσης κωμικός, γνωστός για το κυνικό του χιούμορ και τις εκφράσεις του όταν κάνει τον θυμωμένο ή ότι παθαίνει νευρικό κλονισμό.

Παρά τις όποιες ευφάνταστες ιδέες, η ταινία περιέχει πολλά κλισέ και προκαταλήψεις  που κυριαρχούν στην αμερικάνικη κοινωνία. Οι οικογενειακές καταστάσεις, λόγου χάριν, παρουσιάζονται τόσο εξωραϊσμένες, ώστε να θυμίζουν «οικογένεια σε διαφήμιση», χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι απευθύνεται σε μικρές ηλικίες. Ο πατέρας σκέφτεται κυρίως για το ποδόσφαιρο και δεν προσέχει την σύζυγο, οπότε αυτή αναρωτιέται-εντάξει, επιφανειακά μόνο- γιατί δεν το έσκασε με τον «κούκλο λατινοαμερικάνο πιλότο». Τουλάχιστον, τέτοια παραδείγματα είναι ψεγάδια στο σύνολο του φιλμ, που ισορροπεί όσο πρέπει ανάμεσα στην θλίψη και το γέλιο, αποτελώντας άλλη μια αριστουργηματική δουλειά για το στούντιο της Pixar.