Ισραηλινός στρατός: License to kill και τυπικώς

Επισημοποίηση και νομιμοποίηση μιας απάνθρωπης τακτικής

| 25/09/2015

Το «ελεύθερο» να πυροβολούν με πραγματικά πυρά όσους πετούν πέτρες ή βόμβες μολότωφ έλαβε, και τυπικώς, ο ισραηλινός στρατός από την κυβέρνηση. Θεωρητικώς, μέχρι σήμερα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αληθινά πυρά μόνο αν έκριναν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Φυσικά, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πλαστικές σφαίρες (που υπό ορισμένες συνθήκες είναι επίσης θανατηφόρες) και σε γενικές γραμμές, στην πράξη, έκριναν ότι η ζωή τους «κινδύνευε συχνά».

Με αφορμή τα τελευταία σκληρά επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ με επίκεντρο το τέμενος αλ Άκσα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι πυροδοτήθηκαν από την εκεί επίσκεψη Εβραίων (στη βάση της γνωστής ισραηλινής παράδοσης της πρόκλησης αντιδράσεων για να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι εφαρμογής εκπονημένων σχεδίων), παρά την παράδοση αλληλοσεβασμού των δύο θρησκειών, η κυβέρνηση Νετανιάχου προχώρησε σε επισημοποίηση και νομιμοποίηση μιας τακτικής που ούτως ή άλλως ακολουθούνταν εδώ και καιρό. Τώρα, έχουν το «πράσινο φως» να πυροβολούν και όταν «κρίνουν» ότι κινδυνεύει «κάποιος τρίτος», δηλαδή, υποθέτουμε …σε όλες τις περιπτώσεις.

Από πλευράς Παλαιστινίων,  αυτό σημαίνει απλώς ότι θα συνεχίσουν να γίνονται στόχος του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας σε κάθε ευκαιρία, μόνο που τώρα θα δέχονται σφαίρες ευκολότερα και ατιμωρητί. Όχι ότι τώρα γίνεται κάτι φοβερό. Απλώς, σε περίπτωση που κάποια οργάνωση δικαιωμάτων ήθελε να προσφύγει κατά του ισραηλινού στρατού (γιατί οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι σπανίως το κάνουν λόγω των οικονομικών και γραφειοκρατικών κολλημάτων που ορθώνονται απέναντι τους), είχε το στοιχειώδες νομικό πάτημα να το πράξει, κυρίως για να δημοσιοποιήσει την περίπτωση και όχι για να επιβληθούν ποινές στους εμπλεκόμενους Ισραηλινούς στρατιώτες ή αστυνομικούς, αφού πάντα οι ΕΔΕ τους «βγάζουν καθαρούς».

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει σε τέσσερα χρόνια την ποινή φυλάκισης για όποιον συλλαμβάνεται να πετά πέτρες ή μολότωφ, και ν’ αυξήσει και τα χρήματα των προστίμων που επιβάλλονται στους γονείς των ανηλίκων που συλλαμβάνονται γι αυτό το λόγο. Η υπουργική απόφαση, δε, κάνει ειδική αναφορά στους έχοντες ισραηλινή υπηκοότητα, προειδοποιώντας ευθέως με περισσότερη καταστολή τόσο τους Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα αλλά κατ’ επέκταση και τους ίδιους τους Ισραηλινούς.

Τυπικώς, οι νέοι αυτοί κανόνες «εμπλοκής» θα ισχύσουν για τρία χρόνια. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι όσο εντείνεται ο αυταρχικός και η στρατιωτικοποίηση της ίδιας της ισραηλινής κοινωνίας ως απόρροια της κατοχής, τόσο περισσότερα τέτοια μέτρα θα λαμβάνονται. Εφαρμόζοντας τέρατα, γίνεσαι τέρας. Είναι μια πτυχή που οι Ισραηλινοί αρνητές στράτευσης (όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) είχαν εγκαίρως επισημάνει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.